Home Social Banii pentru someri, ignorati cu nonsalanta

Banii pentru someri, ignorati cu nonsalanta

DISTRIBUIŢI

Numai la nivelul unui judet, zeci de miliarde de lei sunt alocate anual de la buget, pentru stimularea ocuparii fortei de munca. Insa necunoasterea noilor prevederi legale si a facilitatilor oferite (Legea 76/2002, lansata acum patru luni), ca si dezinteresul agentilor economici fac ca mult peste jumatate din bani sa se intoarca, la sfarsit de an, la bugetul central. De pierdut, pierd somerii si, nu in ultimul rand, dinamica mediului de afaceri.

Cluj: doua treimi din bani s-au pierdut

La Cluj, dintr-o alocatie de 37 de miliarde destinata exclusiv creditarii cu dobanda avantajoasa pentru angajatorii de someri, doar 12 miliarde au fost folosite. La fel, subventiile pentru salarii ale somerilor angajati fac obiectul unui buget excedentar, insa cazurile in care se face apel la aceste resurse sunt destul de rare.

Dezinteresul oamenilor si al agentilor economici da mari batai de cap conducerii AJOFM Cluj. Au fost destule cazuri de firme care au angajat persoane tratate special in Legea 76/2002, fara a-si cere facilitatile. Din cele 700 de persoane peste 45 de ani angajate in judet, doar pentru 145 a fost solicitata acordarea unor subventii salariale. Mai mult, mari firme angajatoare trateaza cu superioritate facilitatile statului: -La cifra noastra de afaceri, ce-s 100 de milioane de la stat?-, li s-a replicat oficialilor AJOFM.

Astfel ca rezultatele nu sunt spectaculoase. -15.000 de clujeni au reusit sa se incadreze in munca, in prima parte a acestui an, prin masurile active propuse. Nu stiu daca e mult sau putin. Dinamica e mai mare fata de anul trecut cand, pe aceeasi vreme, fusesera angajate numai 12.000 de persoane-, declara Remus Lapusan, director executiv al AJOFM.

Toti somerii vor la calculator

In programul prevazut pentru anul 2002, in Prahova sunt estimate a fi ocupate 466 locuri de munca. Somerii au posibilitatea de a urma cursuri de calificare corespunzatoare cu cererea de pe piata muncii. Cei indemnizati pot beneficia de cursuri gratuit. Cei neindemnizati, de asemenea, daca dovedesc ca nu au nici un alt venit.

Potrivit AJOFM Prahova, cele mai multe cereri ale somerilor sunt pentru cursuri de operator calculator, tocmai pentru ca cei mai multi angajatori vor sa incadreze personal calificat in aceasta specializare. Dar nu intotdeauna cererile pot fi acoperite. De aceea se recurge la o testare psihologica, pentru ca, pe baza evaluarilor aptitudinilor in calificarea respectiva, solicitantul care doreste sa devina cursant sa fie admis sau respins.

Cursurile de calificare-recalificare nu mai pot fi organizate decat pe baza unor conventii cu agenti economici care garanteaza si incadrarea pe un loc de munca. Pentru toate cursurile, solicitantii trebuie sa aiba minimum opt clase absolvite. La terminarea cursurilor, absolventii vor putea ocupa un loc de munca la agentul economic cu care a fost incheiata conventia.

Peste cinci milioane de euro vin dinspre Europa

Ministerul Finantelor Publice si Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti au lansat a doua cerere de propuneri de proiecte in cadrul Programului de Restructurare Industriala si Reconversie Profesionala – RICOP, destinat masurilor active de ocupare a fortei de munca si celor de raspuns social. Etapa vizeaza finantarea de masuri active pentru disponibilizati (suma alocata fiind de 1.791.078 de euro) si a unor servicii de asistenta sociala (3.447.479 de euro). Valoarea finantarii nerambursabile pentru un proiect din prima categorie este intre 10.000 si 100.000 euro, la a doua categorie limitele fiind 10.000 si 250.000 euro.

-Am eliminat conditia de cofinantare. Solicitantii nu vor mai avea grija resurselor aditionale de finantare; se vor putea concentra pe proiecte eficiente si atractive si pe aplicarea lor cu succes-, a declarat Jonathan Scheele, seful DCE in Romania.

Activitatile propuse spre finantare vizeaza consilierea si orientarea profesionala, intermedierea cautarii de locuri de munca si furnizarea de servicii pentru disponibilizati. Se mai finanteaza cursuri de pregatire profesionala, studii privind pregatirea profesionala si ocuparea fortei de munca, consilierea inceperii unei afaceri.

Solicitantii pot fi institutii publice sau organizatii profit sau nonprofit, centrele si furnizorii de servicii speciale, organizatiile profesionale, fundatiile, patronatele si sindicatele, institutiile de invatamant si societatile comerciale. Termenul pentru depunerea propunerilor este 9 septembrie, ora 16.00. Propunerile de proiect trebuie transmise in plicuri sigilate, prin posta, cu borderou de inregistrare, prin mesager sau curier rapid, la sediile secretariatelor Comitetelor de Coordonare Zonala ale programului RICOP.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.