Cea de-a 13-a editie a Targului International de Carte Bucuresti se desfasoara in perioada 1-5 iunie la Teatrul National. In fiecare zi, in cadrul targului vor avea loc lansari de carte si expozitii cu proiecte de afis pentru acesta editie a evenimentului si cu ilustratii de carte. Primaria Municipiului Bucuresti si Ministerul Culturii si Cultelor s-au implicat in organizarea acestui eveniment.
Teatrul National este in aceste zile loc de pelerinaj pentru toti iubitorii de carte. La galeriile de arta de la etaj 3/4 si in holul de la parter, zeci de mii de carti asteapta sa fie cumparate. De la beletristica si pana la albumele de arta, poti sa gasesti orice. Desi am vizitat targul intr-o zi din cursul saptamanii, la o ora la care mai toata lumea este la serviciu, spatiile amenajate pentru standuri erau neincapatoare.
-Cartile de memorialistica se vand cel mai bine-
Copii, tineri si chiar persoane foarte in varsta colindau din stand in stand, fie pentru a cauta ceva anume, pentru a cumpara ce li se parea mai interesant sau pur si simplu doar pentru a vedea ce mai e nou. -Cartile de memorialistica, jurnale, memorii se vand cel mai bine-, dupa cum mi-a spus Alina Marc, redactor al unei edituri. Reprezentanta altei edituri mi-a marturisit ca anul acesta in top a fost beletristica, in special ultimul roman al lui Gabriel Garcia Marquez, iar in ceea ce priveste proza autobiografica, s-a detasat clar cartea lui Bill Clinton, care are un pret de 675.000 lei fata de 750.000, cat costa in librarii. De asemenea, o cifra de vanzare buna inregistreaza si cartile pentru copii, precum si cartile care se vand la reduceri foarte mari. Toate editurile au facut reduceri de 10-20%, dar pretul unor carti a fost micsorat chiar si cu 50%. La unul dintre standuri am gasit carti pentru economisti care costau doar 10.000 lei. Participantii la targ au remarcat ca fata de anii trecuti, cand se vindea foarte multa literatura straina, la acesta editie merge foarte bine literatura romana, Vladimir Tismaneanu fiind unul dintre cei mai solicitati autori. Cartea care-i poarta semnatura se vinde zilele acestea cu 300.000 lei, pretul sau fiind ajustat cu 20%. -E greu de facut o apreciere globala, dar targul incearca sa gaseasca o nisa foarte buna pentru diferite categorii de cititori-, ne-a declarat Daniel Lazarea, unul dintre vizitatori.
Oferta bogata de gravuri
In afara de carti, se mai pot cumpara fotografii, precum si gravuri reprezentand cladiri din Bucurestiul vechi si lucrari de arta originale imprimate manual. Cei mai interesati de astfel de obiecte par a fi batranii care devin nostalgici atunci cand zaresc cladirile vechi ale Capitalei. Pretul unei gravuri inramate este de 500.000, iar una fara rama costa 400.000. Trebuie precizat ca aceste preturi sunt promotionale, caci in galeriile de arta ele depasesc un milion. Pentru cei interesati de asa ceva, aceasta suma nu este foarte mare: -Mi se pare ok, pentru ca stiu ca e multa munca. E rezonabil si e un cadou care da bine-, ne-a declarat Luise Zeininger, o vizitatoare care se oprise sa admire lucrarile expuse. La o prima vedere, oferta este destul de bogata daca ne gandim ca in acest an s-au inscris 216 expozanti, dintre care 29 straini, veniti din Republica Ceha, Germania, Israel, Marea Britanie, Republica Moldova, Polonia, Spania, SUA, Suedia si Ungaria. Insa de la an la an numarul celor care se inscriu la targ este in scadere. In 2004 s-au prezentat in total 238 de exponanti, din care 49 straini, iar in 2003 numarul de participanti a fost ceva mai mare: 306, din care 98 din alte tari.
Cei care din diferite motive inca nu au reusit sa faca o plimbare prin lumea cartilor, mai au timp pana duminica seara, cand cea de-a 13-a editie a Targului International de Carte isi va inchide portile. Cei care si-au programat aceasta vizita pentru sfarsitul de saptamana nu vor plati bilet de intrare. Acesta este si motivul pentru care cei mai multi participanti cred ca vanzarile vor creste mult in ultimele doua zile.