Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (A.N.T.I.P.) a lansat campania naţională de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă „CUNOAŞTE-ŢI DREPTURILE! RESPECTĂ-ŢI OBLIGAŢIILE!”, în cadrul conferinţei desfăşurate la data de 27.04.2018, la Hotelul Ambasador din Bucureşti.
Campania „CUNOAŞTE-ŢI DREPTURILE! RESPECTĂ-ŢI OBLIGAŢIILE!” se derulează în cadrul proiectului „Reducerea amplitudinii traficului de persoane printr-o mai bună informare a cetăţenilor” – ROFSIP2016OS5A10P02, ce se implementează la nivel naţional, pe o perioadă de 36 de luni.
Conferința a reunit reprezentanţi ai instituţiilor şi organizaţiilor ce activează în domeniul anti-trafic, precum şi ai mass-media, marcând lansarea primei campanii din cadrul proiectului, axată pe componenta prevenirii traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă.
Campania urmăreşte prevenirea traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă şi se implementează în perioada aprilie – decembrie 2018.
Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane şi partenerii: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom, Asociaţia eLiberare, Fundaţia World Vision România, au prezentat audienţei principalele activităţi care se vor derula în cadrul campaniei, precum şi modul de cooperare în vederea atingerii obiectivelor acesteia:
§ creşterea gradului de conştientizare în rândul persoanelor vulnerabile cu privire la traficul de fiinţe umane;
§ informarea şi sensibilizarea populaţiei privind implicaţiile traficului de persoane, în vederea reducerii cererii din perspectiva exploatării prin muncă;
§ creşterea gradului de implicare a misiunilor diplomatice ale României în informarea cetăţenilor români cu privire la riscurile asociate traficului de persoane;
§ informarea instituţiilor şi organizaţiilor implicate în prevenirea şi combaterea traficului de persoane privind dimensiunea şi formele de manifestare ale acestui fenomen;
§ creşterea implicării în activităţile de prevenire a multiplicatorilor de opinie, în vederea reducerii numărului de informaţii inexacte şi ambigue referitoare la unele aspecte ale traficului de persoane transmise publicului.
Proiectul îşi propune dezvoltarea de campanii de informare în scopul reducerii cererii şi ofertei asociate tuturor tipurilor de exploatare, combaterea stereotipurilor şi prejudecăţilor care vizează victimele traficului de persoane şi creşterea implicării în activităţile de prevenire a multiplicatorilor de opinie.
Proiectul este finanţat prin Fondul pentru Securitate Internă, componenta Cooperare Poliţienească, având ca obiectiv general creşterea gradului de informare şi conştientizare a populaţiei în ansamblu şi a grupurilor de risc privind implicaţiile traficului de persoane, având o valoare totală de 1.714.904 lei (fără TVA), din care:
– 75% – 1.286.178 lei (fără TVA) – finanţare externă nerambursabilă din Fondul pentru Securitate Internă;
– 25% – 428.726 lei (fără TVA) – cofinanţare naţională.