Ceaiul verde, cea mai consumată băutură din lume, alături de apă, și considerat de specialiști drept o sursă naturală de hidratare, cu rol în prevenirea unor afecțiuni cronice, este mai puțin popular în România, unde oamenii preferă cafeaua și laptele. Asta în timp ce teanina din ceaiul verde are efecte energizante pentru organism ca și cafeina din cafea, pentru mai mult timp.
În clasamentul băuturilor consumate zilnic de români conduce apa îmbuteliată (66,2%), urmată îndeaproape de cafea (64%). Pe locul trei se află laptele (53,4%), iar ceaiul este a patra opțiune (44,5%), relevă un studiu realizat de Institutul de Cercetări Alimentare.
Majoritatea românilor nu cunosc beneficiile ceaiului verde și nici compoziția acestuia, asociind în mod greșit ideea de ceai cu infuziile de plante medicinale sau aromatice, și nu cu băutura provenită din frunzele arbustului de ceai, potrivit studiului.
Obiceiurile de consum ale românilor în ceea ce privește ceaiul sunt în favoarea infuziilor din plante, fapt ce demonstrează o abordare curativă, în timp ce creșterea consumului de ceai verde ar favoriza prevenția.
"Teanina din ceaiul verde ajută organismul să se mențină relaxat și atent pe parcursul întregii zile. Cafeina din ceai acționează ca stimulent ușor și, spre deosebire de cafeina din cafea, care își face efectul imediat, se eliberează mai încet din organism. Acest efect mai lent constituie un avantaj, întrucât starea de bine, de revitalizare pe care o induce în organism, se va prelungi cu mult față de cea dată de cafea. În plus, ceaiul verde reușește să combine perfect beneficiile apei pure cu plăcerea gustului", a explicat Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutul de Cercetări Alimentare.
Geo Ioanid