Nu mai putin de 12 acte le sunt solicitate proaspetelor mamici pentru a obtine indemnizatia de maternitate, potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 148/2005, aparuta luna trecuta, si care reglementeaza acordarea acestui ajutor banesc.
Drepturile materiale reprezentand indemnizatie, stimulent sau alocatie de stat pentru copii se acorda in baza urmatoarelor documente: actul de identitate al solicitantului, certificatul de nastere al copilului, livretul de familie si, daca exista, certificatul de persoana cu handicap al copilului. Totodata, este necesara si o adeverinta eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator din care sa rezulte ca au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului pe venit. Autoritatile competente sau angajatorii, dupa caz, vor elibera dovada existentei unei alte declaratii pe propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul se afla in concediu pentru cresterea copilului, o alta dovada din care sa rezulte ca solicitantul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit si o a treia dovada din care sa rezulte ca este beneficiar/platitor de asigurari sociale.
Cererile pentru acordarea drepturilor si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acestora se depun, dupa caz, la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti, pe raza careia/caruia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.
Totodata, actul normativ mentionat plafoneaza indemnizatia la 800 RON (8 milioane lei vechi), lunar, urmand ca, de la 1 ianuarie 2007, sa scada la doar 600 RON. Numai ca plafonarea acestei indemnizatii a provocat protestele a multora dintre viitoarele mamici.
-In mod real, un copil nu poate fi crescut din cei 800 RON, mai ales daca are un singur intretinator. Numai scutecele de unica folosinta costa aproximativ 200 RON lunar, la care se adauga laptele – este stiut ca cel pe care il ofera statul gratuit este de slaba calitate -, medicamentele, de care un copil are inevitabil nevoie (numaram pe degete medicamentele gratuite pentru copii), hainute, care sunt si ele scumpe-, ne scrie o cititoare, Alina Craciunescu. In plus, ne spune ea, -o femeie cu o anume cultura, cu studii superioare, ale carei venituri salariale declarate sunt mai mari de 800 RON lunar, va fi tentata sa nu aiba copii, deoarece nu poate creste un copil cu aceasta suma si nu ii poate oferi o conditie sociala la nivelul pregatirii ei pe perioada celor doi ani-.
Cititoarea noastra considera ca, in aceasta situatie, o femeie cu studii medii sau fara, care in cele mai multe cazuri are un salariu foarte apropiat de salariul minim pe economie, este tentata sa aiba mai mult de un copil, deoarece veniturile ii cresc si are si avantajul de a sta acasa, mai ales daca munceste fizic.
-In aceasta situatie se vor naste copii din familii in pragul saraciei, care nu au acces la informatie, care sunt marginalizati social. Rezultatul va fi o generatie de copii fara cultura si chiar cu probleme grave de sanatate, datorate lipsei de informare a parintilor privind conceptia, sarcina si nasterea, precum si a lipsei mijloacelor materiale in vederea efectuarii unor examene medicale specifice sarcinii, care nu sunt gratuite-, concluzioneaza Alina Craciunescu.