Ieri, cu incepere de la ora 8,00, a demarat ultimul act al unei piese care multi absolventi de liceu si-ar fi dorit sa se termine inca de luna trecuta: Bacalaureatul 2003, editia a doua.
Revazuta si adaugita in totalitate de noul ministru al educatiei, cercetarii si tineretului, Alexandru Athanasiu, aceasta ultima examinare din viata de elev a avut si partea ei de inedit, respectiv posibilitatea candidatilor de a opta numai pentru probele pe care le-au picat in prima sesiune, din iulie. Totodata, pentru cei care au obtinut note mari la materiile nepicate, a fost o posibilitate de marire a mediei de examen, necesara unei intrari mai lejere in facultatile la care se mai poate sustine examen de admitere, sau doar inscriere pur si simplu.
Avantajos sau nu, acest examen este ultimul de acest gen, urmand ca, din 2004, Bacalaureatul sa devina optional, doar cei care doresc sa-si continue studiile in invatamantul universitar fiind obligati sa-l sustina.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, la nivel national se inscrisesera aproximativ 44.000 de absolventi de liceu, din care 81% (35.569) sustin doar probele nepromovate in prima sesiune. Dintre acestia, o treime nu are de trecut decat o singura proba. Candidatii -integralisti- (care vor sustine toate probele…) ai examenului sunt 8.360.
Limba si literatura romana, cunoscuta chiar foarte bine (!!!)
Testul zilei de ieri a fost considerat o simpla formalitate pe drumul catre probele scrise, marea majoritate a celor care l-au sustinut spunand ca a fost mai putin dificil decat -oralul- primei sesiuni.
Chiar daca au avut de ales dintre 80 de biletele cu subiecte, se pare ca mai toti au fost loviti de noroc, rezultatele preliminare neoficiale ale primei zilei la examenul oral de Limba si literatura romana indicand un procentaj de promovabilitate de peste 80%.
Pe de alta parte, surse din MECT ne-au precizat ca subiectele de la proba orala sunt practic aceleasi ca si in prima sesiune, asa ca nu se pune problema sa fi existat o oarecare -larghete- pentru acest examen, in vederea obtinerii unui numar cat mai redus de nemultumiti…
Masuri suplimentare de siguranta
Ministrul Athanasiu a a tinut sa sublinieze ca sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat este organizata integral de el, dorind sa sublinieze totodata ca prima sesiune a preluat-o -din mers-.
In plus, subiectele au fost verificate de mai multe ori, pentru a nu se mai repeta unele discordante intre modul de apreciere a unor raspunsuri, asa cum s-a intamplat la prima sesiune.
Pentru examenele scrise, MECT a pregatit doua variante de subiecte. Prima varianta extrasa din urna va deveni testul zilei respective, urmand ca a doua sa fie folosita doar in cazuri speciale.
Examenul vazut in teritoriu
– Aproximativ 1.500 de elevi brasoveni au intrat din nou in focurile Bacalaureatului. Examenul se desfasoara in sase centre, iar lucrarile vor fi corectate intr-un singur centru de evaluare, la Grupul Scolar -Hidromecanica-. Dintre acestia, doar 320 de absolventi sustin Bacul integral. Alti 1.200 de candidati sustin examenul doar partial, restul de 320 de elevi sustinand toate probele. In acest judet, exista doar 10 candidati care vor sustine examenul oral la Limba materna, in 22 si 23 august. (Raluca Benga)
– In judetul Botosani, peste 400 de absolventi de liceu vor sustine, astazi si maine, proba orala la Limba si literatura romana, urmand ca, pe 20 si 21 august, acestia sa treaca prin fata comisiilor de examinare la Limba si literatura materna. Din cei 405 de absolventi de liceu inscrisi la examenul de Bacalaureat, doar 89 vor sustine examenul de maturitate integral, restul acestora, adica 316, urmand sa sustina examen partial. Potrivit celor declarate de Constantin Paraschivescu, inspector general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean, din cei 316 de candidati, 241 vor sustine examen la un singur obiect, 55 la doua obiecte, 18 la trei obiecte si doi la patru obiecte. (L. Lupascu)
– In Cluj, la aceasta sesiune de Bac s-au inscris 2.089 de absolventi de liceu, dintre care doar 282 vor sustine examenul integral. Pentru prima data, candidatii au putut cere sa li se recunoasca notele de la examenele scrise din sesiunile precedente, astfel incat peste 1.800 de absolventi de liceu vor sustine doar partial Bacalaureatul. In acest judet, inspectoratul scolar a organizat sapte centre de examen si un centru de corectare. (Adina Urcan)
– In judetul Prahova, Bacul al II-lea a adunat la start 1.435 de candidati, in patru centre de examen: Grupurile Scolare -Lazar Edeleanu-, -1 Mai- si -Energetic-, toate din Ploiesti, respectiv -Nicolae Grigorescu-, Campina. Tezele vor fi corectate intr-un singur centru de evaluare, la Liceul Teoretic -Alexandru Ioan Cuza-. (Iulia Alexandrescu)
– In Capitala, au intrat in focurile examenului aproximativ 7.200 de absolventi, din care 544 – fosti corigenti. In jur de 6.000 de candidati se vor prezenta la probele picate in prima sesiune, restul de 1.200 fiind -integralisti-. Pentru Limba si literatura romana, se anuntasera 1.167 de absolventi.
Ce mai urmeaza?
Bacul secund va continua in 20 si 21 august cu testul la Limba moderna si in 22 si 23 august – testul la Limba materna.
Din 25 august, vor incepe probele scrise. Astfel, in 25 august are loc proba la Limba si literatura romana, in 26 august – Limba materna, in 27 august – proba obligatorie a profilului, in 28 august – proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii, iar in 29 august – proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare.
Rezultatele vor fi afisate pe 1 septembrie, iar contestatiile pot fi depuse in aceeasi zi, intre orele 16.00 si 19.00 si vor fi rezolvate pe 2 si 3 septembrie, urmand ca, pe 4 septembrie, sa fie afisate rezultatele finale ale celei de-a doua sesiuni de Bacalaureat.