Saptamana trecuta, Consiliul Stiintific al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a hotarat concesionarea dreptului de practicare, pe anumite zone, a activitatii de pescuit industrial. Aceasta masura a fost luata pentru reducerea braconajului piscicol in Delta Dunarii. Inainte de sedinta Consiliului Stiintific al ARBDD, a aparut si Legea 192/2001 privind pescuitul. Sanctiunile prevazute sunt foarte dure pentru cei care braconeaza.
Frica pazeste pestele
-Hotararea Consiliului Stiintific, de saptamana trecuta, privind concesionarea dreptului de practicare pe anumite zone a pescuitului industrial, prevede conditii foarte stricte pentru cei care vor avea obligatia sa pazeasca resursele naturale. Aceasta prevedere, coroborata cu sanctiunile dure prevazute in Legea 192/2001 privind pescuitul, va conduce la o reducere a fenomenului. Speram ca infractorilor li se va face frica-, ne-a declarat Virgil Munteanu, guvernatorul ARBDD.
De la inceputul lunii ianuarie a acestui an, Politia, Garda de Coasta, Capitania Portului Tulcea, Garda Financiara si ARBDD au intreprins actiuni pentru stoparea braconajului. Chiar daca rezultatele nu au fost spectaculoase, s-a observat o reducerea a fenomenului, dar braconierii sunt foarte abili si dispun de o dotare moderna. -Braconajul poate fi stapanit in momentul in care comunitatile de pescari, cei care beneficiaza direct de aceasta resursa naturala vor fi implicati efectiv si direct in administrarea si valorificarea ei. Atunci, ei vor avea tot interesul sa se pazeasca pentru ca vor plati redevente pentru suprafetele concesionate si nu le va conveni sa vina cineva sa prinda pestele lor-, a precizat Virgil Munteanu.
Potrivit Legii pescuitului, 192/2001, persoanele care desfasoara activitati ilegale de pescuit, precum si cele care se ocupa de procurarea, transportul si comercializarea pestelui vor fi sanctionate cu inchisoare de la doi la sase ani. Pentru angajatii ARBDD care au rolul de a proteja rezervatia si, totodata, de a preveni fenomenele ilegale, pedepsele sunt duble.
Din pacate, Legea pescuitului a redus perioada de prohibitie la sturioni de la doua luni la una singura, ceea ce va conduce la micsorarea perioadei in care aceste specii sunt protejate. La ora actuala, in apele Deltei Dunarii, se gasesc trei specii de sturioni – morun, nisetru si pastruga, care sunt amenintate de disparitie.
Drumurile braconierilor si plasele monofilament
Delta Dunarii se invecineaza in partea de nord cu Ucraina, iar in est cu Marea Neagra. Ca atare, singurele posibilitati ale braconierilor de a iesi pe uscat din Delta sunt in partea de vest, unde se afla sapte iesiri mari si late din judet. Daca in aceste zone s-ar realiza filtre, in aceste puncte n-ar avea efectiv pe unde sa circule braconierii din Delta Dunarii.
Amenda minima pentru cei care braconeaza in rezervatie este in jur de 20 milioane de lei, iar cea maxima poate ajunge pana la 75 milioane de lei.
In Delta Dunarii, braconierii si-au creat un sistem bine pus la punct, care incepe de la cei care observa orice miscare a organelor de control, pana la cei care transporta si comercializeaza pestele. Este bine cunoscut cazul unei batrane dintr-o localitate tulceana a carei casa era situata pe un deal. Cand observa, in departare, la circa 10 km, ca se apropie vreo masina a Politiei sau de la ARBDD, inalta, ca un steag, o bucata de panza alba. Atunci, braconierii stiau ca vine cineva in control si, dupa ce isi luau toate masurile de precautie, ii intampinau razand pe cei care soseau cu masinile.
Legea pescuitului prevede ca pescuitul cu plasele monofilament, foarte dese, este interzis, dar nu mentioneaza nici o sanctiune impotriva celor care le utilizeaza. -Aceste plase sunt interzise pe teritoriul Romaniei, dar nu se ia nici o masura pentru stoparea importului lor. Plasele monofilament se importa din Turcia. Ar fi normal sa se renunte la aceste importuri-, este de parere guvernatorul Virgil Munteanu.