Home Social Bacalaureat 2002

Bacalaureat 2002

DISTRIBUIŢI

Examenul de Bacalaureat este modalitatea esentiala de evaluare a sistemului de invatamant liceal, a nivelului de cultura generala si de specializare atins de elevii de liceu. El permite acestora accesul catre invatamantul superior.

Si in acest an, examenul de Bacalaureat se va desfasura pe aceleasi coordonate ca si in anii anteriori. Pentru a evita fraudele sau alte nereguli, Ministerul Educatiei si Cercetarii a decis sa dispuna organizarea de centre speciale de corectura, in exteriorul liceelor in care se desfasoara examenul. Elevii care au carente in comunicare vor putea beneficia de consiliere in cadrul centrelor de asistenta psihopedagogica de la nivelul inspectoratelor scolare.

Doua sesiuni gratuite

Indiferent de forma pe care au urmat-o, respectiv la zi, seral sau fara frecventa, absolventii de liceu au dreptul sa sustina gratuit examenul de Bacalaureat de cel mult doua ori. Cei care se vor prezenta ulterior vor achita o taxa si vor sustine examenul de Bacalaureat integral. Candidatii care au absolvit liceul in invatamantul particular vor sustine examenul de Bacalaureat in centre de examen stabilite de inspectoratele scolare judetene si vor achita o taxa stabilita de acestea.

Ca si in cazul examenului de Capacitate, Ministerul Educatiei le mai da o sansa celor care nu promoveaza din prima. Acestia vor putea sustine Bacalaureatul in cea de-a doua sesiune.

Examenul national de Bacalaureat consta in sustinerea a doua, respectiv trei probe comune si a trei probe diferentiate, in functie de filiera si profil. Probele comune sunt la Limba si literatura romana, scris si oral, una dintre limbile moderne de circulatie internationala studiate in liceu, oral. Elevii care au studiat la licee intr-o limba a minoritatilor nationale vor sustine si o proba la limba materna, scris si oral, iar cei care au urmat studiile liceale intr-o clasa cu predare intr-o limba de circulatie internationala vor da o proba de limba si literatura in limba respectiva.

A. Filiera teoretica

Profilul umanist:

Istorie sau Geografie, scris; o proba la alegere din aria curriculara, corespunzatoare specializarii, scris; o proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare, alta decat cele sustinute anterior, scris, sau proba practica la Educatie fizica.

Profilul real:

Matematica, scris; o proba la alegere din aria curriculara, corespunzatoare specializarii, scris; o proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare, alta decat cele sustinute anterior, scris, sau proba practica la Educatie fizica.

B. Filiera tehnologica

Matematica, scris; o proba la alegere din aria curriculara Tehnologii, in functie de specializarea aleasa de elev, scris; o proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare, alta decat cele alese anterior, scris, sau proba practica la Educatie fizica.

C. Filiera vocationala

Istorie sau Geografie sau o disciplina socio-umana, respectiv Matematica-Stiinte, in functie de profil, scris; o proba la alegere din ariile curriculare specifice profilului si specializarii, scris, sau, practic, o proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare, alta decat cele alese anterior, scris, sau proba practica la Educatie fizica.

In cazul filierelor tehnologica sau vocationala, elevii pot sustine un examen de certificare a competentelor profesionale, separat de examenul de Bacalaureat.

Cei care nu promoveaza Bacalaureatul vor primi un certificat de absolvire si o copie de pe foaia matricola.

Contestatiile

Candidatii pot depune contestatii numai la probele scrise. In cazul in care intre nota initiala si nota de la recorectare exista o diferenta mai mica de 0,50 puncte, nota ramane neschimbata. Corectorii lucrarilor contestate vor fi alesi dintre profesori recunoscuti pentru competenta lor profesionala si care nu au facut parte, in sesiunea respectiva, din comisiile centrelor de examen si corectare.

Ora de incepere este 9.00

Candidatii trebuie sa se prezinte la examen cu buletinul de identitate, cel tarziu cu 30 de minute inainte de inceperea fiecarei probe, respectiv pana la 8.30. Elevii care nu se afla in sala in momentul deschiderii plicului cu subiecte pierd dreptul de a mai sustine proba respectiva. Timpul pentru elaborarea lucrarii scrise este de trei ore, iar pentru proba orala se acorda fiecarui candidat 15-20 de minute. Este interzis elevilor sa intre in sala cu manuale, dictionare, notite, insemnari, tabele, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu orice mijloc electronic de calcul sau comunicare. Cei care nu respecta aceste dispozitii vor fi eliminati din examen si vor pierde sesiunea.

In cazul probei orale, daca elevul alege un al doilea bilet, i se vor scadea doua puncte din nota cuvenita. Daca baremul de la examinarea orala conduce la punctaje fractionare, acestea se rotunjesc la cel mai apropiat intreg, iar in cazul fractiunilor de 50 de sutimi, se rotunjeste nota in favoarea elevului.

Profesorii care scriu gresit subiectele pe tabla vor fi sanctionati

Cadrele didactice care furnizeaza solutiile subiectelor de examen, care inlocuiesc sau falsifica lucrari, fapte considerate infractiuni, vor fi sanctionate, in conformitate cu Statutul personalului didactic, sau, dupa caz, ale Codului penal. De asemenea, acesti profesori nu vor mai avea dreptul sa participe la comisiile de examen in sesiunile urmatoare. Sanctiuni asemanatoare vor primi si supraveghetorii care dau dovada de neglijenta in indeplinirea atributiilor lor, respectiv tolerarea unor actiuni de frauda ale candidatilor, parasirea nejustificata a salii de examen, transcrierea subiectelor pe tabla cu erori care le apartin.

Profesorii corectori care sunt surprinsi inlocuind sau falsificand lucrari, modificand note sau care manifesta neglijenta in indeplinirea raspunderilor de examinator sau corector vor primi aceleasi sanctiuni.

In cazul in care se constata grave si repetate nereguli in desfasurarea activitatii unei comisii de bacalaureat, vicepresedintelui si presedintelui acesteia li se va diminua indemnizatia cu 20%-70%.

De asemenea, se interzice colectarea unor fonduri materiale sau banesti de la candidati sau de la parintii acestora. Cei care incalca aceasta prevedere vor fi sanctionati conform Statutului personalului didactic.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.