Pana la stabilirea noului amplasament in care vor incepe constructiile prevazute de proiectul Dracula Park, daca ele vor incepe, mai este. Deocamdata, s-a aflat ca banii care s-au adunat prin subscriptie publica, circa 107 miliarde de lei, au fost transferati zilele acestea de la Banca Comerciala Romana, o banca de stat, la Carpatica, o banca mult mai mica, avand sediul in municipiul Sibiu. Carpatica este banca lui Ilie Carabulea, de la Atlasib, probabil unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Ardeal.
-Nu-i treaba mea-, zice ministrul turismului
Ministrul turismului, Dan Matei Agathon, a fost intrebat de reporterii BBC daca are cunostinta despre transferul banilor stransi prin subscriptie publica pentru finantarea proiectului Dracula Park, de la BCR la Carpatica, o banca din Sibiu. -Da, dar nu-i treaba Ministerului Turismului si nici treaba mea, ca ministru al turismului-, a raspuns Dan Matei Agathon. -Aceste lucruri le stabileste consiliul de administratie, adunarea generala a actionarilor. Deci, ori respectam mecanismele capitalismului, ori ne intoarcem la un centralism comunist, in care ministrul se plimba cu degetul pe harta si muta locatia la Barlad, da ordin unei banci sau… E un consiliu de administratie? Avem adunarea generala a actionarilor? Exista o societate privata care face treaba asta?- Reactia ministrului are in vedere SC Fondul pentru Dezvoltare Turistica Sighisoara SA, constituit pentru implementarea proiectului Dracula Park, societate comerciala la care Consiliul local Sighisoara detine 95% din actiuni si care va suporta 12,1 milioane de dolari din totalul investitiei. Pe de alta parte, in vederea finantarii, Ministerul Turismului a lansat, la sfarsitul anului trecut, actiuni de cinci milioane de dolari, la pretul de 10.200 de lei/actiune. Primul cumparator a fost insusi premierul Nastase, care a achizitionat actiuni in valoare de o suta milioane de lei. Dupa premier, de bunavoie sau prin recomandari discrete, tot mai multi politicieni, oameni de afaceri ori functionari au cumparat actiuni Dracula Park. Cu tot acest -forcing- ministerial si guvernamental, nu s-a reusit cumpararea a cel putin 60% din valoarea pachetului, pentru ca actiunile sa inceapa a fi cotate la bursa. Ca atare, vanzarea de actiuni a fost preluata de catre Active International, care, cu chiu, cu vai, a reusit sa stranga din vanzare circa 107 miliarde de lei.
-Cineva vrea sa asemuiasca Dracula Park cu FNI-
Intrebarile presei au fost generate de faptul ca banii stransi pentru finantarea proiectului Dracula Park au plecat de la Banca Comerciala Romana, o institutie cunoscuta, la o banca mai mica. Ministrul Dan Matei Agathon le recomanda insa celor care privesc cu suspiciune acest transfer sa discute conditiile in care s-a efectuat el cu presedintele consiliului de administratie de la SC Fondul pentru Dezvoltare Turistica Sighisoara SA si cu membrii consiliului. Ministrul a tinut sa precizeze ca el nu are nici un cuvant de spus intr-un consiliu de administratie al unei societati in care Consiliul local Sighisoara detine 99% din actiuni. Dan Matei Agathon a apreciat, in schimb, ca unele persoane ar vrea cu tot dinadinsul sa asemuiasca Dracula Park cu FNI, ori Banca Internationala a Religiilor, institutii la care foarte multi depunatori si-au pierdut banii, dar ca acelora care vor asta are sa le dea o veste proasta: Dracula Park nu este nici una, nici alta. -Daca noi eram la Londra, nu la Bucuresti, si daca se aruncau in presa, pe o campanie murdara si probabil platita, tot felul de informatii false, cei care sensibilizau astfel actionarii intr-un sens nedorit, si nu produceau dovezi palpabile in Justitie, ar fi platit zeci de milioane de dolari despagubiri. Dar noi suntem in Romania. Dansii profita de faptul ca eu incerc chiar sa si fac treaba-, a adaugat ministrul turismului.
Eforturile de finantare continua
Intre timp, PricewaterhouseCoopers a fost desemnata consultant financiar al proiectului, in baza deciziei actionarilor societatii Fondul pentru Dezvoltare Turistica Sighisoara SA, adoptata la adunarea generala din data de 15 iunie. Contractul prevede ca dupa expertiza sa fie intocmit un memorandum de finantare cu care se va iesi pe piata internationala de capital, pentru atragerea de fonduri destinate finantarii proiectului. Mihaela Ciuvat, director in cadrul CNVM, ne-a declarat ca, daca -Dracula Park- nu va mai fi realizat la Sighisoara, cei care au cumparat actiuni emise de societatea comerciala pe actiuni Fondul de Dezvoltare Turistica Sighisoara vor primi inapoi sumele investite. In ciuda declaratiei oficialului CNVM, primarul Sighisoarei, Dorin Danesan, a afirmat, la randul sau, ca nu crede ca cei care au investit isi vor recupera in totalitate sumele.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane