Home Social Avorturile empirice alarmeaza ginecologii

Avorturile empirice alarmeaza ginecologii

DISTRIBUIŢI

Desi Ministerul Sanatatii si Familiei a anuntat programe de reabilitare a maternitatilor si de protectie a femeii gravide, in tara situatia ramane dezastruoasa. In lipsa educatiei, femeile opteaza pentru avortul empiric, fapt ce genereaza o crestere considerabila a numarului deceselor.

Sarcini fara consult medical

Aproape 50% din decesele materne sunt cauzate de avortul empiric, iar multe alte femei mor la nastere pentru ca, pe durata sarcinii, nu au fost la nici un consult medical, a declarat Petrache Vartej, seful clinicii de ginecologie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, cu ocazia Congresului National de Obstetrica si Ginecologie.

-Medicina de familie, in loc sa ramana subordonata Ministerului Sanatatii si sa aiba ca principala activitate supravegherea gravidei, a copilului mic si alte probleme medicale, este coordonata de CNAS, care i-a trasformat in functionari sau contabili, intr-un cuvant birocrati-, a mai spus Vartej.

Exista si alte riscuri de deces, precum asistenta incorecta la nastere, internarea in ultimul moment sau nesupravegherea travaliului. Ca sa poti sa aplici o terapie corecta, trebuie sa ai la indemana aparatura, truse de specialitate si sange pentru cazuri extreme. De aceea, initiativa Ministerului Sanatatii si Familiei de a infiinta centre materno-infantile la care sa fie afiliate mai multe maternitati mici este foarte buna.

Tehnologii noi in chirugia ginecologica

Noile tehnologii utilizate in chirugia ginecologica vizeaza efectuarea unor operatii in care organul bolnav sa fie salvat, securitatea interventiei, precum si scurtarea duratei de spitalizare, a declarat generalul de divizie Petrica Bratila, seful clinicii de ginecologie a Spitalului Militar Central din Bucuresti, la acelasi congres.

Tehnologia cu ultrasunete, laser sau laparoscopica sunt tot mai folosite in chirugia ginecologica pentru ca, desi scumpe, aduc beneficii bolnavilor, calitatii vietii acestora. Laparoscopia este o metoda relativ noua, in Romania fiind utilizata din 1998, la 10 ani de la debutul folosirii ei.

-Un chirug renunta foarte greu la instrumentele clasice pentru cele moderne, dar tehnicile noi sunt mai sigure, riscul unor complicatii este redus, este eliminata sangerarea, iar pacienta pleaca acasa dupa doua zile si isi poate relua activitatea. Instrumentele noi devin o prelungire a mainii in abdomen-, a mai spus generalul Bratila. Un singur kit folosit pentru o interventie costa 1.250 de dolari. Din totalul interventiilor efectuate in clinica din Spitalul Militar, aproximativ 15% sunt realizate prin chirugie laparoscopica, restul de 70-80% fiind chirurgie vaginala.

Este important ca femeile sa ajunga la medic in faza de inceput a bolii pentru ca altfel, orice tehnica ar fi folosita, cu greu mai pot fi salvate organe, iar interventiile sunt mai dificile, mai riscante si cu sanse sporite de complicatii. Responsabil pentru depistarea cancerului este ginecologul, pentru ca el este primul care consulta femeia, ca specialist.

Distrugerea, in 1990, a retelei pentru depistarea cancerului a fost cea mai mare greseala, care s-a reflectat in cresterea alarmanta a cancerului genito-mamar, in ultimul deceniu.

**Atunci cand femeile erau obligate sa faca control ginecologic, s-a spus ca medicii fac politie obstetricala, ca urmaresc sa inregistreze gravidele incorect, a fost cea mai buna metoda pentru depistarea precoce a cancerului la femei-, a conchis medicul militar.

Maternitatile stau sa cada

Toate cele 261 de maternitati din tara vor fi renovate, dotate la nivel occidental si ierarhizate pe niveluri de competenta, pentru ca, in Romania, femeile si sugarii sa nu mai moara la nastere, in lipsa unor interventii medicale corespunzatoare si a aparaturii sau din cauza infectiilor intraspitalicesti.

Guvernul a alocat 90 milioane de dolari pentru modernizarea centrelor de obstetrica-ginecologie, bani pe care-i va imprumuta de la Banca Romana de Dezvoltare.

Raportul comisiilor de specialitate din MSF arata ca nici una dintre cele 261 de maternitati din Romania nu se incadreaza total in standardele de functionare, fiecare unitate sanitara avand nevoie de reabilitare. Maternitatile romanesti stau sa cada, nu au echipamente moderne si nici personal suficient. Reorganizarea acestor unitati ar dura cel putin doi ani.

Ministrul sanatatii, Daniela Bartos, pregateste Legea maternitatii, care prevede asistenta medicala gratuita si pentru gravidele sau lauzele care nu muncesc si, deci, nu au concediu maternal platit de stat. Programul pentru sanatatea copilului si familiei mai prevede prevenirea si tratarea anemiei la copil si gravida, depistarea precoce si prevenirea cancerului de col uterin, prevenirea intarzierilor in dezvoltarea copilului si prevenirea altor boli cronice, tratamentul infertilitatii si al femeilor aflate la menopauza. Cel mai important punct al programului insa este infiintarea a patru centre in spitalele universitare bine dotate, pentru diagnosticarea si prevenirea malformatiilor congenitale ale sugarului. Centrele se vor afla la Cluj, la Timisoara (Maternitatea -Dumitru Popescu-), la Iasi (Maternitatea -Cuza Voda-) si la Bucuresti (Maternitatea Filantropia si Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului).

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.