Fie că vor să plece din ţară în următoarele zile sau abia peste cateva luni, zeci de persoane au luat ieri cu asalt sediul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) pentru a-şi procura cardul european de sănătate. Şi cum noul statut de membru al Uniunii Europene nu aduce cu sine şi o mentalitate de european, romanii s-au aşezat la coadă încă de dimineaţă, fără a şti măcar la ce foloseşte cardul sau care sunt actele necesare pentru a intra în posesia lui. Înghesuială, nemulţumire şi liste ca în perioada comunistă, aceasta a fost atmosfera în care zeci de persoane au încercat ieri să intre în posesia cardului european de sănătate. Deşi programul de lucru cu publicul începea la ora 13.00, caţiva pensionari mai conştiincioşi s-au prezentat la sediul CASMB încă de la ora 9.00 dimineaţa, pentru a fi siguri că se vor afla printre primele persoane care intră în posesia preţiosului document.
Pensionarii, cei mai conştiincioşi
Şi cum aglomeraţia provoacă nervozitate, nemulţumirile nu au întarziat să apară, cei prezenţi la coadă reproşand şefului CASMB, Cristian Toma, că nu a prezentat suficient de clar documentele necesare procurării cardului european de sănătate. Printre cei mai dezinformaţi au fost pensionarii, prezenţi în număr mare pe culoarele sediului CASMB, ei neştiind ce acte ar trebui să cuprindă dosarul pentru acordarea cardului. -Nu ştim dacă ne trebuie doar talonul de pensie sau avem nevoie şi de decizia de pensionare. Am auzit de la cineva care a ieşit că i s-a respins cererea pentru că nu avea minim cinci ani de la pensionare-, a spus o persoană aşezată la coadă. Cu o altă problemă s-au confruntat cei care primesc pensia prin card şi cărora talonul de pensie le vine prin intermediul poştei. -Nu mi-a venit talonul la timp, iar de la poştă mi s-a spus că acesta a fost retrimis la Casa de Pensii, ceea ce înseamnă că trebuie să fac cercetări pentru a vedea pe unde a ajuns, deşi vroiam să plec în Anglia pe 9 ianuarie-, a mai spus o pensionară.
Pentru a fi siguri că nu răman fără cardul de sănătate, care le dă posibilitatea să apeleze gratuit, în caz de incidente, la serviciile medicale din ţara în care se află, cei prezenţi la coadă au luat mai multe cereri de eliberare a cardului, deşi aveau nevoie doar de una singură. -Am luat trei cereri pentru că nu am ochelarii la mine şi mi-e teamă că o să le completez greşit-, a explicat o femeie care doreşte să plece în Belgia. Deşi şeful CASMB a solicitat celor care intenţionează să plece în străinătate după data de 15 ianuarie să revină la începutul săptămanii viitoare, nimeni nu a fost dispus să renunţe la statul la coadă. Singurii care s-au lăsat păgubaşi au fost tinerii, după ce au aflat că respectivul card nu le îngrădeşte plecarea. Pentru a veni în sprijinul solicitanţilor, Cristian Toma a anunţat că programul funcţionarilor CASMB se va prelungi astfel, încat cererile de eliberare a cardurilor vor putea fi depuse în intervalul 8.30-17.30, cu pauză între orele 12.30-13.30. Mai mult, pentru persoanele care intenţionează să plece din ţară în perioada următoare vor fi eliberate certificate provizorii, care vor avea aceeaşi valabilitate şi acoperire ca şi cardul european de sănătate. Potrivit Mediafax, în mai multe oraşe din ţară, Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate au fost luate cu asalt de persoane interesate de cardul european de sănătate. În Suceava, peste două sute de persoane s-au prezentat la sediul CASS fie pentru a obţine informaţii, fie pentru a depune cereri în vederea obţinerii cardului european de asigurat.