Publicarea, in -Monitorul Oficial- din 8 martie 2001, a Hotararii 276, pentru completarea Normelor Metodologice privind constituirea si utilizarea Fondului special pentru promovarea si dezvoltarea turismului, a declansat razboiul incasarilor valutare dintre agentiile de turism si hotelieri. Hotararea prevede ca -decontarea serviciilor turistice, efectuate de prestatori in beneficiul turistilor straini care au contractat serviciile prin intermediul agentiilor de turism si au achitat contravaloarea prestatiilor in valuta, se va face in lei, cu mentionarea pe factura fiscala emisa de unitatea hoteliera catre agentia de turism: ?çIncasare valutara efectuata de agentia de turism?ê-.
Scandalul a ajuns la premierul Nastase
Dupa mai bine de o luna, conflictul este in plina desfasurare. Federatia Industriei Hoteliere din Romania, cea mai mare asociatie patronala si profesionala din turism, a introdus o actiune de judecata in Contencios Administrativ pentru anularea Hotararii 276/2001. FIHR, directorul general al SC Capitol SA Bucuresti, Vasile Grigoras, si presedintele Consiliului de Administratie al SC Ambasador SA Bucuresti, Nicolae Istrate, au adresat fiecare cate o sesizare scrisa premierului Nastase, solicitand anularea hotararii.
In urma cu mai bine de doua saptamani, ministrul turismului, Dan Matei Agathon, ii asigurase pe membrii FIHR ca situatia va fi reglementata. Dar hotararea nu a fost anulata sau modificata si, ca atare, mai multe agentii de turism o aplica. Ministerul Turismului tergiverseaza luarea unei decizii ferme. La ultima sedinta de colegiu s-au propus doua variante de modificare, care urmeaza sa fie discutate cu Ministerul Finantelor. O prima propunere consta in anularea alineatului 3 al hotararii. Cea de a doua solicita ca Banca Nationala a Romaniei sa reglementeze decontarea intre agentiile de turism si unitatile care dispun de spatii de cazare. Atitudinea duplicitara a conducerii Ministerului Turismului a nemultumit profund intreaga breasla a hotelierilor.
-Echipa lui Agathon este compromisa din interior-
-Hotararea 276/2001 prejudiciaza toti detinatorii de structuri de primire turistica. Ei nu mai beneficiaza de aplicarea cotei de impozit pe profit de 5%, pentru partea din profitul impozabil, care corespunde ponderii veniturilor in valuta, incasate printr-un cont bancar din Romania. Astfel, suma aferenta diferentei de impozit de la 25% la 5% nu mai ramane la dispozitia societatii ca sursa proprie de finantare. Vor beneficia pe nedrept de aceste facilitati agentiile de turism, care de fapt nu detin structuri de primire turistica, ci sunt simpli intermediari. Incasarile lor in valuta ar trebui sa fie de 5-10% din pretul prestatiei, comisionul-, ne-a declarat Marin Stancu, presedintele FIHR.
Nicolae Istrate, presedintele Consiliului de Administratie al SC Ambasador SA, este si mai transant: -Promovarea acestei hotarari seamana cu ce s-a intamplat la Ministerul Agriculturii. Actiunea de la Turism a fost coordonata de secretarul de stat Alin Burcea, care, fara sa discute cu cei din conducerea ministerului si aparand interesele unui grup de agentii de turism, a reusit pe cai oculte sa promoveze hotararea de guvern respectiva. Aceasta incalca atat legile organice, cat si Constitutia, afectand grav detinatorii de baza materiala. Pacat ca echipa competenta a ministrului Agathon este compromisa din interior-.
Vremea agentiilor?
Presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Cornel Gaina, considera insa ca pozitia conducerii ministerului la ultima sedinta de colegiu este corecta.
Vicepresedintele FIHR, Gheorghe Turna, precizeaza ca singura solutie ar fi renuntarea la alineatul 3 al Hotararii 276/2001. Vasile Grigoras, director general al Hotelului Capitol din Bucuresti, afirma ca introducerea alineatului s-a facut intentionat pentru societatile care n-au autorizatie pentru incasare si plati in valuta.
-Colaborarea dintre agentii si hotelieri trebuie sa se desfasoare in limitele fair-play-ului-, spune Mihai Acatrinei, director general al Hotelului Majestic. -Ar fi anormal ca agentiile sa retina in intregime valuta, cand 90% din contravaloarea prestatiilor hoteliere revine celor care detin structuri de cazare, deoarece acestia efectueaza toate cheltuielile-, mentioneaza Marin Stancu, presedintele FIHR.
Persoane din Ministerul Turismului declara ca, in conducerea institutiei, cineva ar fi afirmat, dupa aparitia Hotararii 276/2001, ca -acum a venit si vremea agentiilor de turism-. In aceste conditii, daca incendiarul alineat 3 nu va fi anulat, membrii FIHR ameninta ca nu vor mai lucra cu agentiile de turism.