Home Social -Biblia- elevilor, editia 2001

-Biblia- elevilor, editia 2001

DISTRIBUIŢI

Ministerul Educatiei si Cercetarii a elaborat de curand un nou regulament de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, acesta fiind distribuit deja conducerilor scolilor prahovene. Potrivit acestuia, elevii din invatamantul de stat si particular se bucura de toate drepturile legale, in plus, cei din invatamantul de stat beneficiind de gratuitate. De asemenea, elevii pot beneficia de burse sau credite pentru studii, facilitati acordate de banci. Cei care obtin rezultate foarte bune la invatatura sau la activitati artistice si sportive, dar si cei care au o situatie materiala precara, vor primi sprijinul statului. Nu in ultimul rand, scolarii pot primi sprijin financiar si din sursele extrabugetare ale unitatilor de invatamant de stat.

Cazare gratuita pentru copiii dascalilor

Sub indrumarea profesorilor, elevii pot utiliza gratuit baza materiala de care dispun unitatile scolare pe care le frecventeaza, ba, mai mult, ei pot fi cazati la camine si internate si pot servi masa la cantinele scolare, in conditiile stabilite prin regulamentele de organizare si functionare ale acestora. In ceea ce-i priveste pe copiii personalului didactic de predare si instruire practica, ai personalului didactic auxiliar si ai personalului nedidactic din unitatile de invatamant, acestia au gratuitate la cazarea in camine si internate. In timpul scolarizarii, elevii beneficiaza de asistenta psihopedagogica si medicala gratuita. De asemenea, ei au dreptul la bilete cu preturi reduse la spectacole, muzee, manifestari cultural-sportive si la transportul in comun. Elevii din invatamantul de stat primar si gimnazial primesc gratuit manuale scolare. Aceeasi gratuitate se aplica si in cazul elevilor din invatamantul profesional si liceal ai caror parinti au venitul lunar, pe membru de familie, egal sau mai mic decat salariul minim brut pe economie.

Elevii au consiliul lor

Consiliul elevilor functioneaza in baza unui regulament propriu, parte a regulamentului de ordine interioara. Reprezentantii acestuia sunt desemnati in Consiliul de Administratie al unitatii de invatamant. Toti elevii au dreptul sa participe, neconditionat, la activitatile extrascolare organizate de unitatea de invatamant, precum si la cele care se desfasoara in palatele si cluburile elevilor, bazele sportive, de agrement, taberele si unitatile conexe inspectoratelor scolare, in cluburile si asociatiile sportive. De asemenea, elevii au libertatea de a se asocia in cercuri si asociatii stiintifice, culturale, artistice, sportive sau civice, care se organizeaza si functioneaza pe baza unui statut propriu, aprobat de directorul scolii respective. In cazul in care continutul activitatilor care se desfasoara in scolile respective contravine principiilor morale, directorul poate suspenda sau interzice desfasurarea acestor actiuni. Conform legii, elevii au dreptul de a redacta si difuza reviste sau alte publicatii scolare proprii. In cazul in care acestea din urma afecteaza siguranta nationala, ordinea publica, sanatatea si moralitatea sau drepturile si libertatile cetatenesti, directorul are obligatia de a interzice editarea si difuzarea lor.

Tinute decente si pe strada

Atat elevii din invatamantul de stat, cat si cei din invatamantul particular, au datoria de a frecventa cursurile, de a se pregati la fiecare disciplina de studiu, de a-si insusi cunostintele prevazute in programele scolare. Ei trebuie sa aiba, de asemenea, o comportare civilizata si o tinuta decenta in unitatea scolara, dar si in afara ei. Toti elevii au obligatia sa cunoasca legile statului; regulamentul scolar si cel de ordine interioara; regulile de circulatie si cele cu privire la apararea sanatatii; normele de tehnica securitatii muncii, de prevenire si de stingere a incendiilor; normele de protectie civila, precum si normele de protectie a mediului. Este interzisa cu desavarsire distrugerea documentelor scolare (cataloage, foi matricole, carnete de note); difuzarea, in scoala, a materialelor care, prin continutul lor, atenteaza la independenta, suveranitatea si integritatea nationala a tarii sau care cultiva violenta si intoleranta; organizarea si participarea la actiuni de protest care afecteaza desfasurarea activitatii de invatamant sau care afecteaza frecventa la cursuri a elevilor; blocarea cailor de acces in spatiile de invatamant; introducerea si consumul de droguri, bauturi alcoolice, fumatul si participarea la jocurile de noroc; introducerea in scoli a armelor sau altor instrumente, cum ar fi munitia, petardele, pocnitorilor, care, prin actiunea lor, pot afecta integritatea fizica si psihica a colectivului de elevi si a personalului scolii. De asemenea, este interzisa lansarea de anunturi false cu privire la amplasarea de bombe, jignirea sau manifestarea agresivitatii de limbaj si de comportament fata de colegi si fata de personalul unitatii de invatamant.

Sanctiuni drastice

Toti elevii care savarsesc fapte ce aduc atingere legilor sau care nu respecta regulamentele scolare in vigoare sunt sanctionati in functie de gravitatea faptelor lor. Astfel, elevii pot fi sanctionati cu observatie individuala, cu mustrare in fata clasei, a Consiliului clasei sau a Consiliului Profesoral, cu mustrare scrisa, cu retragerea temporara sau definitiva a bursei, cu eliminarea din unitatea de invatamant pe o perioada de 3-5 zile sau chiar cu mutarea disciplinara intr-o clasa paralela, toate acestea presupunand scaderea notei la purtare. Daca elevul sanctionat isi revizuieste comportamentul pe o perioada de cel putin opt saptamani de scoala, pana la inchiderea semestrului sau anului scolar, sanctiunea care prevede scaderea notei la purtare poate fi anulata. O alta sanctiune asociata cu scaderea notei la purtare, cu un punct, se poate aplica tuturor elevilor care inregistreaza 10 absente nemotivate pe semestru, din totalul orelor de studiu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.