Oua incondeiate, icoane pictate pe lemn sau pe sticla, costume traditionale, dar si nelipsitii cozonaci de pe masa de Paste au fost adusi de mesterii populari la targurile Floriilor din Capitala. Duminica Floriilor, una dintre sarbatorile cele mai respectate de romani, se sarbatoreste si in acest an atat la Muzeul Satului, cat la si Muzeul Taranului Roman. Bucurestenii pot lua lectii de incondeiat oua de la cei mai talentati mesteri, pot alege deja cadourile de Paste sau, pur si simplu, pot petrece cateva ore admirand o varietate de obiecte si mestesuguri traditionale.
In fiecare an de Duminica Floriilor se sarbatoreste intrarea lui Hristos in Ierusalim. Credinciosii romani merg la biserica cu ramuri de salcie care simbolizeaza fertilitatea, pe care, dupa ce sunt sfintite, le asaza la usi sau la ferestre, le pun la icoane sau in gradini, existand convingerea ca au rol tamaduitor. Mesterii populari nu pierd niciodata ocazia de a fi impreuna la ceas de sarbatoare si de a prezenta publicului obiecte, suta la suta romanesti, facute manual. Astfel, peste 300 de mestesugari vor fi prezenti pana duminica in cele doua muzee.
Demonstratii de incondeiat ouale
Fie ca vor sa infrumuseteze masa pascala, fie ca vor sa faca un cadou specific sarbatorii ce se apropie, in aceasta perioada a anului, bucurestenii doresc sa cumpere in mod special oua incondeiate. Ornarea lor a devenit o adevarata arta, pentru ca de la an la an mesterii vin cu modele tot mai complicate si idei tot mai originale. De la arhicunoscutele motive traditionale incrustate de obicei pe ouale de Pasti, mesterii au ajuns ca picteze icoane sau chiar sa le incondeieze cu ceara naturala de diferite culori. In functie de model sau de marime, un ou de gaina incondeiat poate fi achizitionat cu preturi cuprinse intre 35.000 si 70.000 lei. De altfel, acestea sunt si cele mai ieftine, intrucat un ou de gasca nu costa mai putin de 100.000 lei, iar cel de strut poate ajunge si pana la sapte milioane de lei. Nu lipsesc nici ouale ornate cu margele de sticla, aduse din Ardeal, care pe timpuri se faceau la sezatori. -Acum se iau dupa sasi si le pun agatatori-, explica un clujean. Astfel, am aflat ca o parte din ardeleni au inceput sa adopte obiceiul lor si pe masa de Paste pun intr-o vaza o ramura de care se agata ouale imbracate in margelele multicolore.
Cei pasionati de ornarea oualor pot sa fure meseria de la cei mai iscusiti mesteri. Ei fac demonstratii si dau chiar explicatii celor care vin la targ si le solicita acest lucru.
Icoanele si costumele traditionale sunt cumparate mai mult de straini
De la Targul Floriilor nu lipseste nici ceramica neagra de Marginea, Bucovina, care costa, in functie de marimea obiectului, intre 35.000 si 350.000 lei. De asemenea, iubitorii de obiecte bisericesti pot achizitiona icoane pe sticla pentru care nu trebuie sa plateasca mai mult de un milion de lei, pe lemn sau chiar pe ceramica. Comerciantii se plang insa ca romanii cumpara tot mai putin astfel de obiecte, salvarea lor fiind turistii straini. Cu aceeasi problema se confrunta si mesterii care inca mai confectioneaza costume populare traditionale. Ei sustin ca majoritatea romanilor nu isi permit sa achizitioneze astfel de lucruri, pentru ca, fiind lucrate manual, au preturi ceva mai ridicate. Astfel, iile aduse din zona Argesului costa intre 800.000 si un milion, iar o ie din Breaza – Prahova poate costa si doua milioane de lei.
Coaja oualor incondeiate nu se arunca la gunoi
O vizita la Targul Floriilor este si cel mai bun prilej de a afla cum petrec romanii din toate zonele tarii sarbatoarea pascala sau ce nu trebuie sa faci in ziua de Florii. Spre exemplu, in unele parti din Muntenia, nimeni nu se spala pe cap in aceasta zi, de teama sa nu albeasca ca pomii. In Maramures, primul ou care se mananc de Paste se imparte in mai multe bucati, pentru ca fiecare membru al familiei sa manance din el, iar -cojile nu se arunca la gunoi, ca sunt sfintite si aduc ghinion-, a explicat Iuliana Sturza. De asemenea, traditia spune ca de Florii este cel mai bun prilej de a afla cum va fi vremea de Inviere, intrucat -cum va fi de Florii, asa va fi si de Pasti-, ne asigura batranii.