Home Social Bolnavii, pasati cu bilet de la un spital la altul

Bolnavii, pasati cu bilet de la un spital la altul

DISTRIBUIŢI

Unitatea de primire a urgentelor din cadrul Spitalului Judetean -Mavromati- de la Botosani a primit, la sfarsitul saptamanii, un bilet de trimitere cel putin ciudat. Din cauza crizei care face ravagii in sistemul sanitar, medicii din localitatea Saveni au trimis doi bolnavi la Botosani pentru tratament medical si au notat pe biletul de trimitere, pe langa nume si diagnostic, mentiunea -Nu avem medicamente in spital, iar bolnavii nu au bani sa si le cumpere-.

Medicii au afirmat ca nu s-au mai intalnit cu un astfel de caz, dar ca-si vor face datoria. -Cei doi sufereau de bronsita cronica obstructiva, afectiune care putea fi tratata si la Saveni. Dupa ce le-am acordat primul ajutor, cei doi au fost dirijati catre Spitalul Sf. Gheorghe, deoarece noi suntem spital de urgenta, si nu de boli cronice-, a declarat Angela Turcanu, medic in cadrul unitatii de urgente.

Doctorii sustin ca au ajuns ultima speranta pentru bolnavii din judet care nu isi permit sa tina acasa tratamentul recomandat. Mai mult de jumatate dintre bolnavii care se adreseaza medicilor internisti de la urgente sunt clienti fideli, fiind trecuti de numeroase ori in evidentele spitalului. -Majoritatea sunt batrani si au pensii de cateva sute de mii de lei. Din acest motiv nu au de unde sa isi cumpere medicamente. Chiar daca sunt asigurati medical, nici nu mai trec pe la medicul de familie, ci se prezinta direct la noi, unde stiu ca mai primesc un tratament medical-, apreciaza medicii.

Bolnavii internati in Spitalul Judetean -Mavromati- nu mai sunt tratati cu antibiotice de ultima generatie, deoarece conducerea nu mai are bani pentru a le achizitiona. Ca sa nu lase bolnavii fara tratament, medicii s-au reorientat catre cele din productia interna, desi spun ca nu sunt la fel de eficiente precum cele din import. -Nu mai avem bani pentru medicamentele performante si suntem bucurosi ca putem macar sa ne aprovizionam cu antibiotice romanesti. Intotdeauna am avut in farmacia spitalului stocuri suficiente, insa acum acestea au inceput sa lipseasca-, a declarat Radu Malancea, directorul spitalului.

Medicii se plang ca, pe langa faptul ca sunt mai bune calitativ, multe dintre antibioticele straine nu au corespondent autohton. Din aceasta cauza, o prima consecinta va fi cresterea numarului zilelor de spitalizare, urmata de cresterea cheltuielilor pentru fiecare caz rezolvat. In acelasi timp, folosirea antibioticelor -de linie a doua- va avea ca rezultat inmultirea cazurilor de recidiva la infectii. Stocurile de antibiotice performante care au ramas in farmacia spitalului sunt pastrate pentru tratarea bolilor grave. Conducerea spitalului spera ca situatia sa fie doar una tranzitorie, urmand ca, o data cu semnarea contractului cadru cu Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate, stocurile de antibiotice performante sa fie refacute.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.