Home Social Ceausescu, -agentul coroziv- al pensiilor actuale?

Ceausescu, -agentul coroziv- al pensiilor actuale?

DISTRIBUIŢI

Pensiile mici din prezent nu sunt doar rodul initiativelor controversate ale guvernelor postdecembriste, ci si rezultatul deturnarii fondurilor dedicate sistemului de pensii, inainte de 1989. Practic, o mare cantitate din ceea ce ar fi trebuit sa asigure un trai decent pentru pensionari a fost -tocata- pentru probleme mult mai -presante-: constructia diverselor edificii de referinta pentru oranduirea socialista, cosmetizarea imaginii de partid, vizitele cuplului prezidential, subventionarea cate unui popor -frate si pretin- etc.

-Pana in 1989, asigurarile sociale au fost parte componenta a bugetului de stat. Asa ca banii au putut fi folositi in alte scopuri, ajungandu-se la o decapitalizare de patru miliarde de dolari a Fondului de asigurari-, a precizat directorul Raiffeisen Bank, Dragos Neacsu, in cadul Conferintei internationale avand ca tema sistemele de pensii in tarile din Centrul si Estul Europei, organizata de Raiffeisen Bank si publicatia Global Pensions.

-Reforma sistemului de pensii din Romania va fi din ce in ce mai grea. Sistemul actual nu va mai rezista prea mult, intrucat numarul contribuabililor este mult redus fata de cel al pensionarilor, iar guvernul trebuie sa ia cat mai repede masuri-, a declarat si directorul Biroului Bancii Mondiale in Romania, Ziad Alahdad. -Romania s-a angajat incet si cu prudenta in reforma sistemului de pensii, dar acesta inregistreaza un deficit important-, considera Alahdad.

In schimb, decizia guvernului de a introduce pensiile ocupationale inaintea celor administrate private este de inteles, in viziunea reprezentantului Bancii Mondiale, pentru ca aceasta masura poate permite directionarea increderii si intr-un alt sistem decat centralizat. -O reforma prudenta nu este un lucru rau, dar acest lucru nu trebuie sa duca la inactivitate. Importanta este realizarea sa, mai ales atunci cand majoritatea populatiei se afla sub limita saraciei-, a conchis Ziad Alahdad.

Ministrul muncii si solidaritatii sociale, Marian Sarbu, a admis ca Romania a inceput mai tarziu reforma sistemului de pensii, dar spera ca pana la sfarsitul anului viitor sa existe toata legislatia in domeniul pensiilor ocupationale. -Din evaluarile noastre, la sfarsitul lunii mai vom putea trimite parlamentului proiectul de lege privind pensiile ocupationale si care ar putea fi adoptat pana la sfarsitul acestui an. In ce priveste Legea fondurilor universale de pensii, ar putea fi trimisa catre parlament pana in februarie-martie anul viitor si ar putea fi adoptata pana la finele anului 2004-, considera Sarbu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.