Conducerea Ministerului Sanatatii si Familiei este vinovata de criza profunda a sistemului sanitar. Pe fondul unei saracii lucii, unde datoriile tin locul medicamentelor, acelasi minister vine cu o strategie de reducere a paturilor, care nu aduce decat deservicii bolnavilor: fara sa dezvolte serviciile in ambulator si ingrijirile la domiciliu, diminuarea drastica a numarului de paturi risca sa conduca la o crestere dramatica a mortalitatii.
Numarul de paturi, mai mic decat in Uniunea Europeana
Romania are un numar mai mic de paturi la mia de locuitori decat tarile vest-europene, potrivit unui studiu efectuat de Observatorul European al Sistemelor de Sanatate, in colaborare cu biroul regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii si cu Banca Mondiala.
-In prezent, numarul de paturi din Romania este inca scazut in comparatie cu tarile vecine sau cu tarile baltice cu care Romania partajeaza modele de utilizare-, precizeaza studiul citat.
In acelasi timp, Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, a criticat conducerea Ministerului Sanatatii si Familiei pentru ca nu tine cont de un raport care cuprinde propuneri de reforma si de reorganizare a spitalelor, intocmit de un expert, angajat de MSF si platit din finantarea Bancii Mondiale. In raport, expertul australian, Ray Blight, propune ca paturile sa fie reconvertite in Romania pe patru categorii de bolnavi, respectiv acuti si subacuti, cronici, varstnici si cazuri sociale. Conversia poate fi facuta numai dupa o perioada de pregatire de cel putin 12 pana la 18 luni, cu mentionarea existentei bugetului necesar pentru a efectua operatiile de pregatire.
Potrivit aceluiasi raport, in perioada de pregatire trebuie sa se realizeze functionarea reala a sistemului ambulator – in special cel al medicinii de familie, inclusiv un sistem de ingrijiri la domiciliu.
Ministrul sanatatii, Daniela Bartos, a declarat ca informatiile prezentate de Colegiul Medicilor sunt depasite, studiul fiind realizat inainte de 2000: **Daca in 1998 politicile sanitare prevedeau 7,8 paturi la o mie de locuitori, in prezent, tendinta generala este de reducere la 5,5 si chiar mai putin a numarului acestora-.
Medicina primara nu functioneaza
Nu poti face reforma spitalelor daca asistenta ambulatorie si ingrijirile la domiciliu nu sunt in stare sa acopere cererea de servicii. Potrivit lui Cinteza, medicina primara din Romania nu functioneaza, finantarea fiind dezastruoasa pentru aproximativ 30% din cabinetele medicale, care au pana la 1.500 de pacienti pe lista.
Cauza se gaseste in criteriile de finantare a cabinetelor. Astfel, in judetele Suceava, Botosani, Tulcea, Calarasi, Dambovita si Valcea medicii primesc finantare pentru pacientii asigurati, numarul acestora fiind cu aproximativ 30% mai mic decat numarul celor inscrisi.
Ministerul Sanatatii, vinovat de datoriile acumulate
In acest moment, finantarea spitalelor nu acopera cheltuielile pentru medicamente, aflandu-se sub necesarul de functionare a acestora. Ministerul Sanatatii sustine ca vor fi platite numai acele datorii acumulate de unitatile sanitare care pot fi justificate.
Colegiul Medicilor acuza ministerul de existenta datoriilor acumulate de spitale si, implicit, de proasta administrare a unitatilor sanitare. Potrivit Ordonantei Guvernului 68/2001, conducerea unitatilor sanitare era obligata sa incheie cu MSF sau directiile de sanatate publica un contract de administrare care sa stabileasca in detaliu obligatiile conducerii si modul de folosire eficienta a banilor si de control asupra gestionarii spitalelor.
Astfel, conform contractelor de administrare incheiate, la inceputul anului 2002, intre directorii de spitale si MSF, reprezentantii ministerului ar fi trebuit sa urmareasca trimestrial situatia datoriilor din spitale. Mai mult, MSF urma sa solicite, lunar, veniturile si cheltuielile din unitatile spitalicesti. In cazul in care se inregistrau datorii, directiile de sanatate publica erau obligate sa sesizeze MSF pentru a stabili masurile care se impun pentru reducerea sau eliminarea acestora. -Fie MSF nu si-a executat atributiile pe care singur le-a stabilit prin Ordonanta 68, fie, daca si le-a executat, a stiut de cresterea alarmanta a datoriilor si nu a luat nici o masura-, apreciaza Cinteza.
Farmaciile, din nou in blocaj financiar
Colegiul Farmacistilor din Romania estimeaza blocarea activitatii unor farmacii, pana la jumatatea acestui an, din cauza ca plata datoriilor vechi va diminua dramatic fondurile alocate pentru medicamente in 2003.
Doctorul Dumitru Lupuleasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, a declarat ca recenta hotarare a guvernului de a modifica termenul de plata de la maximum 30 de zile la 90 de zile va adanci si mai mult criza deja existenta in sistem, majoritatea farmaciilor neputand rezista la asemenea intarzieri la plata.
Scaderea datoriilor acumulate de MSF catre farmacii din fondurile alocate pentru 2003 va duce la colapsarea sistemului pana la jumatatea acestui an. Lupuleasa a explicat ca, spre exemplu, -la nivelul municipiului Bucuresti, pentru 2003 au fost alocate 1.249 miliarde de lei, din care se scad 649 miliarde de lei reprezentand datoriile acumulate anul trecut. Astfel, pentru acest an, vor ramane disponibile numai 600 miliarde de lei. In conditiile in care in primul trimestru al acestui an s-au consumat deja 376 miliarde de lei, pentru celelalte trimestre raman disponibile numai 224 de miliarde. Aceasta inseamna o medie de 25 miliarde de lei pe luna, in conditiile in care statisticile arata, in anii precedenti, un consum mediu situat intre 140 si 160 miliarde pe luna-.