In lipsa unei reglementari in domeniu, bolnavii de tuberculoza bantuie in locurile publice, reprezentand o sursa reala de infectare. Majoritatea fiind cazuri sociale, de multe ori sunt internati in clinicile de specialitate fara acte de identitate, fapt ce face imposibila monitorizarea lor. Pe de alta parte, autoritatile ignora fenomenul, motivandu-si atitudinea prin lipsa permanenta de fonduri.
Indemnizatii care nu s-au dat niciodata
Pe vremea lui Ceausescu, lucrurile erau foarte clare, cel putin in ceea ce priveste tuberculoza. Bolnavii erau depistati prin controale pulmonare periodice, diagnosticati, internati in spitale si, apoi, pentru recuperarea definitiva, trimisi in sanatorii. Toate etapele terapeutice erau obligatorii, in caz contrar intervenea militia, pentru ca bolnavul si, o data cu el, sursa de infectie sa fie izolati. Simultan, familia bolnavului era monitorizata timp indelungat, pana cand medicii erau siguri ca probabilitatea de infectare a fost inlaturata.
Dupa anul 1990, regulile au fost sterse incetul cu incetul. Bolnavii se prezinta la spital intr-o faza avansata a bolii, dupa ce, in prealabil, au mai transmis boala la cel putin inca o persoana. Mai mult, dupa internare, in clipa in care se simt mai bine, renunta la tratament si fug din spital, chiar daca ei sunt inca pozitivi, adica riscul de transmisibilitate a infectiei a ajuns neschimbat. In conditiile date, nu exista nici o lege care sa protejeze oamenii sanatosi de o eventuala infectare, care se poate produce in orice loc public. -De multe ori, bolnavii renunta la tratament dupa doua luni, chiar daca acesta este asigurat gratuit, pentru ca starea lor se amelioreaza. Pentru vindecare insa, este nevoie de sase luni de tratament, aceasta doar daca medicatia este administrata corect. Pentru a-i face pe bolnavi sa nu renunte la tratament, in cadrul programului national de prevenire a tuberculozei este prevazuta si o indemnizatie a carei valoare este echivalenta cu jumatate din salariul minim pe economie, dar, din cauza lipsei fondurilor, aceasta nu este acordata inca-, ne-a declarat profesor doctor Paul Stoicescu, directorul Institutului de Pneumoftiziologie -Marius Nasta-, din Bucuresti.
Tratarea corecta, cea mai buna profilaxie
Tratarea corecta a bolnavilor cronici de tuberculoza este cea mai buna masura de profilaxie in cazul acestei boli, care se estimeaza ca va lua amploare si va ajunge, pana in 2020, in ciuda tuturor eforturilor de a o controla, la zece milioane de cazuri noi pe an in intreaga lume. -Tuberculoza este cea mai vindecabila boala dintre cele infectioase, iar in cazul in care tratamentul administrat este respectat si bine facut, rata de succes terapeutic poate ajunge la 95%-, apreciaza profesorul Stoicescu.
In Romania se aplica, de aproximativ trei luni, Programul national de control al tuberculozei, care are la baza -strategia DOTS-, cea mai eficienta pentru controlul tuberculozei, elaborata de Organizatia Mondiale a Sanatatii si care prevede identificarea, tratamentul si vindecarea cazurilor contagioase.
Programul DOTS se deruleaza in 14 judete-pilot, rata de succes fiind estimata la peste 80%. Rata medie de eficienta terapeutica poate ajunge in Romania la peste 76%, egala cu cea a majoritatii tarilor europene.
-Rezervor- de persoane infectate
In anul 2000, in Romania s-au inregistrat peste 27.000 de cazuri noi si recidive, ceea ce reprezinta o incidenta de 122,4 la suta de mii de locuitori. Judetele cu incidenta cea mai mare sunt cele cu probleme economice: Ilfov, Giurgiu, Olt, Constanta, Neamt, Dolj, Timis, Galati, Teleorman, Calarasi si Iasi. Incidenta la copii ajunge in unele judete pana la 90,8 la suta de mii de locuitori, la nivel national fiind de 41,9 la suta de mii de locuitori. In anul 2000 au fost inregistrati peste 1.700 de copii cu tuberculoza. -Numarul imbolnavirilor creste de la an la an cu trei-patru procente, deoarece exista un ?çrezervor?ê de persoane infectate, care va genera cazuri noi. Evolutia tuberculozei este foarte mult legata de nivelul socio-economic al unei tari-, afirma profesorul Paul Stoicescu. Procentul ridicat de recidive se poate explica si prin influenta factorilor de stres si a subalimentatiei.
Anual, peste 2.100 de persoane mor de tuberculoza, mortalitatea fiind de aproximativ zece decese la suta de mii de locuitori, ceea ce reprezinta mai mult de sase decese pe zi, adica unul la patru ore.
Succesul programului de preventie nu poate fi asigurat decat cu ajutorul medicilor de familie, care trebuie sa asigure supravegherea administrarii, sub directa observare, a tratamentului. Medicul de familie trebuie acum sa faca munca acelui cadru mediu care, in trecut, supraveghea bolnavul si ii administra tratamentul de trei ori pe saptamana.
Profesorul Stoicescu estimeaza ca, pentru anul 2001, bugetul necesar programului este de 315 miliarde de lei, dintre care 82 de miliarde trebuie date de Ministerul Sanatatii, pentru profilaxie, iar 233, 5 miliarde de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, pentru monitorizare, medicamente, investigatii: -A nu finanta corect acest program inseamna a cheltui mai multi bani mai tarziu, atunci cand bolnavii noi devin cronici. Tratamentul pentru un bolnav cronic este de o suta de ori mai scump decat cel al unui bolnav nou. Cheltuielile necesare pentru tratamentul a doua mii de bolnavi cronici sunt egale cu cele pentru tratamentul celor 27.000 de bolnavi noi-.