Home Social Autoritatile romane solicita incetarea presiunilor privind schimbarea legii adoptiilor

Autoritatile romane solicita incetarea presiunilor privind schimbarea legii adoptiilor

DISTRIBUIŢI

Statele Unite ale Americii si parlamentarii europeni au incercat, rand pe rand, sa intimideze autoritatile romane si sa determine schimbarea noii legislatii privind adoptiile internationale. Oficialii romani au explicat de fiecare data de ce a aparut o astfel de lege si care sunt beneficiile ei, insa fara rezultat. Drept urmare, pentru prima data, autoritatile de la Bucuresti au adoptat ieri o pozitie mai ferma. Secretarul de stat al Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA), Theodora Bertzi, a solicitat oficialilor straini sa inceteze presiunile exercitate in favoarea celor 1.100 de cazuri ramase nerezolvate.


Aproape doi ani si jumatate a durat elaborarea Legii nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiilor. Odata intrata in vigoare, a pus punct adoptiilor internationale din Romania, fapt ce a starnit o multime de controverse pe plan international. Numai ca cei care astazi fac presiuni puternice la adresa Romaniei pentru a schimba legislatia in vigoare, pe motiv ca incalca drepturi, uita un lucru esential: Legea 273 nu a fost facuta doar de romani. -Au lucrat si cinci experti europeni recomandati de Comisia Europeana, procurori, juristi de renume international, preocupati de drepturile copilului-, a precizat Bertzi. Mai mult, -la 2-3 luni se faceau rapoarte, se intalneau specialistii nostri cu expertii, se faceau rapoarte dupa fiecare forma a legislatiei, iar aceste rapoarte erau semnate de comisarul Comisiei Europene de la acea vreme-, a completat secretarul de stat de la ORA.

Familiile adoptatoare au dat bani grei pentru infierea unui copil roman

De fiecare data cand s-au facut presiuni asupra Romaniei pentru a face posibila finalizarea adoptiei pentru cei peste 1.100 de minori, s-a pus accentul pe suferinta familiilor care nu-si vor mai vedea niciodata copiii de care s-au atasat atat de mult. Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul ne-au declarat insa ca, in unele cazuri, adoptatorii au vazut doar fotografii cu cei pe care doreau sa-i adopte, astfel ca suferintele lor sunt de alta natura. -Este clar ca agentiile din strainatate care se ocupa de adoptii o fac contra cost si stiu chiar de la familii ca platesc sume mari de bani pentru a avea un dosar, o ancheta sociala…-, a spus seful ORA. Ea a mai declarat ca nu stie cat costa in fiecare tara realizarea unei anchete sociale, dar: -Stiu de exemplu ca o familie din Anglia mi-a spus ca ei nu au 5.000 de lire sterline ca sa faca dosar pentru adoptie-. De asemenea, printr-o scrisoare trimisa de o familie de elvetieni, ajunsa chiar ieri la sediul ORA, autoritatile erau instiintate ca, pentru adoptarea unui copil roman nascut in 2002, familia respectiva a achitat agentiei care a realizat ancheta sociala 9.000 de dolari. In aceste conditii, se pare ca presiunile facute din afara sunt de cu totul alta natura decat cea sentimentala. Despre acest aspect, Theodora Bertzi a spus ca spera ca insistentele pentru solutionarea celor 1.000 de cereri sa fie motivate totusi de interesul familiilor fata de copii, nu de interesele financiare ale agentiilor de intermediere.

Emma Nicholson nu este de acord cu schimbarea legislatiei

Secretarul de stat al ORA a amintit ca, acum cativa ani, institutii europene si americane acuzau coruptia si abuzurile din domeniul adoptiilor internationale. Atunci s-a cerut suspendarea lor. Acum, cand acest lucru a fost implinit, se fac presiuni pentru a se reveni asupra deciziei. -Nu inteleg aceasta schimbare de atitudine-, a continuat Theodora Bertzi. Chiar si baroneasa Emma Nicholson a apreciat ca interzicerea adoptiilor internationale este o decizie corecta si a sfatuit autoritatile de la Bucuresti sa continue aplicarea actualei legi. Ea a incercat atunci sa-si scuze colegii din Parlamentul European, declarand ca nu fac presiuni doar asupra Romaniei. Cu toate acestea: -Eu nu stiu sa mai existe astfel de presiuni, cu toate ca stiu ca Ucraina si-a instaurat un moratoriu incepand cu septembrie anul trecut, si stiu ca Rusia are in vedere acest lucru-, a precizat Bertzi.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.