Home Social Bugetul Educatiei pentru 2002, bazat si pe -cotizatia- universitatilor particulare

Bugetul Educatiei pentru 2002, bazat si pe -cotizatia- universitatilor particulare

DISTRIBUIŢI

Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, a declarat, ieri, ca suma care va fi alocata invatamantului pe anul 2002 va reprezenta 4,2% din PIB si ca aceasta suma include veniturile extrabugetare, veniturile bugetare ale ministerului si creditele externe.

Tanasescu a mai spus ca sumele care rezulta din aplicarea ordonantei referitoare la obligatia universitatilor particulare de a varsa 10% din veniturile lor la bugetul de stat sunt incluse in proiectul bugetului de stat pe anul 2002. El a precizat ca aceasta ordonanta va fi pusa in aplicare o data cu publicarea ei in -Monitorul Oficial-.

Ministrul educatiei si cercetarii, Ecaterina Andronescu, insa stie cu totul altceva; ca in proportia de 4,2% din PIB, alocata invatamantului, nu sunt cuprinse si veniturile extrabugetare ale Ministerului Educatiei…

In fiecare an, la dezbaterea Legii bugetului de stat, Guvernul este acuzat ca nu respecta Legea invatamantului, deoarece include in fondurile alocate acestui sector si veniturile extrabugetare, precum si sumele alocate institutiilor de invatamant din subordinea MApN, MI, Ministerului Agriculturii.

Rectorii universitatilor particulare se declara nemultumiti de prevederile ordonantei de Guvern potrivit careia institutiile private de invatamant superior trebuie sa verse, la bugetul de stat, 10% din veniturile realizate din taxele incasate de la studenti.

Conform ordonantei, aceasta cota se majoreaza cu 40% pentru acele institutii de invatamant superior care depasesc cifra de scolarizare. Primul-ministru a afirmat ca sumele care vor fi astfel colectate se vor utiliza -numai- pentru sustinerea activitatilor de intretinere si reparare a caminelor studentesti din invatamantul superior. Ordonanta nu a fost inca publicata in -Monitorul Oficial-. Adrian Nastase afirma insa ca Guvernul a reconfirmat emiterea ordonantei de urgenta care autorizeaza unele dintre universitatile particulare. El a precizat ca Parlamentul poate largi lista de opt universitati particulare acreditate de Guvern.

In replica, reprezentantii unor institutii de invatamant superior particular propuse spre lichidare au reactionat vehement: rectorul Universitatii Tehnologie -UNITEH- din Bucuresti, Gheorghe Pana, a declarat, ieri, ca, in opinia sa, actiunea este ilegala, intrucat nicaieri in lume universitatile nu platesc impozite pe cladiri. Si rectorul Universitatii -Fortuna- din Bucuresti, Eugen Marinescu, considera ca -respectiva ordonanta reprezinta o mare jignire la adresa universitatilor, institutii nonprofit pentru educatie. Gogorita cu caminele nu a avut decat un singur rezultat: sa semene zazanie intre invatamantul de stat si cel particular. Daca ordonanta nu va fi retrasa, vom apela la toate instantele nationale si internationale, pentru a ni se face dreptate-, a mai spus rectorul Universitatii -Fortuna-.

In acest context, mai multi rectori ai universitatilor particulare vor cere Tribunalului International de la Haga sa judece abuzurile Executivului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.