Home Social Bucurestiul risca 63 milioane de euro

Bucurestiul risca 63 milioane de euro

DISTRIBUIŢI

Pana la sfarsitul acestui an, Regia Autonoma de Transport Bucuresti ar urma sa construiasca linia de metrou usor de suprafata, de la Platforma Ghencea pana la Piata Presei Libere, pe actualul traseu al liniei de tramvai 41, de 9,4 kilometri. Intreaga investitie se ridica la aproximativ 126 milioane de euro, dintre care jumatate va fi asigurata dintr-un credit acordat de Banca Europeana de Investitii, iar restul de catre Primaria Municipiului Bucuresti.

Cine-i de vina?

Lucrarile trebuiau sa inceapa de anul trecut, dar, din cauza birocratiei, au fost amanate pentru acest an. Suntem la jumatatea anului si, din aceleasi motive, exista riscul pierderii creditului de 63 milioane de euro de la BEI.

Cei de la RATB spun ca Inspectoratul de Protectia Mediului Bucuresti a intarziat cu mai bine de doua luni doua acorduri de mediu. RATB a depus la IPM Bucuresti pe 12 februarie 2001, documentatia pentru acordul de mediu la cele doua -bucle- de capetele de traseu – Platforma Ghencea si Piata Presei Libere. In 30 de zile de la depunerea documentatiei, IPM Bucuresti trebuia sa elibereze acordul de mediu ori sa comunice refuzul. Dar abia acum doua saptamani RATB a primit acordul.

Pe 20 octombrie 2000, RATB primise acordul de mediu pentru intreaga investitie, dar s-a mentionat ca nu trebuie taiati copacii din zona Bulevardului Marasti. Regiei i s-a mai solicitat sa planteze in compensare pentru suprafetele ce vor fi defrisate in vederea construirii metroului usor de suprafata.

Cursa contra cronometru

Pentru urgentarea lucrarilor, RATB a impartit traseul in trei tronsoane: Piata Presei Libere – Piata Crangasi; Piata Crangasi – Pasajul Lujerului; Pasajul Lujerului – Platforma Ghencea. In prezent, lucrarile de constructie au fost deja adjudecate de constructori pentru primele doua tronsoane, iar pentru cel de al treilea licitatia este in curs.

Conducerea RATB, precizeaza ca deja lucrarile sunt intarziate si sunt putine sanse sa se finalizeze pana la sfarsitul acestui an: -Daca nu facem nimic in acest an, riscam sa pierdem finantarea BEI si atunci o sa construim numai jumatate din traseu doar cu banii alocati de Primarie-.

Potrivit unor surse din IPM Bucuresti, proiectul a fost blocat sub presiunea locuitorilor de pe Bulevardul Marasti, care, cu pretextul protejarii copacilor, nu doreau ca linistea zonei sa fie perturbata de metroul usor.

Zilnic, circa 100.000 de persoane calatoresc cu tramvaiul 41, de la un capat la celalalt, in aproximativ 38 de minute. Prin realizarea noii investitii, durata calatoriei s-ar reduce la jumatate.

Semne de intrebare

Pe 18 iunie 2000, prin Ordonanta de Urgenta nr. 76, emisa de fostul premier Mugur Isarescu, i s-a aprobat unei firme bucurestene schimbul unei suprafete de teren de 5.000 mp, pe Soseaua Kiseleff, in zona Piatei Presei Libere, pentru un alt teren cedat Ministerului de Externe la Berlin- Germania. Practic, o parte a terenului primit la schimb de sereleul bucurestean este situat chiar pe viitorul amplasament al metroului usor de suprafata, mai exact pe -bucla- din zona Pietei Presei Libere. Conducerea RATB spune ca viitoarea bucla de intoarcere a metroului usor de suprafata din aceasta zona nu va avea acelasi amplsament cu cel al actualei rute de tramvai 41. Dar in ordonata emisa de Mugur Isarescu privind schimbul de teren se precizeaza ca -investitia pentru reconstructia spatiilor de intoarcere a tramvaielor si troleibuzelor, inclusiv anexele va fi suportata de firma bucuresteana-. Suspiciunile se nasc de la sine.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.