Potrivit statisticilor Poliţiei Romane, de la începutul anului în evidenţele statistice s-au înregistrat peste 5.000 de accidente rutiere grave. Peste 4.000 dintre acestea au fost produse de bărbaţi şi doar circa 800 de femei. Ceea ce înseamnă că aproximativ 20 la sută din totalul accidentelor au fost făcute de femei. Accidente uşoare au fost aproape 12.000. Dintre care în jur de 10.000 au fost produse de bărbaţi, iar restul de femei.
Sexul
De unde atunci mitul că femeile şofează mai prost decat bărbaţii?
Am încercat să aflăm răspunsul la această întrebare de la doi specialişti în psihologie. Psihoterapeutul Cristiana Levitchi ne-a explicat că femeile sunt în general mai prudente la volan, în timp ce bărbaţii sunt mai agresivi. -Este o chestiune psiho-emoţională, neurologică şi chiar rezultatul unui proces de învăţare socială-, a punctat Levitchi. Femeile, care dau viaţă, sunt mai protectoare, mai grijulii. Bărbaţii în schimb vor să se impună, luptă pentru teritoriu, la fel cum făceau şi strămoşii lor pe campul de bătaie. Pană la urmă, pentru ei şofatul este o formă de potenţă, ne-a explicat psihoterapeutul. În plus, agresivitatea bărbatului este de cele mai multe ori mai mare decat a femeii.
Varsta
Psihologul Mihai Aniţei a atras atenţia asupra unui alt aspect: varsta. Aniţei ne-a explicat că începătorii sunt prudenţi şi, pe măsură ce capătă experienţă, şoferii devin din ce în ce mai agresivi. Luptă practic pentru confirmarea statutului. Odată cu trecerea timpului, viteza scade – şi scade şi agresivitatea. -Asta fiindcă oamenii devin conştienţi de propria valoare, de responsabilităţile pe care le au faţă de familie-, a adăugat Aniţei.