Criza locurilor de cazare pare a fi mult mai mare in acest an. Numarul de cereri a urcat in ultimele zile la aproximativ 180.000, potrivit presedintelui Uniunii Studentilor din Romania, Florentin Gust. In conditiile in care exista doar cu putin peste 100.000 de locuri in caminele studentesti, cam 45% din solicitanti vor ramane -pe afara-.
Spaga pentru un loc in camin a ajuns si ea sa respecte legea cererii si ofertei, astfel ca un loc de cazare a ajuns sa coste intre 250 si 350 de euro, pret aproape dublu fata de toamna trecuta.
Si presedintele Federatiei Sindicatelor Universitare Alma Mater, Razvan Bobulescu, recunoaste insuficienta locurilor de cazare in camine in acest an universitar.
Bobulescu este de parere ca atat Ministerul Educatiei si Cercetarii, cat si universitatile poarta vina pentru situatia creata. -Totusi, cea mai mare parte de vina insa evident ca e de partea ministerului, care n-a sprijinit destul universitatile in eforturile lor. Un exemplu ar fi Universitatea din Bucuresti, care a bagat bani din resursele proprii pentru a construi un camin, care inca nu este gata, pentru ca nu sunt suficiente fonduri-, spune presedintele Alma Mater.
La Cluj, din 100.000 de studenti, doar 10% pot primi un loc in camin. Alternativa inchirierii unui apartament in oras este mult mai costisitoare. Invazia studentilor a ridicat puternic preturile la chirii. Aici sunt asteptati peste 100.000 de studenti in aceste zile. Dar, ca si pana acum, posibilitatile de cazare nu depasesc 10.000 de locuri in camine. In consecinta, si chiriile ce se percep in oras, la particulari, au inregistrat, practic, un salt exploziv, ajungand la 200 de euro pentru o garsoniera sau 250-260 de euro pentru un apartament cu doua camere.
Oficialii Universitatii -Babes-Bolyai- inca acuza eroarea facuta de Ministerul Educatiei, care a transferat dreptul de proprietate a unor spatii scolare dezafectate consiliilor locale care, la randul lor, le-au vandut persoanelor particulare, iar acestea le-au transformat in camine private, putand oferi, deci, acum locuri de cazare la preturi de trei-patru ori mai mari fata de cele percepute de universitati pentru studentii lor.
La Universitatea de Vest din Timisoara a inceput repartizarea in camine, iar procentajul celor care vor avea loc a crescut fata de anul trecut in proportie de 40%. Pretul unui loc va fi la Universitatea de Vest un milion de lei vechi. Institutia de invatamant mentionata are sase camine pentru cei circa 18.000 de studenti, dintre care 15.000 sunt inscrisi la o forma de zi. Ca si in alti ani, de mentionat ca vanzarea locurilor este interzisa, iar pedeapsa celui prins este exmatricularea din facultate.