Home Social Calatorie in jurul lumii la targul diversitatii culturale

Calatorie in jurul lumii la targul diversitatii culturale

DISTRIBUIŢI

Malaesia, Vietnam, India sau Africa de Sud sunt doar cateva dintre destinatiile la care multi romani nu viseaza vreodata sa ajunga. Curiosii au putut insa sa vada o parte din costumele si obiceiurile traditionale si sa deguste feluri de mancare dintre cele mai diverse. Toate acestea, precum si imagini din toate colturile lumii au putut fi admirate ieri in Bucuresti, la targul international organizat pentru a celebra diversitatea culturilor. La eveniment au fost reprezentate 27 de state, fiecare avand un stand propriu.

Initiativa a apartinut Scolii Internationale din Bucuresti, acolo unde invata majoritatea copiilor straini, insa de organizarea propriu-zisa s-au ocupat parintii si elevii, care indiferent de unde veneau s-au straduit sa amenajeze cel mai frumos stand si sa atraga cat mai multe priviri. Si au reusit, pentru ca nici o agentie de turism nu ar fi putut sa-ti dea mai multe informatii despre atatea locuri din lume, asa cum au facut-o oamenii locului. Plimbandu-te printre suveniruri, costume traditionale si degustand cele mai diverse feluri de mancare, preparate dupa retete dintre cele mai exotice, in doar cateva minute puteai sa faci inconjurul lumii. Pe langa curiosi, la eveniment au participat si reprezentanti ai corpului diplomatic din cele 27 de tari.

Mamaliga si palinca, consumate si in Africa

Fiecare stand era strajuit de drapelul national al fiecarui stat, iar cei care te invitau sa degusti din bucate sau care iti povesteau cate in luna si in stele despre tara din care veneau purtau costume traditionale. Inca de la intrare te ametea mirosul de mancare, diversitatea culorilor din hainele pe care le purtau, precum si multitudinea de limbi in care se vorbea. Zeci de feluri de mancare, care mai de care mai ciudate pentru gusturile romanilor, erau expuse pe mese. Desi toate au fost gatite in casa, de catre parintii copiilor care invata la Scoala Internationala, unele standuri aveau afisate preturi pentru fiecare sortiment. Banii stransi urmeaza sa fie folositi in scopuri caritabile. Astfel, pentru trei domales grecesti, adica sarmale romanesti, trebuia sa platesti 2 RON. La cativa metri mai incolo gaseai, gratis de data asta, dolma, adica tot echivalentul sarmalelor noastre dar facute in Irak. Diferenta consta in faptul ca printre ele erau felii de dovleac, de cartofi sau de vinete si erau acrite cu lamaie. La standul Indiei, erai ademenit de costumele specifice, precum si de chum-chum, o prajitura traditionala facuta din branza, lapte si stafide, care costa 1 RON. Aglomeratia cea mai mare era la standul Iranului, unde am si aflat ca au niste condimente extraordinare, care noua ne lipsesc, si ca mesele lor incep intotdeauna cu legume, fructe sau salate uriase. Secretele ne-au fost dezvaluite de o romanca ce este casatorita de 25 de ani cu un iranian. La cateva standuri mai incolo, am ajuns in Africa de Sud unde, intr-o romana putin stalcita, un domn era gata sa ne povesteasca toata istoria si cultura africana. Casatorit de vreo 14 ani cu o romanca, era fericit ca si noi consumam foarte multa carne si ne-a marturisit ca mamaliga si palinca pe care le credeam specifice tarii noastre sunt la fel de cautate si in Africa.

Parada de costume

Scopul organizarii unui astfel de eveniment a fost stabilirea unei comunicari intre diferite culturi si educarea copiilor in ceea ce priveste toleranta pe care trebuie sa o manifeste fata de ceilalti. Sarcina celor mici a fost sa prezinte cantece specifice tarii din care proveneau, precum si costume traditionale. Si-au luat rolul in serios si au defilat pe aceeasi scena, indiferent de culoarea pielii, de croiala costumului pe care il purtau sau de limba pe care o cunosteau cel mai bine. Targul diversitatii culturale este deja la cea de-a a treia editie si a devenit o traditie pentru cetatenii minoritari din Romania. Evenimentul se inscrie de fapt in fiecare an intr-o saptamana dedicata in intregime diversitatii culturale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.