Home Social Autoritățile locale nu fac ce vor în cazul preluării spitalelor

Autoritățile locale nu fac ce vor în cazul preluării spitalelor

DISTRIBUIŢI

Unde-i lege, nu-i tocmeală!

Preluarea spitalelor de către autoritățile locale „tulbură“ apele în teritoriu. La sfårșitul săptămånii trecute, consilierii județeni vasluieni au decis să amåne trecerea Spitalului Județean de Urgență Vaslui în subordinea autorităților județene, „din cauza situației neclare a datoriilor unității sanitare“. Tot la sfårșitul săptămånii trecute, primarul municipiului Iași, Gheorghe Nichita, a anunțat că „nu va semna pentru preluarea spitalelor din municipiu dacă Executivul nu asigură și resursele financiare necesare“.
Consiliul Județean Mureș a preluat o serie de unități spitalicești, însă, în cazul Preventoriului TBC Copii Gornești  trebuie să găsească un nou sediu, din cauză că imobilul în care funcționează, în prezent, a fost retrocedat. Autoritățile locale nu pot, conform unui act normativ, să refuze preluarea spitalelor în administrare.
Din punctul de vedere al Ministerului Sănătății (MS), „autoritățile locale nu au justificare pentru refuzul de a da aviz favorabil transferului de unități sanitare cu paturi. Timp de șase luni, conducerea MS a avut numeroase întålniri cu reprezentanții autorităților locale, cu asociația orașelor și a comunelor, cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publice, participări la videoconferințe și dezbateri pe acest subiect pentru a nu exista nelămuriri cu privire la aceste aspecte. Nimeni nu a semnalat vreo problemă majoră în preluarea unităților“. Reprezentanții MS susțin că „transferul spitalelor către autoritățile locale nu le obligă pe acestea cu nimic din punct de vedere financiar, nu vor exista probleme financiare suplimentare în acest sens“. Preluarea spitalelor se face în baza HG 529/2010, care prevede ca managementul spitalelor să fie transferat către autoritatea locală care deține deja proprietatea imobilului. „În temeiul acestei HG, la momentul transferului, autoritățile încheie protocoale de predare-primire cu direcțiile de sănătate publică. Legislația privind descentralizarea este foarte clară și autoritățile locale sunt obligate să respecte prevederile“, precizează MS. Cu alte cuvinte, autoritățile locale trebuie să respecte actul normativ și să preia unitățile spitalicești. În cazul acestor spitale vor fi plătite arieratele, astfel încåt acestea să nu fie predate autorităților locale cu datorii. „Datoriile la 31 martie 2010 însumează 673.903 mii lei. Arieratele vor fi plătite de MS de la bugetul de stat la următoarea rectificare bugetară. Cele mai mari datorii sunt înregistrate în cazul Spitalului Clinic de Urgență Arad și Spitalului Clinic de Urgență Buzău, cu peste 22.000 mii lei fiecare“, au precizat, pentru „Curentul“, reprezentanții MS.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.