De joi, 15 mai, peste 180.000 de liceeni din clasele terminale vor incerca sa se acomodeze cu emotiile examenului de Bacalaureat din acest an. Joi fiind si prima zi de inscriere, va punem la dispozitie si restul calendarului pentru acest examen, sesiunea iunie-iulie 2003:
15-31 mai – inscrierea candidatilor
13 iunie – incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a
23-24 iunie – Limba si literatura romana – proba orala
25-26 iunie – Limba si literatura moderna – proba orala
27-28 iunie – Limba si literatura materna – proba orala
30 iunie – Limba si literatura romana – proba scrisa
1 iulie – Limba si literatura materna – proba scrisa
2 iulie – proba obligatorie a profilului – proba scrisa
3 iulie – o proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii – proba scrisa sau practica
4 iulie – o proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare – proba scrisa sau practica
7 iulie – afisarea rezultatelor (pana in ora 16.00)
– depunerea contestatiilor (intre orele 16.00 si 19.00)
8-9 iulie – rezolvarea contestatiilor
10 iulie – afisarea rezultatelor finale
In ce priveste a doua sesiune a Bacalaureatului 2003, calendarul acesteia va fi prezentat, din timp, intr-una dintre paginile de -Educatie- ale cotidianului nostru.
Oricum, la vara va fi un nou tip de Bacalaureat, atat in ceea ce priveste continutul – programele si manualele scolare sunt diferite, prima generatie de elevi care invata dupa manuale si programe diferite – si, in al doilea rand, datorita deciziei de a utiliza cel putin partial testele grila in examenul de Bacalaureat.
In urma simularilor, impresia -la cald- a elevilor este ca testul grila ii dezavantajeaza, pentru ca -*miza este totul sau nimic**. Daca prin testele clasice puteau obtine ceva puncte chiar pentru jumatate de raspuns, aici ori stiu, ori nu. O alta nemultumire a viitorilor absolventi de liceu este legata de faptul ca, prin sistemul tip grila nu se puncteaza decat rezultatul finit, in timp ce prin examinarea clasica, la unele materii, la matematica de pilda, era punctata si rezolvarea problemei pana la un anumit punct, inclusiv cunoasterea unor formule.
Absolventii vor sti inca de la iesirea din examen ce nota au primit, grila de corectare – o folie transparenta – putand fi aplicata pe foaia de raspuns a acestora de catre orice examinator, nu doar cel de specialitate, asa incat ei vor sti inca de la iesirea din sala ce nota au obtinut.
Si numarul centrelor de examen se va diminua considerabil. In acest an vor exista doar 650 de centre, cu minimum 250 de candidati fiecare. In anul precedent au functionat 780 de centre, cu minimum 150 de candidati.