Ministrul Sănătății are șase consilieri personali pentru care ministerul cheltuiește anual 715.200 RON. Criteriile după care consilierii miniștrilor sunt selectați nu există. Fiecare ministru angajează pe cine dorește. Aceștia pot avea studii de specialitate, orice fel de studii sau niciun fel de studii. Rezultatele selecțiilor le simțim zilnic: Educația, Sănătatea și Infrastructura sunt la pământ. În curând, România va fi o țară blocată la propriu. Dacă sunteți medic sau asistent trimiteți ce priorități credeți că ar trebui să aibă ministrul Sănătății la [email protected] sau pe facebook.com/curentulro noi le vom centraliza, le vom transmite ministrului Pintea și le vom publica integral în ziarul Curentul. Vă rugăm să precizați și dacă doriți ca propunerile să fie prezentate ca aparținându-vă sau doriți să fie anonimizate.
Ideea ne-a venit de la postarea doctorului Vasi Rădulescu:
„Considerați-mă în fel și chip, dar dacă aș fi Ministrul Sănătății, mi-aș concentra toate energiile pe câteva lucruri mari și late:
1) Spitalele alea mirobolante, regionale. Aflăm că ar costa 300 de milioane de euro trei bucăți, apoi că vreo 560 de milioane doar unul. Timpul zboară, declarații peste declarații, nimic concret. Vedeți că e un ONG pe aici (Dăruiește Viață se cheamă) care a început un spital de copii cu 4 mil. € și mai are nevoie de vreo 8 ca să-l termine. Doar din donații. Iar conducătorii se contrează în declarații.
2) Legea vaccinării. Cum naiba, fraților, mai discutăm de atâtea cazuri de rujeolă, de dezastrul în vaccinarea antiHPV, de dezinformări abominabile, de câteva doze de antigripal oferite medicilor de familie? Avem nevoie de o lege puternică, de circuite logice, de investiții mari în acest segment.
3) Secții pentru marii arși. Cazul de la Piatra-Neamț ne arată că n-am învățat nimic din Colectiv. Îmi pare rău s-o spun, dar nu se poate să treacă trei ani și să nu faci câteva secții la nivelul celor din vest.
4) Investiție masivă în medicii de familie și-n medicina de prevenție, în educația medicală făcută de medici. Să-i stimulezi să se dezvolte, să fie mai mulți, să aibă cabinete frumoase, să le scazi birocrația, să aibă vaccinuri la îndemână, să aibă servicii diversificate și decontate generos.
5) Curățenie în toate atestatele fantasmagorice, de la homeopatie până la biorezonanțe sau terapii cuantice. Avem nevoie de medicină adevărată, bazată pe dovezi, nu pe cai verzi pe pereți.
Acestea cinci dacă ar fi făcute, orice ministru ar rămâne în istorie drept unul excelent. Nu cu sentimente prea multe, ci cu mâini și neuroni de fier. Avem nevoie de acțiuni concrete, lucruri finalizate cu cap. Acum. Repede. Nu mai e timp. Altfel plângem în continuare, plutim în aceleași probleme, cârpim pantaloni infecți și nu croim nimic nou.” a scris Vasi Rădulescu pe Facebook.
Dacă guvernanții nu știu ce să facă, să le arătăm drumul!
Sa se gandeasca si la asistentii de la medicul de familie care au salar minim pe economie. Sunt platiti ca cei fara studii. Nu beneficiaza de concedii de odihna. Nu au recunoscute gradele medicale. Vechimea in munca. Sporuri, avand in vedere ca staubore intregi in fata calculatorului, vin in contact cu toate categoriile de pacienti bolnavi TBC, sida , boli psihice ….