Home Social Barometrul romanilor indica tot vreme rea

Barometrul romanilor indica tot vreme rea

DISTRIBUIŢI

Mai mult de jumatate dintre cetateni (55%) considera ca lucrurile in Romania se indreapta intr-o directie gresita si doar o treime (38%) sunt optimisti, in ce priveste aceasta orientare, dupa cum indica Barometrul de opinie publica pe anul 2002, realizat de Institutul de Marketing si Sondaje – IMAS si de Metro Media Transilvania. Esantionul prin care au fost culese datele a inclus 2.212 persoane, impartite pe subesantioane reprezentative, pe fiecare dintre cele opt regiuni istorice ale tarii: Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Crisana-Maramures, Transilvania si Bucuresti.

Atunci cand se refera la directia in care merg lucrurile, oamenii se refera la diverse aspecte, situate la niveluri diferite: national, local si personal. Dar aspectul decisiv in aprecierile celor chestionati este dat de problemele la nivel de individ, si abia pe urma la cele generate de situatia politica si local-administrativa.

Nivelul de trai lasa de dorit

Aproape jumatate (47%) dintre subiecti nu prea sunt multumiti de felul in care traiesc, considerand totodata ca, prin eforturi minime, ar putea ajunge la un nivel de trai cat de cat multumitor. In schimb, multumitii se ridica la 33% dintre persoanele intervievate. Aceasta categorie relativ optimista este formata mai ales din persoane tinere, dispunand de o sanatate mai buna, mai educate, cu venituri mai mari, si care au avut de castigat de pe urma caderii comunismului. Acestia sunt mai putin nemultumiti de modul in care functioneaza democratia si economia de piata.

Dar 17% din romani considera ca viata pe care o duc nu-i multumeste deloc. Ce-i drept, majoritari in aceasta opinie sunt oamenii cu resurse mici, fara prea mari sanse de a-si imbunatati viata: varstnicii, cei cu o educatie scazuta, cu sanatate mai subreda, cei mai putin informati, fara relatii.

Comparativ cu anul trecut, 45% din subiecti apreciaza ca nu exista o imbunatatire semnificativa a nivelului de trai, ci doar mici oscilatii negative sau pozitive. Dar mai mult de un sfert (27%) din ei considera ca o duc mai prost.

Exista si unii (17%) care apreciaza ca anul acesta a reprezentat o evolutie pentru ei, din punctul de vedere al vietii de zi cu zi.

Dar la fel de adevarat este ca un roman din 10 o duce mult mai prost ca in 2001…

Venitul minim garantat – o necunoscuta pentru cei saraci

Venitul minim garantat este o masura de care 30% din cei chestionati n-au auzit. De remarcat faptul ca majoritatea necunoscatorilor acestui element de protectie sociala sunt exact cei care ar fi trebuit sa beneficieze de programul social respectiv.

Ca si in cazul anterior, cunoscatorii celor mai multe date despre politicile sociale ale guvernului sunt exact cei care nu au nevoie de asa ceva, care sunt in proportie de 70%. Dar aprecierile lor cu privire la programele sociale ar trebui sa dea de gandit ministerelor de resort; 85% din cunoscatori considera ca programul rezolva problemele familiilor sarace in mica sau doar foarte mica masura. In schimb, cu cat scade gradul de informare, romanii considera cu atat mai bune programele sociale…

-Cornu* si lapticu* -, un program cunoscut si apreciat

Aproape toti subiectii (95%) au date despre acest program guvernamental, multi dintre ei considerand ca trebuie extins la nivelul intregului gimnaziu. Majoritatea populatiei aproba aplicarea nediferentiata a programului, in timp ce 20% considera ca de el ar trebui sa beneficieze doar copiii proveniti din familii sarace.

Dar, dintre copiii beneficiari, 88% n-au fost multumiti de prospetimea produselor alimentare. In aceeasi nota, jumatate dintre ei considera ca -pachetelul guvernamental- fie -n-are nici o valoare- – 10%, fie -reprezinta doar un supliment care-mi place- – 39%.

O treime (35%) din copii apreciaza ca laptele si cornul au prins bine in zilele in care parintii n-aveau ce sa le dea la pachet, iar 15% le considera absolut necesare, familiile acestora fiind mult prea sarace.

Ce ar face cetateanul cu un miliard ?

Daca le-ar pica pe cap o asemenea pleasca, peste jumatate dintre romani n-ar considera ca se pot lasa de munca. Astfel, 51% din subiecti sunt siguri ca o asemenea suma nu i-ar putea determina sa abandoneze activitatea pe care o desfasoara.

Dar aproape o treime sunt indecisi in aceasta privinta, in timp ce 15% sunt convinsi ca miliardul le poate asigura un trai fericit fara sa mai fie cazul sa semneze condica pe undeva…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.