-In 2000, au avut loc 855 de poluari accidentale, prin nerespectarea normelor de protectia mediului si securitate, neglijentele in exploatare a utilajelor, a instalatiilor tehnologice, nesupravegherea acestora sau utilizarea unor echipamente vechi, uzate fizic si moral. Poluarile cu consecinte grave sunt reduse, dar intr-o crestere ingrijoratoare-, precizeaza Raportul privind starea mediului din Romania in anul 2000, intocmit de Ministerul Apelor si Protectiei Mediului.
In orase se semnaleaza cresterea poluarii sonore, reducerea spatiilor verzi si a zonelor de agrement. Cele mai poluate asezari sunt Zlatna, Baia Mare, Copsa Mica, Hunedoara si Calan, unde concentratiile medii anuale depasesc norma sanitara la toti indicatorii. Raportul atrage atentia si asupra deseurilor industriale, menajere si de alte tipuri, a caror existenta si compozitie denota utilizarea cu slaba eficienta a resurselor si gestionarea lor neeconomica si insalubra. Romania este o tara cu productie medie de deseuri urbane, dar ponderea lor in totalul deseurilor a crescut de la 3% la 9% in 1999. Peste 40% din depozitele orasenesti de deseuri, a caror capacitate este insuficienta, nu detin nici un fel de facilitati pentru protectia mediului.
Raportul identifica si agentii economici mari poluatori. Pe primul loc se situeaza Bucurestiul, cu Platforma chimica Dudesti, SC Griro SA, Platforma industriala Pantelimon, centralele electrice de termoficare. Urmatoarele locuri sunt ocupate de Ploiesti (SC -Petrotel- SA, SC -Astra- SA, SC -Vega- SA), Brasov (SC -Romradiatoare- SA, SC -Roman- SA) si Bacau (SC -Letea-SA, SC -Sofert-)
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane