Home Social Blocarea contributiei de asigurari sociale, sanctionata drastic

Blocarea contributiei de asigurari sociale, sanctionata drastic

DISTRIBUIŢI

Angajatorul care nu vireaza CAS la bugetul asigurarilor sociale de stat la termenele prevazute de lege va fi sanctionat cu amenda de la 15 milioane de lei la 50 milioane de lei. Aceeasi sanctiune este aplicata si pentru refuzul de a pune la dispozitia organelor de control ale Casei Nationale de Pensii si de Asigurari Sociale a tuturor documentelor necesare stabilirii obligatiilor de asigurari sociale. In plus, nevirarea la buget a CAS, timp de trei luni consecutiv, reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 milioane de lei la 100 milioane de lei, a stabilit, ieri, plenul Camerei Deputatilor, la dezbaterea modificarii Legii pensiilor nr. 19/2000.

Asiguratii carora li s-a retinut CAS, dar angajatorul nu a platit-o timp de peste sase luni, nu pot beneficia de pensia anticipata sau de pensia anticipata partiala, pana la achitarea integrala de catre angajator a datoriilor si majorarilor de intarziere aferente.

Locurile de munca in conditii speciale

La propunerea Comisiei de Munca au fost definite locurile de munca in conditii speciale: unitatile miniere, pentru personalul care isi desfasoara activitatea in subteran cel putin 50% din timpul de munca in luna respectiva; activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii; aviatia civila, pentru personalul navigant prevazut de lege si activitatea artistica desfasurata in profesiile prevazute in lege.

CAS pentru salariatii din industria de aparare, care beneficiza de indemnizatii in perioada de intrerupere a activitatii, se suporta de bugetul Fondului pentru ajutorul de somaj, la nivelul de 1/3 din cota ce revine pentru conditii normale de munca, precum si de catre angajatori.

Totodata, Comisia de Munca a mai propus ca valoarea unui punct de pensie sa fie calculat pe baza unui coeficient, care nu poate fi mai mic de 30% si mai mare de 50% din salariul mediu brut pe economie, modificand articolul initial, care nu cuprindea limita minima, ci doar pe cea maxima de 50%. PD a propus ca minima sa fie de 33%, dar deputatii au votat textul comisiei.

Sindicatele contesta modul de aplicare a Legii 19/2000

CNS Cartel Alfa considera ca modul defectuos in care se aplica Legea pensiilor a dus la nedreptati flagrante, cu repercusiuni directe asupra pensionarilor, din cauza -formulelor inedite- de calculare a pensiilor, care contrazic textul legii, a declarat, ieri, Petru Dandea, vicepresedinte al Confederatiei sindicale.

-Reducerea varstei de pensionare pentru persoanele care au lucrat in grupele I si II de munca se face de o maniera discriminatorie, pe baza de reguli diferite, modificand prevederile unei legi organice. Practic, acestor oameni le-au fost luate niste drepturi conferite de lege, fiind nevoiti sa renunte la sporuri, daca vor sa iasa mai devreme la pensie-, a adaugat Dandea.

Liderii Cartelului sustin ca promovarea in actuala forma a Legii pensiilor nu numai ca este ilegala, dar duce la scaderea -flagranta- a drepturilor banesti conferite prin lege salariatului care iese la pensie.

-Modificarile aduse formei initiale a Legii 19/2000 ne-au determinat sa rupem acordul social. La ora actuala, Casa Nationala de Pensii utilizeaza in formula de calcul salariile tarifare asa cum au fost ele inscrise in carnetul de munca, fara sporuri, asa cum prevede articolul 164 din lege. Un asemenea mod de calcul reduce cu 30-40% valoarea reala a pensiei, fiind in flagranta contradictie cu textul legii, asa cum a fost el formulat de catre legiuitor-, sustine liderul sindical.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.