Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș trebuie să redacteze urgent Carta Universitară, ca să poată rezolva juridic problema rectorului. Recunoașterea rectorului ales recent este o problemă juridică ce va fi discutată zilele următoare, a anunțat, ieri, ministrul Educației, Cătălin Baba.
Ministrul Cătălin Baba a spus că după aprobarea Hotărârii de Guvern privind înființarea Facultății de Medicină și Farmacie cu predare în limba maghiară și engleză, reprezentanții UMF Târgu Mureș trebuie să redacteze urgent Carta pentru instituția multiculturală. El a opinat că dacă s-ar lua drept model documentul Universității Babeș- Bolyai din Cluj, problema Cartei UMF Târgu Mureș s-ar putea încheia în șase ore.
"După ce va fi aprobată Carta, se poate trece în altă etapă, respectiv la aceea a alegerilor. Este vorba despre candidați pentru funcții de prodecan sau membri în Consiliului facultății și candidați pentru funcții de prorectori. Voi căuta o soluție juridică pentru rectorul ales", a mai spus ministrul Educației.
Ministrul Educației a pus punct zilele trecute mandatului fostului rector Constantin Copotoiu și l-a numit pe rectorul ales în urmă cu o lună, dar nerecunoscut de Ministerul Educației, în lipsa unei Carte a Universității, „ordonator de credite“, într-o scrisoare în care cuvântul „rector“ nu este menționat. Leonard Azamfirei gestionează astfel banii și problemele instituției de învățământ superior până la rezolvarea problemei ultimelor alegeri, contestate și de reprezentanții liniilor maghiare de la UMF Târgu Mureș. Aceștia au cerut reorganizarea alegerilor, ca să poată avea candidați la funcțiile de conducere ale universității multiculturale.
Mihaela Iamandei