Home Social Cauza de neconcurenta, platita cu bani grei

Cauza de neconcurenta, platita cu bani grei

DISTRIBUIŢI

Din acest an, clauza de neconcurenta existenta in Codul muncii isi produce efectele dupa incetarea contractului de munca, pentru o perioada de maximum doi ani, in schimbul unei indemnizatii de cel putin 50% din salariu. -In contractul de munca trebuie prevazut expres, pe langa activitatile care sunt interzise si tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatilor, aria geografica in care angajatul poate fi in competitie reala cu angajatorul-, se precizeaza in Ordonanta de Urgenta 65/2005, referitoare la unele modificari aduse Codului muncii.

Potrivit formei initiale a Codului muncii, clauza de neconcurenta era valabila pe durata contractului de munca, angajatorul fiind obligat sa plateasca o indemnizatie de 25% din salariu si sa precizeze expres activitatile interzise angajatului.

Prin OUG nr. 65/2005 se abroga si dispozitia referitoare la incetarea de drept a contractului individual de munca la data indeplinirii conditiilor de pensionare si introduce un nou caz de concediere pentru motive care tin de persoana angajatului – -indeplinirea conditiilor de varsta standard, a stagiului de cotizare si nesolicitarea de catre angajat a pensionarii in conditiile legii-.

O alta modificare importanta se refera la termenul maxim al contractului pe durata determinata. Daca pana acum era de 18 luni, in lumina noilor reglementari, termenul maxim este de 24 luni. Bine de stiut este si faptul ca intre aceleasi parti se pot incheia cel mult trei contracte pe durata determinata succesive, inauntrul termenului de 24 luni. Contractele pe durata determinata incheiate in termen de trei luni de la incetarea unui contract pe durata determinata, anterior, sunt considerate contracte succesive.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.