In viziunea ministrului muncii si solidaritatii sociale, Marian Sarbu, bugetarul roman ar trebui sa se bucure ca salariul, cum o fi el, vine, totusi, la timp. -Suntem la granita normalitatii-, a precizat, ieri, ministrul. -Dincolo, spre Moldova, bugetarii isi primesc salariile cu luni de zile intarziere-, a afirmat ministrul muncii.
Somajul a scazut – ca in fiecare primavara, de altfel – , ponderea persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca fiind de 11,1%, respectiv 1.069.742 de someri, in scadere – fata de luna martie – cu 187.625 de persoane, a precizat Ioan Cindrea, secretar de stat in MMSS si presedinte al Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca. -Varful- somajului a fost inregistrat in februarie, din cauza aplicarii Legii privind venitul minim garantat; una dintre conditiile acordarii acestui venit minim era si obligativitatea solicitantului de a fi inregistrat de Agentia Locala de Ocupare a Fortei de Munca, ca fiind -cautatorul- unui serviciu. Secretarul de stat este foarte optimist in ce priveste procentajele prognozate in legatura cu evolutia somajului. -Prognoza noastra arata ca, la sfarsitul anului an, vom avea o rata a somajului de 9,5%. Cea mai scazuta rata a somajului se va inregistra in lunile septembrie-octombrie, respectiv 8,2% – cu 0,5% mai ridicata decat in aceeasi perioada a anului trecut-, afirma Cindrea.
In legatura cu comasarea banilor (sau a -gaurilor negre-…) din toate tipurile de asigurari sociale, ministrul Sarbu a precizat ca -va fi instituit un grup de lucru interministerial, care se va ocupa de elaborarea legislatiei necesare pentru ca toate bugetele de asigurari sociale sa fie incluse intr-o singura administratie-. Daca avem in vedere gravele discrepante intre aceste bugete – la Sanatate s-a constatat un deficit de aproape 17.000 de miliarde – nu prea ne este clar cum din mai multe -pusculite goale- se va realiza una singura. Si plina…
Din acest punct de vedere, presedintele ANOFM a fost mult mai darnic cu cifrele decat Sarbu, precizand ca totalul deficitului la Fondul de Pensii si Asigurari sociale era, in aprilie, de 27.700 de miliarde de lei. Ce-i drept, tendinta este de scadere, ritmul de recuperare a creantelor fiind de aproximativ 1.000 de miliarde de lei lunar. -De la inceputul anului, la 74 de companii – private si de stat, fara deosebire – si regii nationale au fost efectuate controale, instituindu-se masuri aspre pentru a-i convinge sa-si achite datoriile catre asigurarile sociale-, a adaugat Cindrea.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane