Dupa ce firmele furnizoare de medicamente pentru bolnavii de SIDA au anuntat in Romania reduceri masive de pret, s-a descoperit ca produsele au o eficienta terapeutica scazuta. Cu alte cuvinte, s-au operat reduceri la medicamentele depasite, care nu mai au cerere in Uniunea Europeana. Tratamentul unui bolnav costa, in medie, 1.500 de dolari pe luna. Statul, prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, acopera mai putin de jumatate. Motivul? CNAS a luat in calcul doar produsele cu pret redus, netinand seama de medicamentele de ultima generatie, indispensabile pentru prelungirea vietii bolnavilor.
Medicamente fara cautare
Chiar presedintele Romaniei, Ion Iliescu, a semnat un protocol cu o importanta companie farmaceutica – firma care oferea reducerea cu pana la 85% a preturilor medicamentelor anti-SIDA. Romania a admis, astfel, ca are probleme financiare in asigurarea tratamentului acestor bolnavi, majoritatea copii. Fara sa puna prea multe intrebari, mergand pe hipermediatizatul principiu caritabil, autoritatile au acceptat fara sa carteasca oferta companiilor farmaceutice. Astfel, spitalele romanesti de profil s-au trezit cu medicamente depasite din punctul de vedere al eficientei terapeutice.
Mai precis, la scurt timp dupa semnarea protocolului de reducere a preturilor medicamentelor anti-SIDA, produsele n-au mai avut cautare in UE. Medicii din retea si-au dat brusc seama ca produsele au efecte secundare puternice (acum un an ziarul nostru a semnalat efectele secundare ale produsului Ziagen), astfel incat a crescut spectaculos consumul de medicamente de ultima generatie, extrem de costisitoare, care nu sunt cuprinse in protocol.
De aici si explicatia deselor intreruperi de tratament, fatale bolnavilor. CNAS si-a facut calculele numai in functie de medicamentele ieftine, incluse in protocol, chiar daca medicii, constransi de situatia clinica a bolnavilor, apelau la solutii terapeutice de 10 ori mai scumpe.
Ancheta screta a Ministerului Sanatatii
Aspectul a fost sesizat atat ministerului, cat si Casei, dar nimeni nu a indreptat lucrurile. Cel putin asa arata realitatea. Totusi, surse oficiale din Ministerul Sanatatii si Familiei ne-au declarat ca ministrul Daniela Bartos, la putin timp dupa semnarea protocolului, a ordonat o ancheta -discreta-. Situatia pare foarte grava, in conditiile in care ministrul a observat ca numarul bolnavilor de SIDA inregistrati la nivel national, ca si al celor sub tratament difera de la o raportare la alta.
Surse din minister sustin ca toate aceste date sunt detinute de presedintele Comisiei nationale de lupta impotriva SIDA, profesorul-doctor Adrian Streinu Cercel, care manevreaza cum vrea cifrele si statisticile. Faptul a nemultumit centrele regionale din tara si medicii din domeniu.
In acest an, pentru medicamentele anti-SIDA s-a organizat si o licitatie nationala, care n-a devenit operationala in totalitate din motive birocratice.
Guvernul, acuzat de crima, Ministerul Sanatatii acuza presa straina
Saptamanalul britanic -The Sunday Times- a scris ca mai multe asociatii nonguvernamentale anti-SIDA, printre care si -Terre des Hommes-, au amenintat ca vor da in judecata Guvernul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Organizatiile acuza Guvernul ca a taiat finantarea pentru medicatia anti-SIDA, necesara tratarii celor 5.000 de copii bolnavi cu varste intre 9 si 15 ani. Din aceasta cauza, de la inceputul anului, au murit 185 de copii. Acestia au fost infectati in spitale in ultimii ani ai regimului Ceausescu.
Ministerul Sanatatii respinge acuzatiile, considerandu-le un atac la imagine, fara legatura cu realitatea. Autoritatile sanitare romanesti sustin ca ziaristii straini inventeaza ca bolnavii de SIDA nu beneficiaza de bani suficienti pentru asigurarea tratamentului. Pentru ca tabloul ridicolului sa fie complet, oficialii spun ca Romania a fost chiar felicitata de reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru ca a tinut sub control evolutia bolii la cea mai mare parte a copiilor seropozitivi.
Nimeni nu neaga progresele uriase in asistenta seropozitivilor, dar toata lumea stie ca a fost cel mai bine finantat program din Romania. Autoritatile recunosc ca au existat intreruperi ale tratamentului anti-SIDA, dar numai in primele trei luni ale anului. In loc sa admita incompetenta manageriala si sa demita varfurile responsabile, ministerul motiveaza intreruperile de tratament prin… problemele furnizorilor de medicamente (fuziuni de companii, desfiintarea de reprezentante) si alte disfunctionalitati organizatorice.
MSF sustine ca cifrele avansate de organizatiile neguvernamentale care -ne-au parat- la Strasbourg sunt prea putin credibile.
Parintii isi apara copiii bolnavi in instanta
La Curtea de Apel Bucuresti a avut loc cea de-a treia infatisare in procesul intentat, in aprilie, de Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA impotriva Ministerului Sanatatii si a CNAS, acuzate ca neglijeaza bolnavii de SIDA. Uniunea a declarat ca se va adresa si CEDO, la Strasbourg. -Acuzam intreruperile de tratament. O luna fara tratament pentru acesti bolnavi inseamna moarte. Doctorii au spus ca se poate merge chiar si cu doua medicamente din trei, ca nu este nici o problema, ca in Occident se aplica o saptamana tratament, o saptamana intrerupere, ca si cum noi eram in palmierii din padurea ecuatoriala. Dar avem si noi acces la informatie si stim care sunt urmarile-, a declarat Elena Traian, secretar general al Uniunii.
Elena Traian este mama unui copil cu HIV pozitiv, infectat in spital. -Doctorul Cercel Streinu a spus, odata, ca tratamentul unui bolnav de HIV/SIDA costa 960 de dolari pe luna. Inmultiti si dumneavoastra cu 4.410 de pacienti si ajungeti la 24 milioane de dolari, din care au fost alocate doar 13 milioane-, afirma doamna Traian.
Acum doua saptamani, ministrul Bartos habar nu avea ca ministerul a fost dat in judecata de familiile afectate de SIDA.