Home Social Cati elevi sunt in Romania?

Cati elevi sunt in Romania?

DISTRIBUIŢI

Se pare ca numarul oficial al elevilor din Romania este foarte variabil, in functie de interesele politice si sociale pe care le ascunde. Astfel, liderii Federatiei Sindicatelor Independente din Invatamant -Spiru Haret- – singura federatie care nu a semnat Protocolul cu Guvernul – afirmau ca Ministerul Educatiei si Cercetarii ar fi incercat sa induca in eroare Comisia Europeana, comunicandu-i acesteia un numar sensibil mai mic de elevi si cadre didactice decat exista in momentul de fata in Romania. Conform declaratiilor lui Gheorghe Isvoranu, liderul -Spiru Haret-, MEC a comunicat la CE un numar de doar 2,3 milioane de elevi, pentru a justifica restructurarile din invatamant, in timp ce numarul real este de 4,2 milioane. Si reactiile nu au intarziat sa apara…

Parlamentarii solicita explicatii

Deputatul PD Emil Boc, membru al Comisiei juridice a Camerei, a avut o reactie neasteptat de dura la adresa lipsei de reactii a MEC, in legatura cu afirmatiile lui Isvoranu. -Eu am depus o interpelare la Parlament, prin care am solicitat Ministerului Educatiei si Cercetarii sa raspunda acuzatiilor formulate de catre liderii federatiei -Spiru Haret-, potrivit carora datele comunicate la Comisia Europeana nu sunt corecte. Informatia aparuse in presa cu mai mult de o saptamana in urma si din partea MEC nu am vazut nici o reactie! Este o chestiune publica pe care ministrul educatiei ar fi trebuit s-o clarifice cat se poate de rapid, dar eu nu am cunostinta de vreo reactie a doamnei ministru…-, ne-a declarat Emil Boc. -Daca se confirma ca MEC a comis o eroare in informarea Comisiei Europene, este un lucru foarte grav, Guvernul Romaniei fiind din nou subminat de euromincinosii pe care-i are in componenta-, a precizat deputatul PD. Emil Boc considera ca daca totalul de 2,3 milioane de elevi a fost intr-adevar transmis CE, practic s-a urmarit o justificare a viitoarelor restructurari din invatamant.

Pe urmele raportului -incriminator-

Presedintele Federatiei -Spiru Haret-, Gheorghe Isvoranu, ne-a precizat ca stie foarte sigur de existenta acestui total de 2,3 milioane elevi, adus la cunostinta CE. -Daca nu acesta ar fi fost numarul elevilor de care stie ministrul educatiei si cercetarii, de unde pana unde vede domnia sa raportul de 8,5 elevi per cadru didactic? Inca de acum doua luni, doamna ministru tot preciza proportia respectiva… Inmultind 8,5 elevi cu 280.000 de profesori, se ajunge intr-adevar la un total de de 2,3 milioane de elevi, fiind astfel justificate restructurarile de care se tot fereste MEC sa precizeze-, afirma Isvoranu. -Dar realitatea – existenta in chiar evidentele MEC – este ca sunt, in momentul de fata, peste 4,2 milioane de elevi. Asa ca raportul de 8,5/1 nu se confirma, el fiind in realitate de 15 elevi per cadru didactic! Deci restructurarile din Educatie nu au baza reala…-, a spus Isvoranu.

Adevar in tot si-n toate…

Intr-un comunicat de presa din data de vineri, 29 mai, MEC contesta existenta acestui raport eronat catre CE, referitor la elevii nostri. -Mentionam ca Uniunea Europeana nu a solicitat si MEC nu a transmis date referitoare la numarul de elevi din Romania. Asadar, Ministerul Educatiei si Cercetarii nu a comunicat cifre false, asa cum sustin liderii FSII -Spiru Haret-, se arata in comunicatul primit de la biroul de presa al MEC.

Singurul oficial al MEC al carui telefon mobil era deschis ieri – si care a dorit sa-si pastreze anonimatul – ne-a precizat ca totalul celor cuprinsi in invatamantul preuniversitar depaseste, intr-adevar, 4,2 milioane de copii. Dar (pentru ca intotdeauna exista si un -dar-…) acest total cuprinde si copii de varsta prescolara, dar si pe cei de la scoala postliceala… -Gradinita, primar, gimnazial, liceal, postliceal, scoli profesionale si de ucenici – toate aceste forme de invatamant pot totaliza 4, 2 milioane de elevi si prescolari. De aceea, in invatamantul obligatoriu pot fi doar 2,3 milioane de elevi – clasele I-VIII. La fel de adevarat este ca ministrul Andronescu a afirmat de multe ori – tangential, fara referire la situatia creata – ca -MEC are in grija destinele a 4,5 milioane de tineri-. Oare ce o fi ajuns la Comisia Europeana? Daca intr-adevar a ajuns ceva…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.