?ê?£omerii care nu și-au găsit de lucru de mai mult de un an și nu au indemnizație de șomaj vor primi bani de la stat ca să participe la cursuri de pregătire profesională, ca să-și testeze competențele dobândite pe alte căi de cât cele formale, dar și bani de transport în localitățile unde își pot găsi un loc de muncă. Guvernul scoate bani din bugetul de asigurări sociale special pentru stimularea șomerilor „de lungă durată”, adică a celor care sunt șomeri de mai mult de un an și nu au bani, fiind vizați inclusiv deținuții care mai au până la un an de executare a pedepsei. ?ê?£omerii vor fi ajutați să își găsească un loc de muncă, dar dacă refuză să se angajeze, vor fi obligați să dea toți banii înapoi. Ministerul Muncii propune, printr-un proiect de act normativ, și „bonusuri” pentru angajatori, aceștia urmând să fie subvenționați de la Bugetul asigurărilor pentru șomaj ca să angajeze și să organizeze cursuri de pregătire pentru angajați. Guvernul va cheltui astfel 195 de milioane de lei, din bugetul asigurărilor pentru șomaj.
Inițiativa de modificare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă definește șomerul de lungă durată ca fiind orice persoană care este șomer de mai mult de un an și are între 25 de ani și vârsta legală de pensionare sau de șase luni pentru persoanele cu vârste între 16 și 24 de ani. ?ê?£omerii de lungă durată care nu beneficiază de de indemnizație de șomaj vor primi alocații profesionale pe perioada participării la un program de pregătire profesională, în valoare de 50% din nivelul indicatorului social de referință, potrivit aceluiași proiect. Modificările prevăd ca șomerii să primească gratuit servicii de pregătire profesională, cursurile putând fi continuate și finalizate și în cazul în care între timp aceștia își găsesc de lucru. ?ê?£omerii vor primi o alocație de transport de 15 lei ca să meargă la cursuri și să se informeze în legătură cu locurile de muncă vacante. Ei vor beneficia și de servicii de evaluare a competențelor dobândite pe alte căi decât cea formală, ca să poată obține mai ușor certificat de competențe profesionale. Evaluarea gratuită a competențelor va putea fi făcută însă o singură dată pentru fiecare perioadă în care se află în căutarea unui loc de muncă. După ce beneficiază de servicii de evaluare și certificare gratuită a competențelor, șomerii au obligația să nu refuze locul de muncă oferit de agenția de ocupare a forței de muncă, corespunzător competențelor profesionale certificate. Cei care refuză postul vor fi obligați să plătească toate serviciile de care a beneficiat ca să se angajeze.
?ê?£i șomerii de lungă durată vor primi prime de mobilitate
Proiectul de hotărâre prevede acordarea primelor de mobilitate inclusiv șomerilor de lungă durată neindemnizați, măsură care stimulează deplasarea în vederea ocupării unul loc de muncă. Astfel vor fi acordate prima de încadrare, care va fi de două ori indicatorul social de referință, și prima de instalare, reprezentând de șapte ori indicatorul social de referință.
Actul normativ vizează și relaxarea condițiilor de eligibilitate pentru indemnizația de șomaj în cazul lucrătorilor cu contracte de muncă temporară sau cu timp parțial. Pentru aceștia se stabilește o perioadă obligatorie de cotizare la bugetul asigurărilor pentru șomaj de minimum 6 luni, în ultimele 24 de luni. Guvernul va subvenționa prin bugetul asigurărilor pentru șomaj angajatorii care vor fi impulsionați să angajeze pentru cel puțin un an persoane care primesc venit minim garantat și să asigure programe de formare profesională pentru jumătate din numărul angajaților pe care îi au. Guvernul reduce obligația de menținere a raporturilor de muncă sau de serviciu de la 3 ani la 2 ani pentru angajatorii care angajează absolvenți. Tot de la bugetul asigurărilor sociale vor fi plătite cursurile de formare profesională pentru deșinuții care mai au de executat din pedeapsă cel mult 12 luni. Tot din bugetul asigurărilor sociale se vor acorda și credite în condiții avantajoase pentru o perioadă de cel mult 5 ani față de trei ani, pentru cei care vor să creeze noi locuri de muncă prin înființarea de IMM-uri sau alte tipuri de organizații, dar și pentru cei care vor să lucreze ca persoane fizice autorizate.
Mihaela Iamandei