Home Social Bugetarul roman, la limita normalitatii

Bugetarul roman, la limita normalitatii

DISTRIBUIŢI

In viziunea ministrului muncii si solidaritatii sociale, Marian Sarbu, bugetarul roman ar trebui sa se bucure ca salariul, cum o fi el, vine, totusi, la timp. -Suntem la granita normalitatii-, a precizat, ieri, ministrul. -Dincolo, spre Moldova, bugetarii isi primesc salariile cu luni de zile intarziere-, a afirmat ministrul muncii.

Somajul a scazut – ca in fiecare primavara, de altfel – , ponderea persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca fiind de 11,1%, respectiv 1.069.742 de someri, in scadere – fata de luna martie – cu 187.625 de persoane, a precizat Ioan Cindrea, secretar de stat in MMSS si presedinte al Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca. -Varful- somajului a fost inregistrat in februarie, din cauza aplicarii Legii privind venitul minim garantat; una dintre conditiile acordarii acestui venit minim era si obligativitatea solicitantului de a fi inregistrat de Agentia Locala de Ocupare a Fortei de Munca, ca fiind -cautatorul- unui serviciu. Secretarul de stat este foarte optimist in ce priveste procentajele prognozate in legatura cu evolutia somajului. -Prognoza noastra arata ca, la sfarsitul anului an, vom avea o rata a somajului de 9,5%. Cea mai scazuta rata a somajului se va inregistra in lunile septembrie-octombrie, respectiv 8,2% – cu 0,5% mai ridicata decat in aceeasi perioada a anului trecut-, afirma Cindrea.

In legatura cu comasarea banilor (sau a -gaurilor negre-…) din toate tipurile de asigurari sociale, ministrul Sarbu a precizat ca -va fi instituit un grup de lucru interministerial, care se va ocupa de elaborarea legislatiei necesare pentru ca toate bugetele de asigurari sociale sa fie incluse intr-o singura administratie-. Daca avem in vedere gravele discrepante intre aceste bugete – la Sanatate s-a constatat un deficit de aproape 17.000 de miliarde – nu prea ne este clar cum din mai multe -pusculite goale- se va realiza una singura. Si plina…

Din acest punct de vedere, presedintele ANOFM a fost mult mai darnic cu cifrele decat Sarbu, precizand ca totalul deficitului la Fondul de Pensii si Asigurari sociale era, in aprilie, de 27.700 de miliarde de lei. Ce-i drept, tendinta este de scadere, ritmul de recuperare a creantelor fiind de aproximativ 1.000 de miliarde de lei lunar. -De la inceputul anului, la 74 de companii – private si de stat, fara deosebire – si regii nationale au fost efectuate controale, instituindu-se masuri aspre pentru a-i convinge sa-si achite datoriile catre asigurarile sociale-, a adaugat Cindrea.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.