Home Social Cabinetele medicale raman in proprietatea statului

Cabinetele medicale raman in proprietatea statului

DISTRIBUIŢI

Intentiile de reorganizare a sistemului sanitar raman numai pe hartie atata vreme cat inca nu e definit proprietarul unitatilor sanitare. Pasarea proprietatii de la Ministerul Sanatatii la autoritatea locala s-a dovedit a fi o etalare a declaratiilor demagogice, cu legi lipsite de claritate, adica de aplicabilitate. Confirmarea vine prin Legea 550 privind vanzarea spatiilor comerciale si a celor de prestari servicii, operabila in toate domeniile, cu o singura exceptie: sanatatea.

Medicii – prestatori de servicii

Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, recomanda tuturor medicilor de familie si specialistilor din ambulatoriu sa depuna pana cel tarziu in 5 decembrie documentatia in vederea cumpararii spatiului, -altfel risca sa piarda acest drept-. In plus, Cinteza acuza -taina- in care a fost trecuta legea, fara a fi facuta cunoscuta si corpului medical.

Legea 550 privind scoaterea la vanzare a spatiilor comerciale aflate in proprietatea privata a statului si a celor pentru prestari servicii nu face referire expresa la cabinetele preluate in comodat de medicii de familie. Cu toate acestea, medicii de familie si cei din ambulatoriu sunt prestatori de servicii medicale, iar Casa de Asigurari ii plateste pe doctori in functie de serviciile prestate. Primul articol de lege este clar in ceea ce priveste aplicabilitatea reglementarii in sfera prestarilor de servicii: -Prezenta lege stabileste cadrul juridic pentru vanzarea spatiilor comerciale si a celor de prestari de servicii, proprietate privata a statului, aflate in administrarea consiliilor judetene sau a consiliilor locale-. Mai mult, aceeasi lege prevede ca vanzarea cabinetelor se face pentru cei care au contracte de inchiriere, locatie sau concesiune. -Or, comodatul inseamna inchiriere fara bani-, a apreciat Cinteza.

In consecinta, aproape 1.000 de doctori de familie si specialisti care lucreaza in ambulatoriu, in mai multe judete, au depus cereri pentru a-si cumpara cabinetele in care lucreaza. Pana la reactia negativa a autoritatilor sanitare, cele mai multe primarii din tara le-au acceptat solicitarile.

Sir de aberatii ministeriale

Fortata de imprejurari si pusa in fata demersurilor de dobandire a proprietatii, iese la rampa Daniela Bartos, ministrul sanatatii, si sustine ca Legea 550 nu vizeaza cabinetele medicale individuale preluate prin contract de comodat.

Ministrul sanatatii a declarat ca prevederile Legii 550/2002 nu se aplica in cazul cabinetelor medicale individuale care au contracte de comodat. Acest lucru se intampla deoarece cabinetele medicale individuale nu sunt organizate conform Decretului-Lege 54/1990 sau Legii 31/1990 privind societatile comerciale. Cu alte cuvinte, chiar daca legea nu face referire stricta la cabinetele medicale, din pozitia ministerului reiese ca activitatea medicala nu intra in categoria prestatiilor de servicii.

Sirul aberatiilor ministeriale continua. Legea nu se aplica spatiilor utilizate in prezent de cabinetele medicale individuale, in cladirile aflate in domeniul public al statului si administrate de consiliile locale. Intre cabinetele medicale si casele de asigurari de sanatate exista relatii contractuale, iar titularii cabinetelor au incheiat, la randul lor, contracte de comodat (n.n. – contractele de comodat sunt incheiate tot cu unitatile sanitare, iar cladirile respective, pe hartie cel putin, se afla in administrarea consiliilor locale). Legea, conform pozitiei MSF, nu vizeaza nici spatiile date in comodat sau inchiriate cabinetelor medicale individuale in cladirile aflate in proprietatea privata a statului si administrate de unitatile administrativ-teritoriale.

Santajul cu comodatul

Profesorul Dan Georgescu, consilierul primului-ministru pentru probleme de sanatate, vine sa sprijine pozitia ministerului: -Ministerul Sanatatii si Familiei va pregati normele care sa faca operabila Legea 550 si in cazul doctorilor de familie. In forma actuala, documentul nu poate fi aplicabil cabinetelor preluate in comodat de catre doctori-. De aceeasi parere sunt si unii reprezentanti locali. Vasile Gherasim, primarul sectorului 1 al Capitalei, a declarat ca ar fi -un act de dreptate- acela prin care doctorii si-ar putea cumpara cabinetele, fapt pe care legea nu il permite acum: **Noi suntem administratorii respectivelor cladiri si numai atat, iar problema proprietatii vizeaza cu totul altceva. In plus, legea vizeaza numai vanzarea spatiilor care apartin, in general, regiilor-.

Cu toate acestea, textul Legii 550 este foarte clar si defineste, la articolul 4, spatiul pentru prestari servicii – -spatiul destinat prestarii unor servicii catre persoanele fizice sau juridice-.

Opozitia statului fata de preluarea cabinetelor medicale de catre medici este lesne de inteles. Pana acum, Casele de Asigurari de Sanatate au folosit comodatul ca mijloc de santaj in incheierea contractelor: -ori semnati contractele in alb si acceptati banii pe care vi-i dam, ori va luam cabinetul-. O data deveniti proprietari cu acte in regula ai spatiilor respective, negocierea contractelor s-ar face dupa regulile economiei de piata, lucru dezavantajos pentru Casele de Asigurari de Sanatate – coordonate acum de guvern, prin directiile de sanatate publica.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.