Marti seara, la Ministerul Educatiei si Cercetarii s-a desfasurat operatiunea de repartizare computerizata in invatamantul liceal si profesional. Aceasta s-a facut in ordinea descrescatoare a mediilor si pe baza optiunilor formulate de elevi. Peste 196.000, din cei 215.000 de elevi care au luat Capacitatea, au fost repartizati de calculator in liceele si scolile profesionale pentru care au optat la inscriere, dupa ce ministrul Ecaterina Andronescu a dat comanda electronica de executare a operatiunii. Diferenta de peste 18.000 de elevi o reprezinta cei care au fost deja repartizati la liceele vocationale.
Interesul urias al candidatilor a blocat site-ul cu clasamente
Mecanismul de clasificare s-a desfasurat in conditii de securitate maxima. Candidatii au fost informati ca pot afla in ce unitate de invatamant liceal sau profesional au fost repartizati accesand site-ul MEC: www.portal.edu.ro. Teoretic, absolventii ar fi putut afla, imediat dupa ora 21.30, la ce licee au fost admisi. Din cauza avalansei de solicitari, accesarea site-ului nu a fost posibila pana spre miezul noptii. In cele din urma, lucrurile au intrat in normal.
Ieri, centrele de admitere au tiparit si au afisat in fiecare unitate de invatamant gimnazial, precum si in centrul special de inscriere pentru absolventii proveniti din alte judete: lista candidatilor din unitatea respectiva, admisi in licee, scoli profesionale si de ucenici, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, cu unitatea scolara liceala sau de invatamant profesional la care au fost admisi; situatia locurilor ramase libere la fiecare unitate scolara liceala sau de invatamant profesional din judet, dupa incheierea admiterii (pentru informarea absolventilor clasei a VIII-a care nu au fost repartizati sau nu au promovat examenul de Capacitate).
Un numar mic de candidati, adica 4.563, nu au putut fi repartizati, pentru ca au avut putine optiuni la inscriere, dar ministrul a apreciat ca si pentru acestia vor fi identificate solutii de repartitie. Admisi la prima optiune au fost 79.071 de elevi. Doi dintre candidati au avut media generala de admitere 10, respectiv o eleva din Bucuresti si un elev din Turnu Severin.
Pentru cursurile de zi la liceu sunt alocate 175.000 de locuri, pentru scolile profesionale sunt 125.000 de locuri, iar la liceu, formele seral si fara frecventa, sunt alte 5.000 de locuri.
Nemultumirile il lasa… rece pe arbitrul electronic
Secretarul Comisiei Judetene de Admitere Prahova, inspectorul scolar Mariana Popescu, ne-a declarat: -Vin parinti care ne reproseaza ca nu mai organizam examen de admitere. Nu inteleg de ce vor acesti oameni sa-si chinuie copiii cu doua examene in acelasi an. Capacitatea este suficienta, iar media acesteia reprezinta 75% din media de admitere. Nu pot sa cred ca un elev care ia Capacitatea cu 7, sa zicem, va intra in <Mihai Viteazul> cu 10 dupa un examen de admitere. Inainte, daca picau la examen, spuneau ca s-a intrat pe pile. Acum, calculatorul nu are sentimente, preferinte si feblete. Oricine poate avea certitudinea ca nu se fac magarii. Iar primul respins poate fi sigur ca in nici o astfel de unitate de invatamant nu este un admis care sa aiba media mai mica decat a lui-.
Oarecum impacati cu gandul ca sunt la -mana- computerului, cei implicati au fost mai -cuminti- decat anul trecut. De pilda, la Scoala Generala nr. 19 -Tudor Arghezi- din centrul Capitalei, parinti, bunici si copii se uitau la liste si comentau. -Sunt nemultumit de media obtinuta de fiica mea, dar nu am ce face-, ne-a spus cu naduf unul dintre parinti. Un bunic a fost mai transant: -Pe vremea mea nu era asa. Astia fac experiente pe bietii copii-.
Inca un hop: inscrierea la liceu trebuie oficializata
Incepand de azi, pana pe 27 iulie 2002, absolventii isi vor depune, la unitatile scolare la care au fost declarati admisi, dosarele de inscriere, cuprinzand actele de studii in original. Candidatii care, in perioada mentionata, nu-si depun dosarele de inscriere, se considera retrasi, iar locurile corespunzatoare vor fi declarate neocupate si vor fi utilizate pentru a doua etapa de admitere. Potrivit regulamentului, nu vor fi facute suplimentari de locuri si se va respecta, in toate cazurile, criteriul de medie.
Situatiile speciale aparute dupa repartizarea computerizata: schimburi de elevi sau redistribuire pe locuri ramase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere gresita in baza de date computerizata a optiunilor elevilor, vor fi rezolvate intre 18 si 25 iulie 2002.
Ministrul educatiei a precizat ca pentru a doua sesiune de admitere in invatamantul liceal si profesional, care se va desfasura intre 30 august si 5 septembrie 2002, la nivelul intregii tari, au ramas disponibile 70.000 de locuri. In municipiul Bucuresti sunt 2.672 de locuri, fata de 1.137 de candidati nerepartizati. Elevii care nu au putut fi repartizati in aceasta sesiune au formulat optiuni insuficiente.