Examenele de absolventa ale anului 2003 vor fi mult diferite, atat ca format, cat si ca desfasurare. Deja Ministerul Educatiei si Cercetarii analizeaza mai multe posibilitati, varianta aleasa trebuind sa fie cunoscuta pana la inceputul anului scolar 2002-2003. In ultimele doua zile, si comisiile nationale de la toate disciplinele au fost convocate pentru analizarea tuturor propunerilor si variantelor, urmand ca luni, 2 septembrie, sa existe deja referate cu posibilitatile cele mai avantajoase, atat din punctul de vedere al continutului, cat si al formatului.
Legat de examenul de Bacalaureat, care va suferi cele mai multe modificari, Regulamentul de desfasurare va fi si el schimbat, dar si ordinea -intrarii in scena- a disciplinelor de examen.
In general, Capacitatea va suferi doar unele mici modificari. Manualele sunt deja cunoscute din anul 2000, asa ca indiferent de genul de examen – clasic, test-grila sau combinatie – nu vor fi atatea probleme ca la Bacalaureat.
Totodata, legat de ambele examene, se vor cauta si mai multe posibilitati de excludere a riscului de frauda, atat prin elaborarea mai multor variante de subiect, cat si prin marirea numarului de supraveghetori.
Manualele alternative, motiv de schimbare a Bacului
Introducerea manualelor alternative in programa de liceu a generat o noua viziune asupra testelor de absolventa, astfel ca examenele vor trebui sa tina cont de continuturile destul de diferite ale manualelor. -Testele vor suferi modificari importante fata de anii anteriori. Deocamdata, propunerile elaborate de noi sunt in faza analizarii de catre conducerea MEC. Pe parcursul acestei saptamani se va afla si varianta aleasa de minister-, ne-a precizat directorul Serviciului National de Examinare si Evaluare, prof. dr. Adrian Stoica.
Practic, va fi destul de dificil – dar nu imposibil – sa se gaseasca -numitori comuni- printre diversele variante existente in manualele alternative. Daca la Limba si literatura romana – de exemplu – se studiaza in toate manualele un anume curent literar, reprezentantii acestui curent pot sa difere de la manual la manual, in functie de gradul de reprezentativitate alocat scriitorilor respectivi de catre autorul manualului. Asa ca si formatul testului-grila de la Bacalaureat trebuie sa tina cont de aceasta varietate, pentru ca nici unul dintre candidati sa nu fie favorizat (sau defavorizat), indiferent de tipul manualului alternativ de pe care a studiat.
-Viitorii candidati nu trebuie sa-si faca probleme in privinta noutatilor de la Bacalaureat. Vom efectua cel putin doua simulari ale acestui examen, in asa fel incat sa popularizam cat mai mult posibil genul de subiecte, modul de desfasurare, corectare si notare a lucrarilor-, ne-a asigurat directorul SNEE.
Examenul de sala pentru carnetul de conducere, model pentru Bac
Posibilitatile de fraudare a noului tip de Bacalaureat vor fi mult diminuate, printr-o personalizare stricta a testelor-grila. Se va merge pe cel putin cinci variante de test, impartite candidatilor in asa fel incat nimeni sa nu se poata -inspira- de la vecin.
Totodata, probele orale se vor desfasura dupa cele scrise. -Scopul este de a se da posibilitatea ca la scris corectarea sa decurga mult mai lejer, in timp mai lung, fara a mai exista aceasta presiune asupra profesorilor-corectori, diminuandu-se astfel si posibilitatea ca ei sa mai greseasca-, a mai precizat Adrian Stoica.
O alta modificare va aparea in modul de notare a examenului oral. Fie se vor da note, fie se vor da calificative. Daca aprecierea se va face cu -admis-respins-, este clar ca nu se va mai lua in considerare la nota finala de la examenul respectiv. Daca se va decide ca se pot da tot note, ponderea examenului oral va fi mult diminuata in nota finala, acesta fiind exprimat procentual in media finala.
Dar din punctul nostru de vedere, varianta calificativelor a ajuns sa nu mai fie atat de elocventa, ajungand chiar sa semene cu o pierdere de timp. Este suficient sa privim la probele orale ale ultimului Bacalaureat, ele fiind trecute de peste 98% dintre candidatii din acest an in prima sesiune. Dar, in final, numai in jur de 70% au promovat acest examen…