Home Social Capacitatea si Bacul, in zodia schimbarii

Capacitatea si Bacul, in zodia schimbarii

DISTRIBUIŢI

Aproximativ 500.000 de absolventi, din care 316.000 de gimnaziu si 175.000 de liceu, vor sustine in aceasta luna examenele de Capacitate si Bacalaureat.

Daca examenul de Bacalaureat a suferit modificari importante, nu acelasi lucru se poate spune si despre cel de Capacitate.

Pentru acestia vor fi organizate 1.280 de centre de examene si 225 de corectura in cazul Capacitatii si 600 de centre de examen si 145 de corectura in cazul Bacalaureatului.

Ora de incepere a fiecarei probe scrise va fi 9.00, accesul candidatilor in sali fiind permis pana la ora 8.30. Ministerul Educatiei si Cercetarii a luat aceasta hotarare avand in vedere faptul ca in aceasta perioada se inregistreaza temperaturi ridicate.

Capacitatea, neschimbata

Structura subiectelor va fi aceeasi la Capacitate.

-Elevii vor fi intr-un fel ajutati, in sensul ca la matematica le vor fi desenate pe foile de examen figurile geometrice pe care ar fi trebuit sa le deseneze ei pentru a rezolva o problema de geometrie. De asemenea, candidatii vor avea pe foi si harti-, a precizat directorul Serviciului National de Evaluare si Examinare, Adrian Stoica.

Anul acesta, repartizarea computerizata va fi organizata pentru fiecare judet in parte si pentru judetul Ilfov. Candidatii din Ilfov care vor totusi sa urmeze un liceu din Bucuresti se vor putea inscrie la fel ca toti ceilalti din provincie, la centrul de la Scoala **Sfintii Voievozi**. Daca media nu le va permite sa fie repartizati la unul dintre liceele si scolile de arte si meserii din Capitala, vor putea opta la a doua sesiune a repartizarii computerizate pentru o unitate scolara din judetul Ilfov.

Anul acesta, MEC va organiza doua portaluri pentru admitere, iar pe site-ul Inspectoratului Scolar al Muncipiului Bucuresti, www.ismb.edu.ro, va fi trecuta ierarhia, potrivit mediilor, a tuturor absolventilor de gimnaziu din Capitala.

Bacul, de tip grila

Absolventii de liceu vor sustine, spre deosebire de colegii lor din anii trecuti, un alt fel de Bacalaureat. Probele orale vor fi evaluate cu **admis** sau **respins**, iar probele scrise vor avea doua tipuri de subiecte, unele de tip clasic la probele de Limba si literatura romana si Limba materna si teste de tip grila pentru celelalte. Testele grila vor fi corectate pe loc, in fata candidatului si a doi martori. Fiecare test va fi corectat de cate doi profesori. In cazul in care sunt constatate diferente de punctaj intre cei doi corectori, lucrarea va fi corectata de un alt membru al comisiei de examen. In fiecare clasa vor fi repartizati doar 15 elevi. Candidatii dintr-un centru de examen nu pot pleca decat atunci cand sunt corectate toate lucrarile candidatilor din acel centru.

Foile de examen la probele clasice, de romana si de limba materna, vor avea coltul cu numele candidatului inchis si stampilat, pe foile grila numele candidatului nu va fi ascuns.

Toate testele grila vor contine 45 de intrebari, cotate cu cate doua puncte. Exceptie vor face matematica si fizica, la care vor fi doar 30 de intrebari a cate trei puncte. In cazul fizicii, candidatii vor putea opta pentru doua din cele patru mari domenii studiate, acestea fiind insa diferite pentru fiecare specializare.

Absolventii de liceu care au avut scutire medicala pentru cel putin un semestru de-a lungu celor patru ani de liceu nu vor putea alege educatia fizica la Bacalaureat.

Pe 14 iunie va incepe sesiunea speciala de corigente. Elevii corigenti din anii terminali care nu vor sustine aceasta sesiune sau nu o vor promova se vor putea inscrie la a doua sesiune din luna august a examenelor de Capacitate, respectiv Bacalaureat.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.