Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, pentru B1 TV, că România va fi nevoită să apeleze la împrumuturi pentru a putea creşte pensiile cu 40% de la 1 septembrie, adăugând că, în opinia sa, o decizie politică aflată într-o astfel de contradicţie cu realitatea economică nu a mai fost văzută în UE în ultimii 10 ani.
„Isărescu spune un lucru logic, dar politicienii nu sunt întotdeauna logici şi, de multe ori, decizia politică e deasupra realităţilor economice. Legat de mărirea pensiilor, s-a plecat de la o realitate: multe pensii erau mult prea mici. Că s-a făcut cu 40% anul acesta creşterea e o decizie politică. Această decizie politică e în contradicţie cu realitatea economică: România nu poate susţine această cerere. Dar, fiind decizia politică, se utilizează împrumutul: nu poate România, pot alţii să ne dea bani să creştem pensiile cu 40%”, a precizat Traian Băsescu.
Remarcile fostului şef de stat fac referire la o afirmaţie făcută, miercuri, de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: „Nu cred că trebuie să facem obsesii pe cifre biblice ci să fim foarte atenţi, dacă nu vrem să rătăcim aşa vreo 40 de ani printr-un deşert financiar. Văd că singura discuţie este 40%”. De asemenea, Mugur Isărescu a mai afirmat că într-o economie care creşte cu 4% nimic nu poate să crească cu 40%.
„Deciziile politice sunt de multe ori împotriva realităţilor economice, dar de asta sunt politicieni – să ia decizii. Ei au decis să facă ceva pentru pensionari. Liberalii spun şi ei, ca PSD-iştii, că dau mărirea de 40%. Ce nu spune niciunul sunt costurile: o şubrezire teribilă a finanţelor publice ale României, crearea de dezechilibre macroeconomice, şi nu pe un an-doi. Legea Pensiilor va genera efecte în cascadă ani de zile de la momentul introducerii acestei creşteri”, a explicat Băsescu.
Mai mult, liderul PMP a subliniat că România va trebui să împrumute zeci de miliarde de euro pentru a acoperi plata pensiilor.
„Îmi aduc aminte din analiza şi expunerea de motive a legii: în primul an, acum, va fi un deficit de 21 de miliarde RON, în 2020, un deficit de 51 miliarde, în 2022, de 83 de miliarde. Asta înseamnă peste 160 de miliarde de RONI, ceea ce înseamnă vreo 36 de miliarde de euro împrumutaţi pentru pensii! Asta trebuie explicat! Noi, toţi susţinătorii mai binelui pentru pensionari, trebuie să fim responsabili şi conştienţi de ce facem”, a punctat europarlamentarul PMP.
De asemenea, fostul preşedinte a ţinut să precizeze că o astfel de creştere a pensiilor, în contextul realităţii economice actuale, este un scenariu nemaiîntâlnit în blocul european de 10 ani, în acelaşi timp avertizându-i pe pensionari că nepoţii lor vor duce pe umeri povara creşterii pensiilor cu 40%.
„Decizia, ca impact, e cea mai mare decizie din Uniunea Europeană în ultimii zece ani. N-am auzit de asemenea decizie politică în contradicţie cu realitatea economică. Pensionarii aveau nevoie de creşterea pensiei, însă şi pensionarii trebuie să ştie că această creştere la pensie va însemna o povară care va marca şi viitorul nepoţilor lor, pe care altfel îi pupă de dimineaţă până seară. Va fi o decizie cu un impact pe termen lung. Hai s-o etapizăm cum putem! Ar fi amortizat efectul anul acesta, când e doar pe 3-4 luni – că la anul n-ai cu ce să-l compensezi – dacă am atrage 6 miliarde euro de la UE. Încerci să compensezi efectele cu performanţă în absorbţia fondurilor europene”, a precizat Băsescu.
Conjunctura sociala care ,ar trebui sa franeze’ majorarea pensiilor,nu a fost creata de noi,cetatenii acestei tari.Guvernatorul BNR poate da justificare pe profilul dumnealui.Si ca economist(foarte bun de altfel) nu exclud sa aiba dreptate in procent maxim.Dar…noi,care suntem destul de aproape de statutul de pensionar,nemaivorbind de generatia parintilor nostri(care au lucrat un stagiu complet,snur cum s-ar spune) credeti ca-i intereseaza „justificari”pentru traiul plin de lipsuri cu care i-a cadorisit rapacitatea sistemului? Ei au facut greselile de administrare a societatii care a dus la situatia actuala? Desigur,Guvernatorul BNR,ex-Presedintele Romaniei si altii care au o situatie social-economica mai mult decat decenta,nu trebuie sa-si ,bata capul’ cu viitorul nepotilor.Bunicii mei de exemplu,au fost colectivizati(furati) nemaiputand asigura un start in viata pentru parintii mei.Acestia la randul lor au muncit pentru reconstructia tarii,au produs diferite bunuri,au construit ceva care se vroia durabil si util pentru copii si nepotii lor.Generatia mea a preluat stafeta si a continuat munca.Brusc dupa dec ’89,teoreticienii(sa nu-i numesc altfel) au inceput sa demoleze sí ce era functional,pozitiv,util,sub pretextul ca tot ce s-a facut in trecut,nu are nici o valoare.Mai fratilor,atunci de ce nu ,dati de pamant’ si cu hidrocentrale,viaducte,infrastructura CFR,in principiu tot ce s-a facut in trecut?Stiti ca generatia copiilor nostri ne reproseaza ca nu le-am netezit viitorul?Multi nu putem nici sa platim continuarea studiilor acestora,sau macar sa le lasam mostenire o locuinta?Revin la tematica articolului:chiar credeti ca pe multi ne mai intereseaza explicatii si justificari? Cine ne-a distrus perspectivele sa refaca ce a fost bun si util.Ce a fost rau sa ramana schimbat,dar repet: nu mai continuati demolarea vietii oamenilor.Puteti fi acuzati de genocid,ca altii in trecut.