Ministrul Muncii, Ioan Botiș, a declarat, såmbătă, la Bistrița, că, în prezent, în Romånia există 202 tipuri de prestații sociale, ceea ce înseamnă că „din buzunarul celor care muncesc se duc bani către cei care nu muncesc prin 202 canale“.
Ministrul a adăugat că a vorbit despre acest aspect cu sindicaliștii care protestau în fața Prefecturii Bistrița-Năsăud, spunåndu-le că protestează față de o lege (noul Cod al Muncii) care îi apără.
„Îl apară pe cel care muncește și îi spune celui care a lenevit că s-a terminat. Nu mai stai de la 10.00 pånă la 13.00 în cråșmă și la 14.00 ești obosit și ai 25 de ani. Te duci la muncă! Și vine cel care muncește și îl susține pe cel care stă și bea în cråșmă. Eu nu înțeleg lucrurile acestea“, a spus Ioan Botiș, citat de Mediafax.
În opinia acestuia, dacă nu ar fi încurajată munca Romånia s-ar întoarce în comuna primitivă.
Ministrul le-a atras atenția oamenilor de afaceri cu care s-a întålnit asupra competiției de la nivel mondial și a prezentat cazul Chinei.
„Uitați-vă ce se întåmplă în Asia. Cum crește China. Acolo nu se discută de Codul Muncii, de zile libere și de protecție socială. Trebuie să fim pregătiți pentru acest tip de competitivitate. La nivel global este o competiție, este o competiție la nivel european și, din punctul meu de vedere, este important să transmit un semnal investitorilor că aici găsesc un mediu mai propice, că au relații flexibile de muncă și anumite facilități fiscale“, a adăugat ministrul.
Există localități în care jumătate din oameni sunt pensionari pe criterii de invaliditate
Ministrul Muncii a mai precizat că în urma controalelor pe care ministerul condus de acesta le-a făcut legat de pensiile medicale a reieșit că există localități în care jumătate din populație s-a pensionat invocånd criterii de invaliditate.
Ministrul a spus că în Bihor, de exemplu, există sate în care 40-50% din populație s-a pensionat pe criterii de invaliditate.
„E efectiv strigător să vezi că, dintr-o comună cu două mii de locuitori, șase sute sunt pensionari pe criterii de invaliditate. Nu neg că sunt persoane cu boli profesionale, dar care ar putea găsi, din punctul meu de vedere, un job care se pretează la boala pe care o au“, a spus Botiș.
Potrivit ministrului, în Romånia sunt 550.000 de persoane cu dizabilități și 915.000 cu invaliditate.
„În ce-i privește pe cei cu invaliditate, înseamnă și faptul că nu are un rinichi, nu vede bine, i se pare lui că are strabism, lucruri de genul acesta. Noi am început un control de vreo trei luni și, în tot acest timp, am depensionat 82.000 din criteriile acestea de invaliditate și suntem numai la trei sute și ceva de mii de verificări“, a declarat Botiș.
El a spus că, nefiind medic, îi este foarte greu să se pronunțe în legătură cu modul în care acești oameni au primit avizul medicilor pentru obținerea unui grad de invaliditate.