Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie **Carol Davila**, care se va reuni in cursul acestei saptamani, va decide daca actualul ministru al sanatatii, Mircea Beuran, va fi sanctionat prin retragerea gradelor universitare pe care le deține. Comisia universitara a stabilit ca Beuran este responsabil pentru plagierea unei lucrari si a recomandat desfacerea disciplinara a contractului de munca in cadrul universitatii.
Comisia a mai propus, de asemenea, anularea ultimului concurs de promovare in gradul didactic de conferentiar pentru Daniela Bartos.
In cadrul audierilor, Beuran a declarat ca a folosit calitatea de coordonator al volumului incriminat in concursul de promovare la functia de conferentiar.
Mircea Beuran a raspuns ieri acuzatiilor aduse, precizand din nou ca se considera nevinovat. -Am luat la cunostinta de propunerea comisiei universitare, exprimata de dr. Mircea Cinteza, un profesionist respectabil, dar in acelasi timp si un membru marcant al PNL. Este foarte evidenta politizarea acestei probleme**, a precizat Beuran.
Partidul de guvernamant nu a adoptat pana in prezent o pozitie transanta in cazul Beuran. Vicepresedintele PSD, Valer Dorneanu, a declarat ieri ca partidul ii va solicita ministrului sanatatii, Mircea Beuran, sa isi clarifice cat mai curand situatia.
Valer Dorneanu considera ca in cazul Beuran acuzatiile au derivat din promovarea sa in functia de ministru si din masurile pe care le-a luat in aceasta calitate.
Comisia UMF poate, potrivit lui Dorneanu, sa faca cel mult o expertiza, iar plagiatul poate fi stabilit doar de catre o instanta judecatoreasca.
Intrunita luni seara, Comisia universitara din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie **Carol Davila** din Capitala l-a audiat pe ministrul sanatatii, Mircea Beuran. Comisia a decis ca ministrul sanatatii este responsabil pentru plagierea unei lucrari aparute sub semnatura sa si va cere sanctionarea sa prin retragerea gradelor universitare pe care le detine.
Conform Legii statutului personalului didactic, comisia poate propune Senatului universitar sanctionarea conferentiar doctorului Mircea Beuran cu desfacerea disciplinara a contractului de munca in cadrul universitatii.
Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie se va reuni in cursul acestei saptamani pentru a lua o hotarare in cazul lui Mircea Beuran.
Finalizand analiza volumului I **Ghidul medicului de garda**, publicat de Editura Scripta in 1997, Comisia universitara a declarat volumul plagiat dupa **On Call – principles and protocols**, cu autorii J.M. Gillies, S.A. Marshall, J. Ruedy, aparuta in 1989.
Membrii comisiei au ajuns la concluzia ca responsabilitatea pentru plagierea dintr-o lucrare similara in limba engleza a volumului 1 le revine, in primul rand, coordonatorilor, respectiv conferentiar doctor Mircea Beuran si doctor Gerald Popa.
Retrogradare pentru fostul ministru al sanatatii
Comisia a mai propus, de asemenea, anularea ultimului concurs de promovare in gradul didactic de conferentiar pentru Daniela Bartos.
In aceeasi sedinta a fost propusa suspendarea pe o perioada de doi ani a dreptului de inscriere in concurs pentru ocuparea unei functii de conducere, indrumare si control in invatamant a profesorilor universitari doctori Constantin Popa, Dan Tulbure si Ionel Sinescu.
Membrii comisiei au constatat ca, in urma audierilor autorilor volumului I din -Ghiduri-, in cazul prof. univ. dr. Constantin Popa, prof. univ. dr. Ionel Sinescu si prof. univ. dr. Dan Tulbure nu-si recunosc calitatea de autor, desi nici unul dintre acestia nu a protestat sau contestat oficial faptul ca numele sau a aparut in volumul tiparit, in calitate de colaborator.
Fostul ministru al sanatatii, conf. univ. dr. Daniela Bartos, a fost singurul care si-a asumat responsabilitatea, considerand insa ca a fost indus in eroare.
Beuran nu-si recunoaste calitatea de autor, dar confirma ca este coordonatorul volumului I si initiatorul seriei -Ghidurilor- pentru rezidenti. Ministrul sanatatii nu recunoaste nici autenticitatea cererii sale de reevaluare a dosarului de promovare adresata Comisiei Nationale pentru Acordarea Titlurilor si Diplomelor Universitare, prin care afirma ca este autor al unor capitole din volumul I.
Ministrul sanatatii nu a tinut cont de recomandarile editurii franceze
Pe de alta parte, Beuran a declarat ca a folosit calitatea de coordonator al volumului incriminat in concursul de promovare la functia de conferentiar.
In privinta volumului VII din colectia -Medicului rezident-, comisia a constatat ca autorii capitolului III, acad. Victor Voicu, conf. univ. dr. Radu Macovei si seful de lucrari, dr. Liviu Miclea, au un text original si nu au comis plagiat.
Urmatorii autori – prof. univ. dr. Constantin Dumitrache, dr. Diana Paun si conf. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel – nu recunosc decat paternitatea unor capitole si subcapitole originale, declarand ca nu cunosc cine a introdus textele plagiate respective.
Coordonatorul lucrarii, Mircea Beuran, a sustinut ca nu-si aminteste cui a repartizat fiecare capitol. Ministrul sanatatii a considerat ca traducerea partiala a textului francez ii este permisa prin intelegerea cu editura Doin Editeurs. Membrii comisiei au stabilit ca, pe baza documentelor existente la comisie, coordonatorul nu a tinut seama de recomandarea editurii franceze de a nu face traducere cuvant cu cuvant.
Beuran: **Ma consider nevinovat**
-Am luat la cunostinta de propunerea Comisiei universitare, exprimata de dr. Mircea Cinteza, un profesionist respectabil, dar in acelasi timp si un membru marcant al PNL. Este foarte evidenta politizarea acestei probleme. Asa cum am mai declarat, ma consider nevinovat si imi voi sustine punctul de vedere cu toate argumentele necesare. Eu ma voi supune hotararii Senatului UMF dupa ce imi voi pleda cauza. Iar unul din argumentele pe care le aduc este acela al vietilor salvate.
Sunt de parere ca opinia publica este interesata in acest moment, in primul rand, de reforma din Sanatate, si nu de lucrarile sau cartile doctorului Mircea Beuran. Constat ca, brusc, pe nimeni nu mai intereseaza problemele din spitale, medicamentele compensate sau salariile medicilor**, a declarat ieri ministrul sanatatii.
**As vrea sa amintesc un principiu pe care orice medic, in virtutea juramantului lui Hipocrat, este obligat sa-l respecte. Acela ca, in primul rand, medicul nu trebuie sa agraveze o situatie. Ghidurile sunt de ani buni un ajutor de nepretuit pentru nenumarati medici tineri si sunt convins ca au salvat multe vieti si au evitat multe complicatii in acesti ani-, a conchis Beuran.