In ploaie, cu fractura deschisa
Se pare ca Serviciul Judetean de Ambulanta Vaslui s-a transformat intr-o companie de taxiuri. -Salvarea- nu poate fi solicitata decat de cei cu bani in buzunar, deoarece, dupa cum raspunde in doi peri asistenta de serviciu, ambulantele nu pleaca din garaj fara ca benzina sa fie platita. In caz contrar, poti sa mori cu zile in asteptarea a ceea ce era odata Ambulanta.
Asa era sa pateasca saptamana trecuta Ion Alexandrov, de 32 de ani, din Vaslui, care, dupa ce a fost lovit de o masina, in apropierea garii, a stat nu mai putin de o ora in ploaie, gemand de durere, cu fractura deschisa la piciorul stang. Cei care l-au gasit au sunat la -Salvare-. Vocea de femeie care le-a raspuns la telefon i-a lamurit: -Platiti benzina si va trimitem o masina. Altfel, nu avem ce va face.- Acelasi raspuns i-a fost dat si politistului de la Politia Transporturi Feroviare, care a fost amenintat ca, daca mai insista, va fi informat comandantul lui, care-l va da afara din serviciu. Unul dintre cei prezenti la locul accidentului a avut inspiratia, dupa vreo ora de la producerea accidentului, sa sune la redactia ziarului -Monitorul-, a carui masina de serviciu l-a transportat de urgenta pe Alexandrov la spital, unde i s-au acordat primele angrijiri.
-Ne descurcam si noi cu ce-avem-
Ca urmare a acestui incident, medicul Mioara Sandica, seful Serviciului Judetean de Ambulanta, a fost chemata la Prefectura si la Directia de Sanatate Publica, pentru a da explicatii.
Anisoara Munteanu, asistenta-sefa de la Ambulanta Vaslui, ne-a declarat: -Noi nu putem onora, la momentul acesta, urgentele de gradul II, decat contra cost. Cine a sunat nu a spus ca este vorba de un accident de circulatie. Ni s-a spus ca e vorba despre o persoana cu fractura la picior, care statea pe scaun. Fracturile sunt urgente de grad II. Din cauza lipsei de bani, noi nu asiguram gratuit decat urgentele de grad I si 0. Incercam si noi sa ne descurcam cu ce avem.-
Aceeasi varianta se regaseste in declaratiile Aureliei Feraru, dispecerul de serviciu la ora la care a fost chemata ambulanta: -Nu mi s-a spus nimic de vreun accident. Dupa ce am raspuns ca la fracturi nu ne putem deplasa decat cu acordul pacientului, care trebuie sa plateasca si contravaloare deplasarii, s-a trecut direct la amenintari si am fost intrebata daca ne-am privatizat cumva-.
-Nu avem bani si nu ne putem imparti peste tot. Din ce imi da CJAS Vaslui nu pot sa acopar decat urgentele de grad 0 si I. Mai mult, in acest caz, ni s-au dat prea putine informatii, lapidare, si nici macar nu s-a pomenit despre un accident de circulatie. Toata lumea cere, dar cand urlam ca nu avem bani, nu ne ajuta nimeni-, ne-a spus la randul ei Mioara Sandica, seful Serviciului de Ambulanta Judetean Vaslui.
Dar reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Vaslui sustin ca banii au fost virati Serviciului de Ambulanta Judetean asa cum prevede contractul-cadru. -Nu au voie sa ceara nici un leu pentru urgentele de grad 0 si I-, ne-a spus Maria Roman, directorul economic al CJAS.
Problemele nu au ocolit nici Statia de Salvare Barlad. Surse neoficiale informeaza ca statia a refuzat in mai multe randuri transportul bolnavilor din cauza lipsei de combustibil, mai ales in februarie. In martie, au fost, de asemenea, refuzate urgentele de gradul II, adica bolnavi care sufereau de afectiuni ce nu le puneau in pericol viata. (Ana Jitarita, Carmen Stefanescu)
Ambulanta Brasov, pe muchie de cutit
Serviciul Judetean de Ambulanta Brasov nu mai are bani pentru combustibil. Reprezentantii Ambulantei brasovene sustin ca s-a ajuns in aceasta situatie deoarece Casa de Asigurari de Sanatate nu a alocat institutiei intreaga suma prevazuta in contract. -Aveam semnat un contract prin care ni se alocau, pe langa banii oferiti de Casa de Asigurari de Sanatate, 600 milioane de lei. Astfel, o data cu banii pentru plata avansului pentru martie, trebuia sa primim si 200 milioane de lei pentru combustibil. Nu am primit insa acesti bani-, ne-a declarat directorul SJA Brasov, dr. Nicolae Olteanu. -Din aceasta cauza suntem nevoiti sa folosim combustibilul din rezerva pentru cazuri de necesitate-, a adaugat el.
Prima masura luata de Ambulanta brasoveana pentru a reduce la maximum consumul de benzina si motorina a fost de a nu mai onora cererile de transporturi interspitalicesti. Doctorul Olteanu a subliniat ca a anuntat despre aceasta situatie Directia de Sanatate Publica Brasov si Prefectura. -Suntem considerati o institutie strategica. Daca ne intrerupem activitatea o singura zi, independent de vointa noastra, nu ne putem asuma responsabilitatea pentru eventualele probleme care pot aparea-, a mai spus directorul SJA Brasov.
Purtatorul de cuvant al CAS Brasov, Danut Negru, sustine ca institutia pe care o reprezinta a alocat SJA Brasov suma maxima permisa de lege. -Pe langa aceasta suma, am mai obtinut o derogare din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru inca un miliard de lei. In plus, Ambulanta a mai solicitat 600 milioane de lei, suma care le-a fost acordata-, a declarat purtatorul de cuvant al CAS Brasov. Danut Negru apreciaza ca problema o reprezinta faptul ca cei de la Ambulanta nu si-au estimat indeajuns de bine cheltuielile, iar acum si-au epuizat fondurile.