-In primul an, multi dintre noi traiesc in stare de soc. Apoi, ne obisnuim cu ideea ca trebuie sa dam spaga-, spune un student iesean la Medicina. Anual, pentru examene, studentul strain scoate din buzunar intre 700 si 2.500 de dolari. Sa treci anul fara sa pui mana pe carte costa pana la 5.000 de dolari.
Reteaua intermediarilor
La Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi, spaga e o institutie cu dimensiuni socante. In joc sunt sute de studenti straini, cu buzunare de sute de ori mai pline decat cele ale romanilor. Daca romanii pun mana de la mana sa-i cumpere profesorului un whisky, strainii isi cumpara promovarea cu zeci sau sute de dolari. Profesorii care iau spaga sunt cunoscuti in lumea studentilor. La fel de bine se cunosc si -tarifele-.
Sistemul functioneaza de ani buni. Puntea de legatura dintre studentii dispusi sa plateasca si profesorii dispusi sa ia sunt intermediarii. Ei sunt fie studenti care si-au castigat increderea ambelor parti, fie absolventi care si-au facut din intermediere o a doua meserie, in schimbul a jumatate din suma. Au fost si situatii in care intermediarii nu s-au indurat sa le dea profesorilor spaga, lasandu-i si pe ei, si pe studenti cu buzele umflate.
Ar fi nedrept sa se spuna ca toti profesorii pretind spaga. Totusi, potrivit informatiilor culese de la studenti, peste jumatate dintre ei nu se dau in laturi. Cu tot cu taxa de studii, intretinere si plata examenelor, un student strain ajunge sa cheltuiasca pana la 10.000 de dolari pe an. Costurile ajung comparabile sau chiar mai mari decat taxele de studii de la universitatile occidentale de prestigiu, ceea ce ii determina pe multi straini sa prefere Marea Britanie sau Franta. Faptul a fost remarcat si de ministrul plenipotentiar al Ambasadei Palestinei la Bucuresti, Mohamed Sereh, care avertiza, recent, asupra scaderii numarului de studenti arabi in Romania din cauza faptului ca se platesc -la negru- examenele. -Situatia nu poate fi evitata daca un student a cazut in capcana, platind primul examen-, spunea acesta.
-Or mai fi si din astia-
-Povesti!-, a exclamat rectorul UMF, prof. dr. Carol Stanciu, care nu crede ca sistemul spagilor exista si ca el ar fi cauza scaderii numarului de studenti. Explicatia ar fi cu totul alta: -Acum au si ei universitatile lor-, spune prof. dr. Carol Stanciu. In viziunea lui, daca un cadru didactic ar lua spaga, studentii ar trebui sa-l deconspire: -De ce nu-i spun? Nu au de ce sa le fie frica-. Accentuand ca el nu a luat niciodata un ban de la studenti, rectorul a admis in cele din urma ca -or mai fi si din astia-.
La randul sau, prof. dr. Cristian Dragomir, prorectorul cu relatiile internationale, si-a exprimat scepticismul: -Personal, nu cred ca exista. Este o acoperire a studentilor slabi. Noua din zece straini sunt astfel. Ei pot cheltui pe cine stie ce banii si spun apoi ca i-au dat pe examene-.
-Traim in stare de soc-
In momentul de fata, cei aproximativ 1.000 de studenti straini de la UMF sunt din Israel, Egipt, Malaysia, Pakistan, Kuwait, Liban, Sudan, Siria, Emiratele Arabe, Cipru, Grecia, Palestina, SUA. De ce mai vin ei la Iasi? Raspunsul este dezarmant. -Nu am stiut ca exista asa ceva. In primul an, traim in stare de soc. Dupa aceea, ne obisnuim-, marturiseste un sudanez de la Medicina Generala, sectia in limba engleza. Din 12 examene in anul I, studentii intervievati spun ca au platit cel putin jumatate.
Primul si al doilea an sunt cei mai grei. Studentii trebuie sa se acomodeze cu o lume diferita, sa invete in limba romana si sa scoata din buzunar sume grase pentru examene. Dupa cum au declarat toti interlocutorii, cele mai scumpe sunt cele de Anatomie. -Valutarii- spun ca platesc nu mai putin de 1.000 de dolari. -Depinde de student. Unii dau mai mult, altii mai putin, in functie de ce nota vor-, declara un alt student african, in anul V.
Cei care se incapataneaza sa nu dea -dreptul- profesorului au sansa sa repete un examen si de trei-patru ori. -Ajungi sa ai restante din doua cauze. Ori n-ai invatat suficient, caci – chiar daca platesti, trebuie sa scrii doua-trei subiecte din cinci, nu poti da foaia goala, ori n-ai avut banii la timp-, spune studentul din anul V la Medicina Generala.
Cat costa sa nu pui mana pe carte
-Cam 4.000-5.000 de dolari il costa un an pe un student care nu invata deloc. Acestia sunt insa mai putini-, spune un student palestinian, in anul VI la Stomatologie. -Anul trecut am dat cateva examene in vara si le-am luat. Pentru toamna mi-au ramas celelalte, insa banii de acasa n-au venit la timp. N-am putut sa dau si bani pentru un anumit profesor, si acum repet anul-, marturiseste un student din anul VI la Medicina Generala.
Dupa Anatomie, in topul spagilor pentru anul I se situeaza, la o distanta destul de mare, Fiziologia, cu o -taxa- medie de 400 de dolari. La discipline ca Biochimia si Biofizica (anul I), Genetica, Parazitologia si Histologia (anul II), pretentiile sunt mult mai mici, de 100 de dolari. In anul III, la Medicala sau Chirurgie, chiar si la Microbiologie, preturile sar insa din nou la 400 de dolari. In anul IV, in top este tot Medicala (Medicina interna), cu aceeasi suma ca in anul III. Cam la jumatate este apreciata valoarea unui examen la Radiologie si Farmacologie. Totusi, nu toti profesorii de la disciplinele prezentate cer bani.