Home Social -Bacul 2002- a oscilat intre arhaic si modern

-Bacul 2002- a oscilat intre arhaic si modern

DISTRIBUIŢI

Trebuie neaparat schimbat modul de predare, de comunicare cu elevii, pentru ca ei nu cunosc – nici acum – finalitatea informationala la sfarsitul anilor de liceu. Liceenii trebuie deprinsi cu abilitatea de comunicare. -Trebuie schimbat ceva si in predare, si in mentalitate… Copiii acestia nu mai citesc! Nici logica, nici textura, nici informatie… Un exemplu: ?çTipatescu este amantul sotiei lui Zoe?ê, a scris un absolvent. Stai si te gandesti ce logica are copilul acela si, mai ales, ce informatie poseda… Cum ne explicam noi faptul ca, de doi-trei ani de cand se merge pe acest sistem de examene, multi dintre elevi nu sunt capabili sa redacteze trei-patru randuri intr-o scrisoare, intr-o cerere? O cerere are trei tipicuri mari si late, trei sabloane, doar atat! Si, cu toate acestea, ei nu reusesc sa le aplice…-, declara inspectorul scolar de specialitate la Limba si literatura romana, Marin Iancu, de la Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti. Din ceea ce a observat la patru licee de nivel mediu, Marin Iancu nu este prea optimist in ceea ce priveste rezultatele finale ale acestui Bacalaureat.

Nu doar elevii sunt vinovati…

Dar vina nu este neaparat doar a elevilor, ci si a unor cadre didactice care n-au reusit sa se adapteze cerintelor unui invatamant modern. Se merge, in continuare, pe acelasi sistem de predare. -Desi manualele alternative propun modalitati de lucru pe text destul de interesante si dintr-o perspectiva cu totul diferita, moderna chiar, destul de multi profesori mentin vechiul mod de predare – aceleasi povesti plictisitoare despre opera literara, cu cartea inchisa. ?çGraba in invatare nu lumineaza mintea, ci o intuneca!?ê, spunea Eminescu. Copiii trebuie deprinsi sa se familiarizeze cu textul, trebuie provocati la dezbateri, la exercitii logice de gandire, de familiarizare cu structura operei. Lucruri care sunt elegante la urma-urmei si care ajuta la formarea unei anume flexibilitati a mintii, sa patrunda cu inteligenta in textul respectiv-, considera inspectorul Marin Iancu.

In teritoriu, optimism

Cluj

Ieri dimineata, datele nu erau inca centralizate, dar reprezentantii ISJ Cluj sunt de parere ca rezultatele examenului din acest an vor fi mai bune ca anul trecut. De asemenea, ei au precizat ca un procentaj de aproximativ 15% din candidati nu au reusit sa obtina nota de trecere la proba scrisa de Limba si literatura romana. Trebuie precizat faptul ca nici un candidat nu a fost dat afara din examen.

Prahova

La finalul acestei ultime probe, elevii au descins in masa la terasele din centrul Ploiestiului, fericiti ca au terminat examenele. Desi multi dintre cei care au sustinut proba la Matematica sunt sceptici in ceea ce priveste rezultatele, ei se bucura, totusi, ca au scapat de stres. -Nu sunt convinsa ca voi obtine 6.00 la Matematica, dar refuz sa ma mai gandesc acum la asta. Nu mai faceam fata oboselii, asa ca, si daca ma concentram, tot nu mai puteam scoate nimic din mine-, afirma Veronica State, de la Colegiul -Mihai Viteazul-.

Galati

Deocamdata, ieri dimineata, se stia doar ca 115 persoane nu s-au prezentat la una dintre probe, iar 93 de absolventi de liceu au picat la probele orale de la Limba si literatura romana si la limbile moderne. Asa se face ca emotii pana la afisarea rezultatelor mai au doar 3.450 de candidati, dintre cei 3.658 care s-au inscris la Bacalaureat. La cea de-a doua proba scrisa a examenului, cea obligatorie a profilului, absolventii de liceu au ales intre Matematica, Geografie si Istorie. Cum era normal, daca tinem cont de numarul mare de unitati scolare din Galati care au profil teoretic, 2.895 de tineri au optat pentru Matematica. La Geografie, au sustinut examenul numai 266 de absolventi, iar la Istorie, 289. Pentru cea de-a treia proba scrisa, care a avut loc pe 4 iulie, cei 3.450 de tineri au avut posibilitatea de a alege una dintre cele 37 de discipline trecute in aria curriculara a fiecarei specializari in parte. Braila

La Economie, candidata Veronica Tudor ne-a spus ca subiectele au fost destul de dificile. -Au fost un pic diferite fata de ceea ce am lucrat noi, pana acum. Problemele, de obicei, erau mai usoare, implicau mai putine formule, mai putine cunostinte. De aceasta data, cunostintele cerute au fost complexe. Nu am avut suficient timp in raport cu ceea ce ne-a cerut. La partea teoretica am avut mult, somajul, unde era de scris aproape un capitol. Nota 5.00 se lua usor, dar nu aceasta nota o avem noi in vedere. Nota maxima se lua mai greu, chiar nu stiu daca se putea lua. Trebuia sa scrii foarte repede, sa ai cunostintele bine stabilite-. Elevul care va obtine cea mai mare medie la Bacalaureat va fi premiat cu trei milioane de lei de ziarul -Monitorul de Braila-.

De astazi, intre orele 12.00 si 18.00, se pot depune contestatiile. In urmatoarele doua zile se vor reverifica lucrarile a caror note initiale au nemultumit absolventii de liceu. Acestea din urma se vor rezolva in zilele de 9 si 10 iulie, iar pe 11 iulie vor fi afisate rezultatele finale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.