Caldura ucide solicitand corpul uman dincolo de posibilitatile sale. In fiecare an, zeci de romani mor din cauza unor afectiuni determinate de caldurile verii.
Tulburari profunde in organism
Tulburarile de sanatate cauzate de caldura au, in general, de-a face cu reducerea sau colapsul total a capacitatii corpului de a pierde caldura prin schimbari ale circulatiei sanguine si transpiratiei sau un dezechilibru chimic al sarurilor in organism, cauzat de transpiratia excesiva.
Cand aportul de caldura in corp depaseste capacitatea de racire a organismului sau cand nu pot fi compensate pierderile de lichide si saruri prin transpiratie, temperatura interna incepe sa creasca si apar afectiuni generate de caldura. Severitatea acestor afectiuni variaza, cu o singura caracteristica: individul s-a expus sau a facut efort excesiv pentru varsta si conditia sa fizica in mediul termic existent. Arsurile generate de ultravioletele solare intarzie semnificativ capacitatea pielii de a disipa excesul de caldura.
Studiile arata ca, in limitele unor constante corporale, afectiunile de caldura se intensifica cu varsta. Astfel, crampele de caldura sunt specifice unui tanar de 17 ani, la 40 de ani intervine epuizarea termica, iar persoanele peste 60 de ani sunt afectate de atacurile cerebrale generate de insolatie.
Aclimatizarea tine, printre altele, de ajustarea concentratiei de saruri in transpiratie. Ideea este de a pierde suficienta apa pentru a regla temperatura corpului cu un dezechilibru chimic minim al sarurilor in organism.
Pericol mai mare la oras
Conditiile atmosferice statice ale unui val de caldura concentreaza agentii poluanti in zonele urbane si adauga stresul poluarii severe celui creat de caldura excesiva, generand o problema de sanatate publica de dimensiuni nebanuite.
Studii efectuate in Statele Unite arata o harta a deceselor determinate de caldura in orasul Saint Louis in timpul valului de caldura din 1966 – in care numarul decedatilor este mai mare pe aleile aglomerate si blocurile-turn din centrul orasului, unde aerul este de proasta calitate in conditiile unui val de caldura. Aerul conditionat, care este un element de lux in conditii normale, poate deveni un salvator de vieti in timpul unui val de caldura.
Costul aerului rece creste constant, adaugand o fateta economica cruda fatalitatilor generate de un val de caldura. In statul american Texas, in timpul unui val de caldura, o serie de pensionari cu venituri fixe mici, locuind in cladiri ce nu puteau fi ventilate fara aer conditionat, au inchis aparatele, avand in vedere costurile ridicate si, finalmente, au decedat in urma stresului termic.
Prevenirea afectiunilor generate de caldura
Persoanele in varsta, copiii mici, bolnavii cronici, persoanele supraponderale si alcoolicii sunt categoriile cele mai expuse la nocivitatea caldurii.
Mai jos va prezentam simptomele afectiunilor generate de caldura.
– Insolatie: roseata si dureri. In cazurile severe, umflarea pielii, basici, febra, dureri de cap. Sunt recomandate unguentele in cazul unor basici inchise pe piele. Daca basicile se sparg, sunt indicate pansamente sterile uscate. Cazurile grave trebuie supuse atentiei unui cadru medical.
– Crampele de caldura: spasme dureroase in muschii picioarelor si abdomenului. Transpiratie excesiva. Se recomanda masajul ferm a muschilor durerosi, apa sorbita in cantitati mici. Daca apar ameteli, se recomanda incetarea hidratarii
– Epuizarea termica: transpiratie abundenta, slabiciune, pielea rece si palida, pulsul slab. Poate fi insotita de lipsa febrei, lesin si voma. Se indeparteaza victima din soare. Se aplica comprese reci si se recomanda aer ventilat sau conditionat. Apa trebuie sorbita in cantitati mici. Se inceteaza hidratarea daca apar ameteli. Daca varsaturile continua, se apeleaza imediat la sfatul medicului.
– Congestie cerebrala generata de conditii termice extreme: victima are febra 39-40 de grade Celsius, pielea uscata si fierbinte. Puls rapid si puternic. Congestia cerebrala este o afectiune grava, victima trebuie transportata de urgenta la spital. Orice intarziere poate fi fatala. Se muta victima intr-un mediu racoros. Se reduce temperatura prin bai reci sau folosind un burete umed. Se incearca folosirea unor ventilatoare si a aerului conditionat. Se descheie hainele. Nu se administreaza lichide.