Home Social Caminele studentesti, luate pe nepregatite

Caminele studentesti, luate pe nepregatite

DISTRIBUIŢI

Inca de joi, studentii facultatilor din tara s-au inghesuit, la caminele din complexele universitare, pentru a vedea daca vor beneficia sau nu de locuri de cazare, care, ca si in anii trecuti, sunt insuficiente.

La Timisoara, studentii insotiti de parinti au ajuns inca de dimineata la Complexul Studentesc pentru a vedea daca au primit locuri si in ce camine au fost repartizati. Aici, pregatirile erau aproape finalizate, iar caminele asteptau sa isi primeasca chiriasii. Unele camine au fost dotate cu centrale termice de incalzire, altele au fost dotate cu mobilier nou. Exista insa si camine care nu au fost deschise din cauza ca nu s-au incheiat lucrarile de reparatii. Inspectorii de la Directia de Sanatate Publica au verificat starea caminelor, iar potrivit inspectorului-sef Viorica Dumitru, starea acestora este mult mai buna decat in anii precedenti.

Si la Cluj, cazarile in caminele studentesti s-au facut incepand de joi, la universitatile *Babes Bolyai* (UBB), Universitatea Tehnica si cea de Medicina si Farmacie -Iuliu Hatieganu-.

Ca de obicei, locuri putine

Ca in fiecare an, cererile depasesc cu mult posibilitatile de cazare, numai la UBB existand 12.000 de cereri pentru 4.500 de locuri, in timp ce pentru cele 3.860 de locuri de cazare de care dispune Universitatea Tehnica au depus cereri circa 6.000 de studenti. La Universitatea de Medicina si Farmacie -Iuliu Hatieganu- numarul de studenti care vor sa se cazeze depaseste doar cu o suta numarul locurilor existente.

In ceea ce priveste starea caminelor, pregatirile se apropie de final. Numai pentru reparatii curente si igienizari s-au cheltuit, in acest an, la UBB, peste 16 miliarde de lei. Taxele de camin sunt cuprinse intre 600.000 de lei si 1,1 milioane.

Geamuri sparte, dulapuri rupte, pereti cu gauri

Studentii universitatilor -Al. I. Cuza- si -Gh. Asachi- din Iasi, care au venit in aceasta saptamana pentru a-si prelua locurile de cazare, s-au declarat nemultumiti de starea camerelor – geamuri sparte, dulapuri rupte si perti cu gauri, in timp ce la Suceava mai putin de un sfert din studentii Universitatii -Stefan cel Mare- vor putea fi cazati in campusul universitar si in caminele unor licee.

Studentii ieseni s-au plans ca vor fi nevoiti sa plateasca sume cuprinse intre 500.000 de lei si 700.000 de lei pe luna pentru un pat, in conditiile in care sunt nevoiti sa varuiasca si sa doteze camerele cu becuri.

-Conditiile sunt foarte, foarte proaste. Sunt paturi suprapuse. Intr-o camera de doua persoane, s-au pus trei paturi. Sunt gauri in pereti, urme de la alti studenti care au scris pe pereti. Oglinzile sunt sparte, instalatiile sanitare arata foarte rau-, a declarat Loredana Calin.

In plus, universitatile **Al. I. Cuza** si **Gh. Asachi** nu vor putea oferi locuri de cazare decat la aproape jumatate din studenti. Conducerea Universitatii **Al. I.Cuza** are 25.000 de studenti si se asteapta sa primeasca cel putin 15.000 de cereri de cazare, pentru anul 2002-2003, din care vor fi satisfacute 6.500 de solicitari, in timp ce Universitatea -Gh. Asachi** pune la dispozitia studentilor 8.600 de locuri de cazare in campusul -Tudor Vladimirescu-.

Caminele liceelor sunt de baza

La Suceava, mai putin de un sfert din studentii Universitatii -Stefan cel Mare- vor putea fi cazati in campusul universitar si in caminele unor licee sucevene care au alocat institutiei de invatamant superior locuri de cazare. Directorul general administrativ al universitatii sucevene, Emil Nechifor, a declarat, joi, ca in acest an universitar doar 12,5% din studenti vor fi cazati in spatiile proprii, iar 7,5% in camine-internat ale unor licee sucevene, adaugand ca, in acest an, pentru reamenajarea spatiilor de cazare ale Universitatii s-au chetuit 1,2 miliarde de lei.

Pe de alta parte, prorectorul Universitatii -Stefan cel Mare-, prof. univ dr. Mihai Iacobescu, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca 131 de locuri de cazare dintre cele 654 din cele trei camine studentesti vor fi repartizate studentilor care platesc taxe de studii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.