Sindromul de Apnee în Somn Obstructiv (SASO) – o boală a somnului frecventă, tratată și în România din 1997, de la înființarea primului laborator de somnologie, de către medicul Florin Mihălțan – este practic ignorată de sistemul asigurărilor de sănătate, deși afectează peste 800.000 de oameni.
În laboratorul de somnologie de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din București, primul de acest fel din țară, lucrează în prezent trei medici și cinci asistenți, care se ocupă, anual, de peste 1.000 de pacienți cu tulburări de somn respiratorii.
Doctorul Florin Mihălțan a înființat acest laborator în urmă cu 16 ani, alături de doi asistenți – Marius Sârbu și Claudia Dănăilă. Cei doi își amintesc că „dom' profesor“ le-a arătat atunci un poligraf, care ar fi demn de dus la muzeu acum. În prezent, laboratorul este dotat cu două polisomnografe – aparate ce oferă o analiză mult mai complexă a somnului pacientului, dar pentru aceasta e nevoie ca pacientul să petreacă o noapte dormind într-un salon din laborator, cu fire cu electrozi atașate pe cap, față și piept, iar un asistent să-l monitorizeze permanent. În prezent, în România funcționează aproximativ 80 de laboratoare de somnologie, în diverse spitale și clinici, însă nici personalul medical de la stat, nici pacienții nu sunt sprijiniți în acoperirea costurilor diagnosticării și tratamentului unei boli frecvente cum este SASO, de care suferă între 800.000 și un milion de români, potrivit lui Mihălțan.
Rudi Vania