Home Social Bibliotecile publice, spațiul de întâlnire între copii și părinții plecați în străinătate

Bibliotecile publice, spațiul de întâlnire între copii și părinții plecați în străinătate

DISTRIBUIŢI

Copiii cu părinții plecați în străinătate au posibilitatea să țină legătura cu aceștia prin internet, la bibliotecile din localitățile unde locuiesc. Ei pot să-și vadă mamele sau alte rude pe calculatoare     unde au gratuit convorbiri telefonice cu video prin Internet.
Asociația Bibliotecarilor  și Bibliotecilor publice din România derulează împreună cu mai multe organizații un program care vizează menți­ne­rea legăturii între copii și pă­rin­ții plecați în străinătate și susținerea psihologică a acestora.
Proiectul „Te iubește mama!“ a vizat inițial copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în Italia, dar se extinde cu ajutorul rețelei de biblioteci coordonate de ABIR. Scopul principal este acela de a anula distanțele între părinți și copii și pentru a preveni și diminua numărul de sinucideri în rândul  micuților rămași singuri în România. O statistică arată că din cei peste un milion de romani care muncesc în Italia, numai în nord sunt peste 130.000 de femei cu vârsta medie de 40 de ani, care și-au lăsat copiii în România în grija celuilalt părinte, a bunicilor sau a unor rude. Există și cazuri când copiii au fost pur și simplu lăsați singuri sa se descurce, iar în astfel de cazuri legătura cu mama din Italia se face destul de greu. Copiii lipsiți de afectivitatea părinților întâm­pină probleme de adaptare la școală și în familiile adoptive, iar efectele sunt uneori dramatice – unii abandonează școala, alții se sinucid.
Acești copii pot merge la biblioteci pentru a-și petrec timpul liber, pentru a -și face lecțiile, dar și pentru a comunica cu părinții, în prezent acest proiect fiind implementat în cel puțin opt județe.
Numărul copiilor rămași singuri acasă după ce părinții lor au plecat la muncă în străinătate  a crescut în ultimii ani, iar statisticile neoficiale arată că în jur de 400. 000 din cei 700.000 de „orfani ai migrației” din Europa provin din România. Dintre aceștia, 16% nu și-au văzut părinții de mai mult de un an, iar 3% nu i-au văzut de mai mult de 4 ani. Unicef a arătat, la începutul anului, că mai mult de o treime din numărul copiilor lăsați în grija rudelor sunt depresivi. În presă au fost relatate în ultimii ani numeroase cazuri de sinucidere în rândul copiilor cu părinții plecați în străinătate.
Programul Biblionet faci­litează accesul gratuit în cadrul bibliotecilor publice, ma­joritatea comunale. Acestea împreună ar putea reprezenta o rețea combinată de co­municare audio-vizuală, pentru menținerea legăturilor fundamentale dintre membrii familiei.
Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.